ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
Σελ. /41
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιδράσεις στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Τις έντονες διαμαρτυρίες τους εκφράζουν οι κάτοικοι της Κριμαίας ενάντια στα ουκρανο-αμερικανοΝΑΤΟικά ναυτικά γυμνάσια "Σι Μπριζ - '97" που διεξάγονται στην Κριμαία από 23 έως 31 Αυγούστου 1997 στα πλαίσια του προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη". Αγνοώντας αυτές τις διαμαρτυρίες, τη γνώμη του μισού Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, βουλευτών της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της διοίκησης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, οι αρχές της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ προχώρησαν στην πραγματοποίηση των κοινών ασκήσεων. Το σχέδιο των ασκήσεων προβλέπει: Την επεξεργασία "επιχείρησης εμπάργκο" (στην ουσία αποκλεισμού της Σεβαστούπολης και ολόκληρης της δυτικής ακτής της Κριμαίας), απόβαση ναυτικού αγήματος "ειρηνευτικών δυνάμεων", αντιμετώπιση των υποβρυχίων, της αεροπορίας και των πολεμικών σκαφών του εχθρού. Ολα αυτά δε μοιάζουν με το παραμύθι "περί παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό, που επλήγη από θεομηνίες" και δεν μπορούν να παραπλανήσουν τους κατοίκους της Κριμαίας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ενεργός συμμετοχή στα γυμνάσια στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, χώρας που απροκάλυπτα και μαζικά παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου, που μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία του αρμενικού λαού, που εφαρμόζει πολιτική γενοκτονίας κατά των Κούρδων, χρησιμοποιώντας βόμβες "ναπάλμ" και χημικά όπλα και εκτοξεύει απειλές ενάντια στα γειτονικά κράτη. Η Τουρκία παρέχει οικονομική βοήθεια σε τέτοιες οργανώσεις, όπως η "Κουρουλτάι - μετζλίς", η οποία θέτει ως σκοπό τη δημιουργία ταταρικού κράτους στην πολυεθνική Κριμαία. Αυτό αποτελεί πραγματική απειλή για τη διεθνική ειρήνη στη Δημοκρατία της Κριμαίας και θεωρείται από τη Ρωσική Κοινότητα της Κριμαίας ως υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς τις εξτρεμιστικές πολιτικές δυνάμεις, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στη διασάλευση της εύθραυστης διεθνικής ισορροπίας και, ίσως, σε γενική σύγκρουση. Και δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ποιον βλέπουν στην προοπτική ως πιθανό εχθρό σ' αυτό το τμήμα της Μαύρης Θάλασσας ο αμερικανικός, τουρκικός και ουκρανικός στόλος. Είναι η Ρωσία και ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικοί εχθροί θα κηρυχτούν οι Ρώσοι "αυτονομιστές", που διαμένουν στην Ουκρανία και την Κριμαία.

Στα γυμνάσια θα συμμετάσχει ακόμη η Βουλγαρία, ενώ θα τα παρακολουθήσουν και παρατηρητές από Ελλάδα, Γεωργία, Ιταλία και Ρουμανία. Η Μόσχα αρνήθηκε πρόσκληση της Ουκρανίας για συμμετοχή. Τα έξοδα των γυμνασίων, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 685.000 δολάρια, θα τα καλύψουν οι ΗΠΑ.

Σχετικά με τα γυμνάσια αυτά, η Ρωσική Κοινότητα της Κριμαίας αναφέρει στη δήλωση διαμαρτυρίας της: "Δεν πρόκειται για ένα άκακο "περίπατο" των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις ακτές της Ταυρίδας, για δήθεν παροχή βοήθειας στον πληθυσμό που επλήγη από σεισμό, αλλά για σοβαρά προγραμματισμένη στρατιωτικοπολιτική ενέργεια που έχει απώτερους στόχους. Τα αμερικανοτουρκικά γυμνάσια δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επίδειξη ισχύος και προετοιμασία της υλικής βάσης για πιθανή άμεση ένοπλη επέμβαση... Θέλουν να μετατρέψουν την Κριμαία σε προγεφύρωμα για την εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ και να κάνουν τους κατοίκους της να "συνηθίσουν" ότι κοντά στην Ευπατόρια οι Γιάνκηδες και οι Τούρκοι θα εμφανίζονται τακτικά με πολεμικά όπλα... Σκοπός των δυνητικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ είναι να χωρίσουν το ρωσικό και ουκρανικό λαό, να τους κάνουν εχθρούς, εφαρμόζοντας την παλιά αρχή του "διαίρει και βασίλευε" και, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική ισχύ τους, να επιβάλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων" στο κατεχόμενο έδαφος, όπως συμβαίνει σήμερα στη Σερβική Δημοκρατία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επανάληψη της βοσνιακής τραγωδίας στη γη της Κριμαίας και τη βεβήλωση της Ιερής Ταυρίδας από τη ΝΑΤΟική μπότα!".

Η Ρωσική Κοινότητα μαζί με τις πατριωτικές και αριστερές οργανώσεις της Κριμαίας ξεκίνησε την κοινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας "Κριμαία - ΑντιΝΑΤΟ - '97". Στα πλαίσια της κινητοποίησης αυτής πραγματοποιούνται στη λίμνη Ντονουζλάβ, στην Ευπατόρια, στη Συμφερούπολη και την πόλη ηρωίδα Σεβαστούπολη συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις με συνθήματα: "Πολίτες της Κριμαίας, ενωθείτε!", "Οχι στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ! Ναι στην Ενωση με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία!".

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ

Απεργία UPS

Αυγή μιας νέας εποχής;

Η νικηφόρα έκβαση της απεργίας της UPS προκαλεί "αναστάτωση" στην αμερικανική οικονομική και πολιτική ελίτ. Εφτασε άραγε η στιγμή που το "υπόγειο ρεύμα" μπορεί να βρει τρόπο έκφρασης;

Σελίδες 38 - 39

Γαλλία

Μαζική η ανεργία

Παρά τις "καλές προθέσεις" του Λ. Ζοσπέν, που προεκλογικά εξήγγειλε 70.000 νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία καταδυναστεύει τη ζωή των Γάλλων και κυρίως των νέων ανθρώπων

Σελίδες 36 - 37

Πολωνία

Νέα μέτρα λιτότητας;

Ακόμα μία φορά καλείται ο πολωνικός λαός να "σφίξει" το ζωνάρι, αφού η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε νέα σκληρότερα οικονομικά μέτρα, προκειμένου η χώρα να διεκδικήσει την είσοδό της στην ΕΕ

Σελίδα 37

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ξαφνικό "ξέσπασμα" του πρωθυπουργού κατά της ΕΕ

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Για υποκριτική εμπορική πολιτική στη γεωργία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ.

Υποστηρίζοντας ότι η αγροτική πολιτική των Βρυξελλών επέφερε βαριές καταστροφές στην αυστραλέζικη γεωργία, ο πρωθυπουργός Χάουαρντ υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν είναι παρά "μία ομάδα κρατών που κηρύσσει τη θεωρία του ελεύθερου εμπορίου, αλλά που στην πράξη εφαρμόζει προστατευτική πολιτική υπέρ των αγροτών της".

Ο ίδιος ο Χάουαρντ είπε ακόμη ότι σε ομιλίες που έκανε στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, υποστήριξε πως μόνον η χώρα του και το Λουξεμβούργο τηρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η Αυστραλία "δεν επιθυμεί να έχει καμία σχέση με τη νομισματική ένωση".

Το αιφνιδιαστικό "ξέσπασμα" του Τζον Χάουαρντ κατά των Βρυξελλών δε φαίνεται να είναι δυσεξήγητο, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, αυτή η λεκτική "επίθεση" έχει τις καταβολές της στην πρόσφατη κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών με αφορμή την προβληματική υπογραφή μίας εμπορικής συμφωνίας, στην οποία οι Βρυξέλλες έθεταν ως όρο την παροχή των εγγυήσεων της ομοσπονδιακής αυστραλέζικης κυβέρνησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το "πρόβλημα" λύθηκε τελικά, όταν η ΕΕ προχώρησε στην υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας με την Καμπέρα αφού προηγουμένως "ξέχασε" την αφορμή της διένεξης, δηλαδή, τις εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αυστραλία...

ΜΟΣΧΑ. -

Ενας από τους προβληματισμένους ελεγκτές διαστημικών πτήσεων του ΜΙR. Προχτές ανακοινώθηκε πως η έξοδος των αστροναυτών του ΜΙΡ στο τμήμα του σταθμού που είχε υποστεί ζημιές τερματίστηκε, αφού οι αστροναύτες ολοκλήρωσαν επιτυχώς όλες τις επισκευές στο εσωτερικό της ακάτου "Σπεκτρ" που προέβλεπε το πρόγραμμα της αποστολής τους

ΤΑΪΒΑΝ
Προς βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα;

ΤΑΪ ΠΕΪ .-

Η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ταϊβάν, Λιέν Τσαν, την Πέμπτη και η αντικατάστασή του από τον Πρόεδρο, Λι Τενγκ - Χούι, με τον Βίνσεντ Σιού (προγραμματίζεται για την 1η Σεπτέμβρη) αναμένεται, κατά πολλούς πολιτικούς αναλυτές, να βελτιώσει δραστικά τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα.

Ωστόσο, ο Λιεν θεωρείται πιθανός διάδοχος του Προέδρου Λι, στις εκλογές του 1998. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πιέζει για ευρύτερη διεθνή αναγνώριση της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί "αποσχισθείσα επαρχία" της και πιέζει για τη μελλοντική επανένταξή της.

Είναι σαφές στην Ταϊβάν πως ο Πρόεδρος διατηρεί τις περισσότερες εξουσίες, κι άλλωστε διορίζει πρωθυπουργό, άρα αυτή η θέση αποτελεί το "κλειδί"...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φημολογίες για ανασχηματισμό

ΒΟΝΝΗ.-

Αρκετά τα όσα ακούγονται στη γερμανική πρωτεύουσα για έναν επικείμενο ανασχηματισμό, και έχουν πυροδοτήσει πολλά σενάρια αλλά και προστριβές ανάμεσα στα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Τέο Βάιγκελ, ότι δεν επιθυμεί μετά τις εκλογές του 1998 να παραμείνει στο ίδιο πόστο.

Ο Κολ επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι ήταν ενήμερος για τις προθέσεις του Βάιγκελ, δηλώσεις όμως που αντί να κατευνάσουν τα πνεύματα, πυροδότησαν νέο γύρο φημολογιών για μεγάλο ανασχηματισμό, με τον οποίο ο καγκελάριος θα τοποθετούσε τον Βάιγκελ στο υπουργείο Εξωτερικών και τον επίσης πιστό του σύμμαχο και πρόεδρο του κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ένα νέο "υπερυπουργείο", το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα οικονομικά και τα δημοσιονομικά.

Αν τελικά το υπουργείο Εξωτερικών πάει στον Βάιγκελ, ο μεγάλος χαμένος θα είναι το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, το οποίο επί χρόνια κατέχει το υπουργείο Εξωτερικών και τα οικονομικά υπουργεία. Κάτι τέτοιο, προβλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές, είναι δύσκολο να γίνει δεκτό από τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι θα απειλήσουν να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Για το λόγο αυτό ο Κρίστιαν Βουλφ, ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, κάλεσε και τα τρία κόμματα για μια ειλικρινή συζήτηση πάνω στις αλλαγές που μπορούν να γίνουν, για να ενισχυθεί η κυβερνητική συμμαχία και συνακόλουθα οι πιθανότητες για επιτυχία στις εκλογές του 1998.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ