ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
Σελ. /41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Πανστρατιά ενάντια στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα

Τη ριζική της αντίθεση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ). Η παράταξη ζητά τα μέτρα αυτά να αποσυρθούν και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο που θα τα υλοποιήσει. Τονίζει, μάλιστα, ότι τα κυβερνητικά σχέδια υπονομεύουν, απροκάλυπτα, όλο το εκπαιδευτικό σύστημα, οδηγούν στην κατεδάφιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του, πριμοδοτούν την ιδιωτικοποίησή του, εντείνοντας ταυτόχρονα τους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των εργαζομένων.

Η ΝΑΣ υπογραμμίζει πως τα κυβερνητικά μέτρα έρχονται ως συνέχεια της ολομέτωπης επίθεσης, που προωθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Λευκής Βίβλου", ενάντια σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία. "Στην κρίσιμη καμπή, που περνά ένας από τους πλέον νευραλγικούς κοινωνικούς τομείς, δεν πρέπει μόνο να απαντήσει αγωνιστικά και μαχητικά η εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς και οι μαθητές, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι", επισημαίνει η παράταξη.

Παράλληλα, σημειώνει πως σ' αυτόν τον αγώνα απαιτείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και νομαρχιακή, να δώσει τη δική της συμβολή και να απαντήσει με κάθε μέσο που διαθέτει, ώστε να μην περάσει αυτή η αντιεκπαιδευτική λαίλαπα. "Είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, αναφέρει χαρακτηριστικά, δήμαρχοι, νομάρχες και τα αντίστοιχα συμβούλια να επιλέξουν μεταξύ δύο πραγμάτων: ή θα αποτελέσουν το κανάλι μέσα από το οποίο θα περάσουν τα μέτρα αυτά, ή θα σταθούν πλάι στο λαό, χωρίς καμία ανοχή και ολιγωρία, για να τα ανατρέψουν".

Επιπρόσθετα, η ΝΑΣ χαιρετίζει τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην ευρεία σύσκεψη των ενδιαφερομένων φορέων, την προηγούμενη Πέμπτη, και καλεί σε πανστρατιά αντίστασης όλο το λαό και τη νεολαία, προκειμένου να πάρει μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης, όπως επίσης και σε όλες τις συνεχιζόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δραστηριότητες, που θα αποφασίσει το συντονιστικό όργανο, το οποίο συγκροτήθηκε. Και αυτό γιατί "τα θέματα της παιδείας και της εκπαίδευσης των παιδιών δεν αφορούν μόνο τους εκπαιδευτικούς. Αφορούν, ενδιαφέρουν όλους τους εργαζομένους, όλο το λαό και τη νεολαία".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο παιχνίδι των "επικρίσεων"

Μετά την επίρριψη ευθυνών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Ρ. Ντενκτάς και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μοντρέ, που ήρθε μια μέρα μετά την εξίσου επικριτική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών, σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους, ο Ρ. Ντενκτάς πήρε το "μπαλάκι" της εικονικής αυτής κριτικής και επανέλαβε χτες τις γνωστές του θέσεις.

Ο Ντενκτάς έκανε νέες δηλώσεις ύστερα από χτεσινή σύσκεψη στα κατεχόμενα με τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων κατά την οποία συζητήθηκε η παρούσα φάση του Κυπριακού. Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος, επέκρινε και πάλι τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ισχυρίστηκε ότι η δήλωσή του αποσκοπεί στη διάσωση, κατά την έκφρασή του, του Προέδρου Κληρίδη.

Ο Ραούφ Ντενκτάς πρόβαλε τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι στο Μοντρέ δεν είχε θέσει οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, αλλά αντέδρασε στην "παράνομη και μονομερή", κατά την έκφρασή του, αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία, γιατί, όπως υποστήριξε, δεν αντιτάχτηκε στην αίτηση της Κύπρου λόγω των δικών της συμφερόντων.

Ετσι παίζοντας στο παιχνίδι των "επικρίσεων" προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Κομισιόν, που στην ουσία αυτοί και οι αμερικανονατοϊκοί στηρίζουν τόσο τη δική του επιθετική καθώς και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, δίνει συνέχεια στα σενάρια αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Από την πλευρά της η ελληνοκυπριακή πλευρά, διά στόματος του Προέδρου Γλ. Κληρίδη, με την ευκαιρία αντικατοχικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χτες στο οδόφραγμα της Δερήνειας, επανέλαβε την υπόσχεση ότι ο κυπριακός ελληνισμός δεν ξεχνά και δεν ξεγράφει τις χαμένες πατρίδες, δεν ξεχνά και δεν ξεγράφει την Αμμόχωστο και τις άλλες κατεχόμενες πόλεις και τα χωριά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αμετάθετος στόχος είναι η απαλλαγή της Κύπρου από την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών για όλους τους κατοίκους, η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων το συντομότερο δυνατό, το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων και η επανένωση του Νησιού.

Επανέλαβε επίσης ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα.

Εντείνει τους ταξικούς φραγμούς

Δήλωση της αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας

Η Λένα Γιώτη,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, τόνισε στο "Ρ" για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο: "Ως Ομοσπονδία Γονέων απορρίπτουμε συνολικά αυτό το αντιεκπαιδευτικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, είναι σαφής μέσα από αυτό η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και η παραπέρα υπαβάθμισή της. Οι ρυθμίσεις που αφορούν το ολοήμερο σχολείο, την ενισχυτική διδασκαλία και τη δημιουργική απασχόληση είναι θεσμικά κατοχυρωμένα και μέσα από το 1566/81 άρθρο του Συντάγματος, στα πλαίσια της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επιδιώκει να τα ξαναεπαναφέρει σαν κάτι καινούριο, προσπαθώντας να "χρυσώσει το χάπι", κάνοντας όμως στην ουσία υπόθεση των γονιών τη χρηματοδότηση και την επιβίωση αυτών των μέτρων και τη δυνατότητα εφαρμογής τους. Επειδή η παιδεία είναι υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα κληθεί πάλι να πληρώσει τα νέα μέτρα, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου που να διαμορφώσει τους όρους ανατροπής τους μέσα από ένα μακροπρόθεσμο, συντονισμένο αγώνα".

Σήμερα η πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Β. Εύβοια

H Αχτιδική Επιτροπή Β. Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις - Θέσεις του ΚΚΕ" σήμερα Κυριακή 24 Αυγούστου, στις 9.00 μμ, στην Παραλία των Λουτρών Αιδηψού.

Θα μιλήσει ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ