Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φημολογίες για ανασχηματισμό

ΒΟΝΝΗ.-

Αρκετά τα όσα ακούγονται στη γερμανική πρωτεύουσα για έναν επικείμενο ανασχηματισμό, και έχουν πυροδοτήσει πολλά σενάρια αλλά και προστριβές ανάμεσα στα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Τέο Βάιγκελ, ότι δεν επιθυμεί μετά τις εκλογές του 1998 να παραμείνει στο ίδιο πόστο.

Ο Κολ επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι ήταν ενήμερος για τις προθέσεις του Βάιγκελ, δηλώσεις όμως που αντί να κατευνάσουν τα πνεύματα, πυροδότησαν νέο γύρο φημολογιών για μεγάλο ανασχηματισμό, με τον οποίο ο καγκελάριος θα τοποθετούσε τον Βάιγκελ στο υπουργείο Εξωτερικών και τον επίσης πιστό του σύμμαχο και πρόεδρο του κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ένα νέο "υπερυπουργείο", το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα οικονομικά και τα δημοσιονομικά.

Αν τελικά το υπουργείο Εξωτερικών πάει στον Βάιγκελ, ο μεγάλος χαμένος θα είναι το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, το οποίο επί χρόνια κατέχει το υπουργείο Εξωτερικών και τα οικονομικά υπουργεία. Κάτι τέτοιο, προβλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές, είναι δύσκολο να γίνει δεκτό από τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι θα απειλήσουν να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Για το λόγο αυτό ο Κρίστιαν Βουλφ, ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, κάλεσε και τα τρία κόμματα για μια ειλικρινή συζήτηση πάνω στις αλλαγές που μπορούν να γίνουν, για να ενισχυθεί η κυβερνητική συμμαχία και συνακόλουθα οι πιθανότητες για επιτυχία στις εκλογές του 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ