Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ UPS
Νέα εποχή για το εργατικό κίνημα;

Η ανακοίνωση της συμφωνίας και κυρίως το περιεχόμενό της αποτέλεσαν το κυριότερο θέμα, όπως ήταν φυσικό, στον Τύπο στις ΗΠΑ, αλλά έτυχε εκτεταμένης ανάλυσης και στο διεθνή. Πολλοί αναλυτές μίλησαν για μία αναγέννηση του εργατικού κινήματος συνολική, για μία νέα εποχή. Κάποιοι άλλοι ήταν κατηγορηματικοί ως προς αυτό, θεωρώντας ότι μία τέτοια νίκη είναι μεμονωμένο φαινόμενο και δεν μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, ή να αποτελέσει το έναυσμα για την "ανάδυσή του από τις στάχτες" της τελευταίας εικοσαετίας.

Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα στις ΗΠΑ, παρ' όλη την ιστορία του, είναι γεγονός ότι την τελευταία εικοσαετία είχε υποστεί τρομακτική καθίζηση και όσον αφορά στους αγώνες και όσον αφορά στη συνεχιζόμενη συρρίκνωσή του σε ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό των συνδικαλισμένων εργαζομένων από τα τέλη του 1970 έως σήμερα είχε μειωθεί τουλάχιστον 50%, με τάσεις συνεχόμενης μείωσης. Μπορεί να αποτελέσει αυτή η νίκη την πυροδότηση για την επιστροφή της εμπιστοσύνης των εργαζομένων στα σωματεία και την πίστη για την αποτελεσματικότητα της οργανωμένης πάλης; Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα συνδικάτα. Το άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα από τη δράση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος με τις κινητοποιήσεις του ήταν τόσο πολύ μικρό, που το Γραφείο Στατιστικών Μελετών για την Εργασία, κατά το περασμένο έτος, σταμάτησε να συλλέγει στοιχεία για τις συλλογικές συμβάσεις που υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τα σωματεία. Οι εκλογές όμως που έλαβαν χώρα σχεδόν σε πανεθνικό επίπεδο ανέδειξαν νέες ηγεσίες σε όλους τους φορείς, οι οποίοι απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες της διαφθοράς και στημένων παιχνιδιών, κάτι που μάστιζε το συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ για δεκαετίες. Αποτέλεσμα άμεσο σ' αυτή την αλλαγή ηγεσίας, που υποδηλώνει και επαναπροσανατολισμό του κινήματος στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις είναι - όπως σημειώνουν οι ηγέτες του - η ενδυνάμωση και ισχυροποίησή του σε πολλούς χώρους, όπως στα πεδία του νοσηλευτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Αλληλεπιδράσεις

Παράλληλα, μία νέα προοπτική για την ανάπτυξη του κινήματος εμφανίζεται, καθώς η πρόσφατη οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, με την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και την ευλυγισία της εργασίας, που οδήγησαν στο "οικονομικό θαύμα", δημιούργησε ένα έντονο - το ερμηνευόμενο - αίσθημαανασφάλειας, μια που οι θέσεις εργασίας είναι πια ιδιαίτερα επισφαλείς. Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος της καμπάνιας των Teamsters, η εξασφάλιση της μονιμότητας των θέσεων εργασίας για τους μερικά απασχολούμενους. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε μερικώς και η συσπείρωση του κόσμου γύρω από τους απεργούς δείχνει πόσο πολύ πραγματικά η επισφαλής αυτή κατάσταση στον εργασιακό χώρο επηρεάζει και απασχολεί τους εργαζόμενους.

Η οικονομική ανάκαμψη (;) δεν επηρέασε τόσο το κοινό αίσθημα, αφού η αύξηση του κέρδους για τις επιχειρήσεις την τελευταία πενταετία είναι περίπου 65%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών ήταν μόλις 25%. Η πραγματικότητα είναι ότι όσο το "σύστημα" δουλεύει, τόσο η διαφορά ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους διευρύνεται. Η καταστροφή του μοντέλου του μέσου Αμερικανού, που ξεκίνησε στα χρόνια του Ρίγκαν, αποθεώθηκε επί Κλίντον. Μήπως τελικά ο Πρόεδρος με τη στάση του προσπαθεί να "τραβήξει το χειρόφρενο" σε αυτή την κατρακύλα; Θα μπορούσε να κηρύξει την απεργία παράνομη, ανασύροντας το νόμο Ταφτ - Χάρτλεϊ.

Οι οικονομικοί αναλυτές δυσφορούν με τις εξελίξεις, νιώθοντας ότι η απεργία και οι εξελίξεις θα "καταπιέσουν" την επιχειρησιακή άνθηση και ίσως μακροοικονομικά δημιουργήσουν δυσχέρειες. Το ίδιο υποστηρίζουν και για τις χώρες της Ευρώπης, ότι οι επιπτώσεις από τη νίκη θα επηρεάσουν και το συνδικαλιστικό κίνημα των χωρών - μελών της ΕΕ, που θα εντείνει τις προσπάθειές του για να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου της μερικής απασχόλησης και την εισαγωγή της ευλυγισίας της εργασίας, που θεωρείται αναγκαίο για να αντεπεξέλθει η ΕΕ στην οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει και τη χρόνια ανεργία που μαστίζει την πλειονότητα των κρατών - μελών.

Το αύριο μόνο μπορεί να καταδείξει με σαφήνεια το τι μέλλει γενέσθαι, σε όλα αυτά τα ερωτηματικά που γεννήθηκαν από την "ανέλπιστη" νίκη των απεργών της UPS.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντοχή και επαγρύπνηση (2013-11-15 00:00:00.0)
Κανείς νέος εργάτης ανοργάνωτος (2010-04-27 00:00:00.0)
Αποφασιστικός περιφρουρημένος αγώνας (2008-12-10 00:00:00.0)
Αποφασιστικός περιφρουρημένος αγώνας (2008-12-10 00:00:00.0)
Ο «κύριος» Πολυζωγόπουλος.... (2005-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ