Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Η "νίκη" των απεργών

Τα ξημερώματα της Τρίτης και μετά από διάλειμμα μερικών ωρών στις διαπραγματεύσεις, ανακοινώθηκε η επίτευξη της συμφωνίας από τους εκπροσώπους όλων των πλευρών, που δεν ήταν άλλοι από τον πρόεδρο του Συνδικάτου των Teamsters, Ρον Κάρι, την εκτελούσα χρέη υπουργού Εργασίας, Αλέξις Χέρμαν και του εκπροσώπου της διοίκησης της UPS, Τζέιμς Κέλι.

Τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί δεν επέτρεπαν σε κανέναν να αισιοδοξεί ότι πραγματικά μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία. Ο εκπρόσωπος της UPS, είχε αναχωρήσει μετά τη διακοπή των συνομιλιών, προς τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας για ενημέρωση. Ο Ρον Κάρι μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους απεργούς, διέψευσε ότι πράγματι υπάρχει η προσέγγιση αυτή που να επιτρέπει μια συμφωνία, τονίζοντας μάλιστα ότι "η νίκη θα έρθει όχι σε κάποιο διαπραγματευτικό τραπέζι αλλά στους δρόμους του αγώνα". Το πλάνο για τη συνέχιση της απεργίας και για τρίτη βδομάδα, καθώς και την παράλληλη δράση για τη στήριξη της, καταστρώθηκε και ανακοινώθηκε. Ολα έδειχναν ότι το χάος ήταν το μοναδικό κοινό σημείο και οι διαφορές δεν μπορούσαν να συγκεραστούν. Μόνο ο Πρόεδρος Κλίντον φάνταζε σαν κομπάρσος σε παλιά χολιγουντιανή ταινία, με αυτό το χαμόγελο διαφήμισης οδοντόκρεμας κολλημένο στα χείλη, ο οποίος κατά την έναρξη των θερινών του διακοπών, εκδήλωσε την αισιοδοξία του για την τελική σύγκλιση, λέγοντας πως έχει ένα "καλό συναίσθημα" και εμφατικά σηκώνοντας το χέρι του έδειξε τη μικρή απόσταση που χώριζε τα δάχτυλα του, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται "τόσο κοντά" από τη συμφωνία. Οι ενδείξεις άλλο καταμαρτυρούσαν...

Το αίνιγμα και οι αριθμοί

... Ενδείξεις που είχαν προϊδεάσει όλα τα μέρη και κυρίως εμάς τους υπολοίπους που παρακολουθούσαμε τα τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον, ότι μετά τη διακοπή θα ερχόταν η ρήξη. Τι ακριβώς συνέβη, κανείς πιθανότατα δε θα το μάθει, αλλά γεγονός παραμένει ότι ο εκπρόσωπος της UPS στις συνομιλίες μετά την επανέναρξή των διαπραγματεύσεων έκανε στροφή 180 μοιρών, εγκαταλείποντας την αδιάλλακτη στάση της και υποχωρώντας σχεδόν σε όλα κατέληξε στην κατ' αρχήν συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει όλα τα βασικά αιτήματα των απεργών και είναι η εξής:

  • 10.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης, που θα καταληφθούν από τους ήδη μερικά απασχολούμενους εργαζόμενους της εταιρίας. Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται διαρκώς όσο μεγαλώνει αντιστοίχως το δυναμικό πλεόνασμα της εταιρίας επομένως και οι ανάγκες της εταιρίας σε υπαλληλικό προσωπικό. Επίσης, όσο κενώνονται θέσεις εργασίας, είτε από συνταξιοδοτήσεις είτε από αποχωρήσεις. Αυτό σημαίνει σταδιακό πολλαπλασιασμό των ήδη προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Η διοίκηση της εταιρίας μέχρι και της 19 Αυγούστου επέμενε στην αρχική της προσφορά της δημιουργίας μόνο 1.000 νέων θέσεων και χωρίς προοπτικές.
  • Υιοθέτηση του συνταξιοδοτικού προγράμματος που είχαν προτείνει οι Teamsters και εγκατάλειψη του αντίστοιχου προγράμματος που είχε προτείνει η διοίκηση και το οποίο ήταν ένα πρόγραμμα πολλών ταχυτήτων, χωρίς εξασφάλιση όλων των όρων. Μάλιστα, συμφωνήθηκε και αύξηση τέτοια που αγγίζει τα όρια του θριάμβου σε κάποιες περιπτώσεις, αφού από 1.250 δολ. μηνιαίως θα φτάσει στα 3.000.
  • Νέα όρια στην πρόσληψη, αφού συμφωνήθηκε ότι για όσες προσλήψεις μερικά απασχολούμενων γίνονται, αυτόματα θα πραγματοποιούνται ισάριθμες μετατροπές του εργασιακού καθεστώτος μερικώς απασχολουμένων σε πλήρως απασχολούμενους.
  • Αύξηση από 15% έως και 30% στα ωρομίσθια όλων των εργαζομένων, με μεγαλύτερη αύξηση σε αυτά που ήταν και τα χαμηλότερα, ώστε να ισοσκελιστούν οι τεράστιες διαφορές στις αποδοχές.
  • Προστασία και ασφάλεια για τους εργαζόμενους που το αντικείμενό τους έγκειται σε αυτά που ονομάζουμε βαριά και ανθυγιεινά ή επικίνδυνα. Για πρώτη φορά προβλέπεται μία εξασφάλιση που θα συμπεριλαμβάνεται και στα συμβόλαια μεταξύ των εργαζόμενων και της εταιρίας.

Ακόμα, μερικά περιφερειακά και τοπικά ζητήματα βρίσκουν τη λύση σε υπο όρους της συμφωνίας, καθώς και την πεντάχρονη διάρκειά της που εξασφαλίζει μεγαλύτερη σιγουριά και εργασιακή ειρήνη. Η παρούσα συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα από τη διαπραγματευτική επιτροπή του Συνδικάτου καθώς και από όλα τα μέλη όλων των τοπικών Σωματείων, με αποτέλεσμα την επιστροφή στην εργασία και την αναμενόμενη υπογραφή της, από την UPS και τους εργαζόμενους.

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγές: "Financial Times", "Herald Tribune", "Wall Steet Journal" και από τις ηλεκτρονικές σελίδες των Teamsters, του CNN και της "Village Voice".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ