ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μαζί στην αντεπίθεση"

Ανακοίνωση του Προεδρείου της 3ης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ

Τους στόχους της Οργάνωσης για το επόμενο διάστημα, μετά το τέλος του καλοκαιριού και μπροστά στο άνοιγμα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, συζήτησε και διαμόρφωσε το ΚΣ της ΚΝΕ στην 3η του Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Συγκεκριμένα, το Προεδρείο της 3ης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Η προετοιμασία των δυνάμεών μας για την ανάπτυξη της δράσης της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας θα γίνει σε συνδυασμό με την επιτυχή διεξαγωγή δεκάδων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ τις επόμενες είκοσι μέρες σε όλη τη χώρα και με την προετοιμασία και πλατιά προπαγάνδιση των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, στις 18 - 21 Σεπτέμβρη. Η επιτυχία σε όλους τους δείκτες του 23ου Φεστιβάλ, του μεγαλύτερου φεστιβαλικού ανοίγματος που κάνει η ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια, θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχή υλοποίηση των στόχων μας στο κίνημα.

  • Τα μέτρα για την εκπαίδευση, το νομοσχέδιο για την παιδεία, η ψήφιση της Συνθήκης Σένγκεν, ο "κοινωνικός διάλογος" για την εδραίωση μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων, η ψήφιση του σχεδίου "Καποδίστριας" στους ΟΤΑ και άλλα μέτρα που παίρνονται προωθούν βίαια το μοντέλο που ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα "σύγκλισης" της ΕΕ. Ενα πρόγραμμα που μετά τη Σύνοδο του Αμστερνταμ και το Σύμφωνο Σταθερότητας, γίνεται ακόμα πιο αντιδραστικό.

Οι γρήγορες εξελίξεις που δρομολογούνται στην περιοχή στα πλαίσια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, κάνουν ακόμα πιο ληστρικό και επιθετικό το ΝΑΤΟ μέσα από το νέο ρόλο που αναλαμβάνει για την εδραίωση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας. Η διαιτησία των ΗΠΑ με τη Συμφωνία της Μαδρίτης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η ΝΑΤΟποίηση με την εδραίωση της διχοτόμησης της Κύπρου είναι εξελίξεις που φέρνουν τις ΗΠΑ σε ρόλο άμεσου κυρίαρχου σε Αιγαίο - Κύπρο.

  • Επιδιώκουμε να μετρήσουμε συγκεκριμένα βήματα στην υλοποίηση της απόφασης του 7ου Συνεδρίου. Βήματα που θα γίνουν με:

- Τη συμβολή μας στην ανάπτυξη των αγωνιστικών διεργασιών στη νεολαία, ιδιαίτερα στους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας.

- Τη σημαντική βελτίωση των συσχετισμών στους νεολαιίστικους μαζικούς φορείς.

- Τη συσπείρωση πλατύτερων δυνάμεων στις παρατάξεις και κινήσεις που στηρίζουμε.

- Την ώθηση των ρυθμών ανάπτυξης της Οργάνωσής μας.

Το κάλεσμά μας στη νεολαία "Μαζί στην αντεπίθεση" σημαίνει να μην υπάρξει εθισμός - νομιμοποίηση της νεολαίας σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και τις δυνάμεις που την υλοποιούν. Να κατανοείται μέσα από την ίδια την πείρα η ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, η ανάγκη της διεξόδου με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου.

  • Το ΚΣ συζήτησε και διαμόρφωσε τις κατευθύνσεις για τη δράση μας στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, στα Λύκεια, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους χώρους των Νυχτερινών και της Κατάρτισης, τη συμβολή της ΚΝΕ στο αγροτικό κίνημα, στο μέτωπο της ειρήνης.
  • Προετοιμασία για δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές.

Αυτό που πρέπει να απασχολήσει όλα τα όργανα σε αυτή τη φάση είναι η ενεργητική συμμετοχή των δυνάμεών μας στην ετοιμασία αυτής της κρίσης αναμέτρησης. Να αξιοποιήσουμε όλη τη δράση που αναπτύξαμε στο κίνημα ώστε να υπάρξουν ευρύτερες δυνάμεις νεολαίας που θα μπορέσουν να συσπειρωθούν σε επίπεδο δήμου, με τα έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έχει αυτή η εκλογική αναμέτρηση.

Το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα με το Φεστιβάλ και η δράση που θα αναπτύξουμε στο νεολαιίστικο κίνημα, πρέπει να μετρηθούν με σοβαρή ώθηση στην ανάπτυξη και παραπέρα συγκρότηση της Οργάνωσής μας".

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Εναρξη "συνευρέσεων" δημοτικού τύπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης από το ΠΑΣΟΚ της υποψηφιότητας Δαμανάκη για τη δημαρχία της Αθήνας, αλλά 24 ώρες αργότερα συμπλήρωσε ότι πρόκειται για "προσωπική του άποψη"

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σε συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" περί υποστήριξης από το ΠΑΣΟΚ της υποψηφιότητας της Μ. Δαμανάκη για τη δημαρχία της Αθήνας - που έσπευσε χτες να τις χαρακτηρίσει "προσωπικές" του απόψεις - άνοιξαν, και επίσημα, τις διαδικασίες συνδιαλλαγής μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΝ για κοινή κάθοδο στις εκλογές, μέσα από μια πορεία ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση το θέμα δημιουργεί πεδίον δόξης λαμπρόν για σεναριολογία, καθώς όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους ένα χρόνο μέχρι τις εκλογές για να αξιοποιήσουν το ζήτημα, στο πλαίσιο των "κεντροαριστερών" περιπτύξεων. Περιπτύξεις που αφ' ενός χρειάζεται η κυβέρνηση, μια και αυξάνονται οι ανάγκες της για αναζήτηση "αριστερών" δεκανικιών και άλλοθι, καθώς ετοιμάζει νέα αντιλαϊκή επιδρομή, αφ' ετέρου αποτελούν ζωτικό σημείο για όλες τις τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ, ανεξαρτήτως του πώς κάθε εσωκομματική πτέρυγα επιδιώκει να φτάσει στα "συγκυβερνητικά" σαλόνια.

Φυσικά δεν έλειψαν οι πρώτες αντιδράσεις στο φόντο της δήλωσης Ρέππα. Η ίδια η Μαρία Δαμανάκη ευχαρίστησε για την "τιμητική" πρόταση του υπουργού, κάνοντας λόγο, παράλληλα, για την "έντονη επιφυλακτικότητα" που τη διακρίνει... Πάντως... "δαμανακικότερος" της Μ. Δαμανάκη εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος διέγνωσε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου "έμμεση αυτοκριτική... για τα όσα άστοχα είχε πει ο πρωθυπουργός στο Ναύπλιο" (!), τις αποκάλεσε "μικρό θετικό βήμα" υποστηρίζοντας ότι "είναι αδύνατο να είναι δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική οι εκλογές στο Δήμο της Αθήνας με επικεφαλής την Μ. Δαμανάκη, όταν είναι γνωστό ότι η Μ. Δαμανάκη ως βουλευτής του ΣΥΝ έχει σοβαρές διαφορές με την κυβερνητική πολιτική"...

Οσο για τον Ν. Κωνσταντόπουλο περιορίστηκε να πει ότι ο ΣΥΝ έχει μια "φερέγγυα παρουσία" στο Δήμο της Αθήνας και το πρόβλημα βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ, που "μη διαθέτοντας ούτε παρουσία ούτε πολιτική στον πρώτο δήμο της χώρας, προβληματίζεται και είναι λογικό"...

Φυσικά, οι διαφορετικές τάσεις που επικρατούν στο ΣΥΝ σχετικά με την επισημοποίηση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ (διαφορές που αντανακλούν τις αντιθέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων για το ποιος θα ηγηθεί του σφιχταγκαλιάσματος της Χαρ. Τρικούπη με την Κουμουνδούρου) βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλωθούν. Ετσι, με δήλωσή του ο Φ. Κουβέλης αναφέρει ότι ο ΣΥΝ "οφείλει να αποφύγει κεντρικού χαρακτήρα συμφωνίες" που "θα θολώνουν την εικόνα του προς τους πολίτες. Παράλληλα ο Π. Λαφανάζης δήλωσε ότι κατά την άποψή του "στις μεγάλες πόλεις ο ΣΥΝ δεν πρέπει να καταγραφεί συμπληρωματικά έναντι του ΠΑΣΟΚ".

Αντιδράσεις, όμως εκδηλώθηκαν και στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ανάγκασαν τον Δ. Ρέππα να δηλώσει ότι η πρότασή του - για αντιπαραβολή στο "άστρο" του Αβραμόπουλου του "χαμόγελου" της Δαμανάκη - δε συνιστά κομματική θέση, αλλά προσωπική άποψη... Οσο για τον Θ. Πάγκαλο,αφού είπε ότι "θαύμασε και την ευφυϊα και την επιμέλεια" της Μ. Δαμανάκη στα δημοτικά θέματα, φρόντισε να την κατηγορήσει, γιατί στη δική της "ουδετερότητα" οφείλεται η ήττα του από τον Δ. Αβραμόπουλο το 1994, όπως είπε. Κατά τα άλλα δεν ξέχασε να αναφέρει ότι "είναι προφανώς μια πολύ καλή υποψήφιος", αλλά "μπορεί να υπάρχουν και άλλοι καλοί", αφού "οι εκλογές δεν είναι ούτε διαγωνισμός ούτε καλλιστεία"... Από την πλευρά του ο Γ. Σουλαδάκης εκτίμησε ως "πρόωρη" οποιαδήποτε συζήτηση, ενώ ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την "εκτίμησή του" στο πρόσωπο της Μ. Δαμανάκη, αλλά επιφυλάχτηκε να εκφράσει άποψη για την τελική επιλογή του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση η γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ (όπως είναι γνωστό η ΝΕ έχει εκφράσει τη διαφωνία της με τον τρόπο που η κυβέρνηση προωθεί πρόσωπα ως υποψήφια για τη δημαρχία της Αθήνας) απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο ζήτημα.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο γραμματέας της ΝΕ, Γ. Κουμέντος,τα στελέχη της θεωρούν πως πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει πολιτική αποκάλυψης των έργων του Δ. Αβραμόπουλου στο Δήμο Αθηναίων. Να προωθηθεί η συνεργασία ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να χάσει η ΝΔ το δήμο. Να εξεταστούν τα σημαντικότερα προβλήματα της Αθήνας και να προταθούν λύσεις γι' αυτά. Μέσα απ' αυτές τις διαδικασίες να γίνει η επιλογή του υποψηφίου για τη δημαρχία, που πρέπει να είναι "πρόσωπο νίκης". Και η επιλογή να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών και συζήτησης μέσα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Το κουρελόχαρτο

Τέσσερις χιλιάδες τόνοι σκουπίδια κάθε μέρα, φέρνουν όλο και πιο κοντά τη στιγμή, που θα πάρουν - τα σκουπίδια - τον κατήφορο για να πνίξουν την ίδια την πόλη που τα "γέννησε". Κι αυτή η μέρα δεν είναι μακριά. Με πράξεις απλής αριθμητικής έχει υπολογιστεί ότι σε δύο μήνες από τώρα, οι τελευταίες σακούλες σκουπιδιών που θα πέσουν στη χωματερή των Ανω Λιοσίων θα σχηματίσουν την κορυφή μιας "πυραμίδας" και θα σημάνουν το τέλος της ζωής αυτού που δεκαετίες τώρα γνωρίζουμε ως χωματερή των Ανω Λιοσίων. Και τότε θα συμβεί το αδιανόητο. Ο αρμόδιος εισαγγελέας θα κληθεί να εκτιμήσει ποιο είναι το μικρότερο κακό: Η δημόσια υγεία στο Λεκανοπέδιο, ή η καταστροφή μιας ακόμα - τουλάχιστον - ρεματιάς της Πάρνηθας. Και πιθανόν, τελικά, να επιτρέψει, για την προστασία της δημόσιας υγείας, να ριχθούν τα σκουπίδια στην παρακείμενη ρεματιά. Σ' αυτήν ακριβώς την εξέλιξη οδηγεί η μεθόδευση του αρμόδιου υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ κι αυτόν τον κίνδυνο τον έχουν εντοπίσει, σε ανύποπτη ακόμα στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής. Γι' αυτό και κατάρτισαν έγκαιρα ένα πρόγραμμα για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Ενα πρόγραμμα, του οποίου η επιστημονική διαχείριση δεν άφηνε περιθώρια να αμφισβητηθεί τόσο η ορθότητα των λύσεων που πρόβλεπε όσο και η αποτελεσματικότητά του.

Κι όμως αυτό το πρόγραμμα έχει καταντήσει σήμερα ένα κουρελόχαρτο. Με αποκλειστική την κυβερνητική ευθύνη γι' αυτό και με προσωπική μάλιστα την ευθύνη του αρμόδιου υπουργού. Ο οποίος, αφού οδήγησε εκεί που οδήγησε τα πράγματα, δηλώνει: "Αν θέλουν να πνιγούν στα σκουπίδια, ας πνιγούν. Δεν ασχολούμαι". Η αλήθεια είναι πως δεν ασχολήθηκε ποτέ με πραγματικό ενδιαφέρον για τη λύση του προβλήματος. Αντίθετα, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εμποδίσει τη λύση. Αρχικά απέρριψε την περίπτωση της Ριτσώνας, που είχε αξιολογηθεί από τους επιστήμονες ως το καταλληλότερο μέρος για τη δημιουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (τώρα στο ίδιο μέρος ενδέχεται να δημιουργηθεί εγκατάσταση επεξεργασίας τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων... ). Στη συνέχεια πρόβαλε τη λογική "ο κάθε νομός θα διαχειρίζεται τα δικά του απορρίμματα". Λίγο απέχει από το να διακηρύξει πως και ο κάθε δήμος πρέπει να φροντίσει να θάψει τα σκουπίδια εντός των ορίων του. Για να εξαπλωθεί έτσι αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει - μιλώντας για τις ανεξέλεγκτες χωματερές - "τριτοκοσμική αθλιότητα", αποσιωπώντας πως είναι η κυβέρνηση, στην οποία μετέχει, κατά κύριο λόγο υπεύθυνη γι' αυτό.

Το αδιέξοδο που εμφανίζεται σήμερα δεν είναι άσχετο με την υποταγή της κυβέρνησης σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και σε μεγάλα συμφέροντα, είτε αυτά είναι συμφέροντα καταπατητών είτε είναι συμφέροντα διαφόρων πλασιέ μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων επικίνδυνων για το περιβάλλον (π.χ. καύση). Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αντιληφθεί κανείς την πηγή του κακού. Η εγκατάλειψη από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ του επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδιασμού του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων ήταν η αρχή. Με τα σημερινά δεδομένα, λύση φιλική προς το περιβάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει μέχρι την ώρα που ο ίδιος ο λαϊκός παράγοντας θα αποφασίσει να πετάξει στα σκουπίδια αυτήν την ίδια την κυβερνητική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ