Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ξαφνικό "ξέσπασμα" του πρωθυπουργού κατά της ΕΕ

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Για υποκριτική εμπορική πολιτική στη γεωργία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ.

Υποστηρίζοντας ότι η αγροτική πολιτική των Βρυξελλών επέφερε βαριές καταστροφές στην αυστραλέζικη γεωργία, ο πρωθυπουργός Χάουαρντ υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν είναι παρά "μία ομάδα κρατών που κηρύσσει τη θεωρία του ελεύθερου εμπορίου, αλλά που στην πράξη εφαρμόζει προστατευτική πολιτική υπέρ των αγροτών της".

Ο ίδιος ο Χάουαρντ είπε ακόμη ότι σε ομιλίες που έκανε στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, υποστήριξε πως μόνον η χώρα του και το Λουξεμβούργο τηρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η Αυστραλία "δεν επιθυμεί να έχει καμία σχέση με τη νομισματική ένωση".

Το αιφνιδιαστικό "ξέσπασμα" του Τζον Χάουαρντ κατά των Βρυξελλών δε φαίνεται να είναι δυσεξήγητο, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, αυτή η λεκτική "επίθεση" έχει τις καταβολές της στην πρόσφατη κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών με αφορμή την προβληματική υπογραφή μίας εμπορικής συμφωνίας, στην οποία οι Βρυξέλλες έθεταν ως όρο την παροχή των εγγυήσεων της ομοσπονδιακής αυστραλέζικης κυβέρνησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το "πρόβλημα" λύθηκε τελικά, όταν η ΕΕ προχώρησε στην υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας με την Καμπέρα αφού προηγουμένως "ξέχασε" την αφορμή της διένεξης, δηλαδή, τις εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αυστραλία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ