ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται η "κόντρα" για... καρπουζοντομάτες

Τους πίνακες της Στατιστικής Υπηρεσίας επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης, για να... πείσει ότι οι τιμές των οπωροκηπευτικών δεν επέδρασε αρνητικά στον τιμάριθμο

Στις ντομάτες και τα αγγουράκια εξακολουθούν να αναζητούν τη ρίζα του κακού για την πορεία του επίσημου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τα διάφορα κυβερνητικά κέντρα, εκπρόσωποι των οποίων αντί να ασχοληθούν με τα κύρια προβλήματα της οικονομίας, δείχνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν την όποια "κόντρα" σ' αυτά τα επίπεδα. Σημειώνεται ότι το όλο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, δημιουργήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, όταν εξετάζονταν ζητήματα οικονομικής πολιτικής η συζήτηση έφτασε στον πληθωρισμό και την ελαφρά αναζωπύρωση που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα. Εκεί, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φέρεται να απέδωσε την εικόνα του δείκτη στις υψηλές τιμές στα οπωροκηπευτικά και ειδικότερα σε προϊόντα όπως η ντομάτα, τα καρπούζια κ.ά. Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου από την πλευρά της - και θεωρώντας προφανώς ότι η διαπίστωση Παπαντωνίου έθιγε την πολιτική του υφυπουργείου Εμπορίου - πρόβαλε την άποψη ότι το "τσίμπημα" του επίσημου τιμαρίθμου οφείλεται στις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (αρμοδιότητας υπουργείου Εθνικής Οικονομίας) και τους υψηλούς έμμεσους φόρους (αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών). Είναι φανερό πως με τέτοιου είδους επιχειρηματολογία η κάθε πλευρά παραβλέπει τις επιπτώσεις που έχουν στο τιμάριθμο οι τομείς που επικαλείται η άλλη, ενώ και οι δύο μαζί επίμονα αρνούνται να δουν τον πυρήνα του προβλήματος που συνδέεται με την ίδια την κυβερνητική πολιτική, με τον πληθωρισμό των κερδών και την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών και τη λεγόμενη "απελευθέρωση" των αγορών.

Στο ίδιο λοιπόν μοτίβο χτες, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης έσπευσαν να... καταρρίψουν με τους αριθμούς της στατιστικής τις ευθύνες της ντομάτας και των άλλων κηπευτικών στη διαμόρφωση του επίσημου τιμαρίθμου, επιστρέφοντας το "μπαλάκι" στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Τα στοιχεία που επικαλέστηκαν συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλη, όπου εμφανίζονται να έχουν μειωμένες τιμές σε σχέση με τον Ιούνη τα φρούτα κατά 25,8%, το λάδι κατά 4,2%, οι πατάτες κατά 5,9% κ.ο.κ. Βέβαια - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην "κόντρα" έχει το όποιο δίκιο ο Γ. Παπαντωνίου - οι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης παρέλειψαν ν' αναφερθούν στα στοιχεία που δείχνουν ότι ειδικά τον Ιούλη η επίπτωση που είχαν στον τιμάριθμο τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ -τα οποία επικαλέστηκε την προηγούμενη βδομάδα η Β. Παπανδρέου - ήταν σχεδόν μηδενική, επειδή μέσα στο μήνα άρχισαν να ισχύουν. Πάντως οι ίδιο παράγοντες, υποστηρίζουν ότι οι αυξημένες τιμές στις ντομάτες και στο καρπούζι οφείλονται σε προβλήματα στην εγχώρια παραγωγή που είχαν δεκαετίες να παρουσιαστούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή και κακής ποιότητας παραγωγή. Εκτιμούν, δε, ότι τον Αύγουστο τα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα δε θα επιβαρύνουν καθόλου τον πληθωρισμό, αλλά ότι οι τιμές των καυσίμων και οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα είναι οι παράγοντες που θα τον επιβαρύνουν. Σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, αρνητικά επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και οι τελευταίες αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων, των αστικών συγκοινωνιών και των εσωτερικών αερογραμμών.

Τέλος, επιχειρώντας να... αναβαθμίσουν το επίπεδο της "κόντρας" για το ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την πορεία του πληθωρισμού και πώς μπορεί να επιτευχθεί παραπέρα αποκλιμάκωσή του, διαμήνυσαν προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης εάν η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα έσοδα (βλέπε έμμεσοι φόροι και τιμολόγια ΔΕΚΟ) ή να μειώσει τον πληθωρισμό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Καταγράφουν την περιουσία προς... αξιοποίηση

Επισπεύδονται οι διαδικασίες καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα σημάνουν και την εκποίησή τους, στα πλαίσια της πολιτικής άγριων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, που έχει εξαγγελθεί για το επόμενο έτος.

Με εγκύκλιο που απέστειλε χτες το υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα ΝΠΔΔ, προκειμένου - όπως τονίζεται - να γίνει μηχανογραφική καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των Ιδρυμάτων - Κληροδοτημάτων που διαχειρίζονται, καλούνται τα ΝΠΔΔ να στείλουν μέχρι 31 Οκτώβρη 1997 αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την κατηγορία των ακινήτων που έχουν στην αρμοδιότητά τους, το ονοματεπώνυμο του μισθωτή στην περίπτωση που τα ακίνητα είναι μισθωμένα (καθώς και αν υπάρχουν καθυστερήσεις καταβολής ενοικίων), καθώς και τα μετρητά, μετοχές, ομόλογα κλπ που είναι κατατεθειμένα.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών ζητά ενημέρωση σχετικά με το αν τα ΝΠΔΔ έχουν υποβάλει ισολογισμό και απολογισμό για όλα τα οικονομικά έτη μέχρι και το έτος 1996, καθώς και προϋπολογισμό για το έτος 1997 (σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για τις κρατικές δαπάνες), καθώς και τους λόγους ενδεχόμενων καθυστερήσεων.

Η παραπάνω κίνηση πάντως, αποτελεί μέρος των γενικότερων κυβερνητικών κατευθύνσεων για περιστολή των δημοσίων δαπανών μέσω των περικοπών των λειτουργικών δαπανών στα υπουργεία και των επιχορηγήσεων προς τους διάφορους φορείς του δημοσίου, αλλά και της υποτιθέμενης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

ΚΡΗΤΗ
"Θάλασσα" οι ακάλυπτες επιταγές

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

"Πνίγεται", ειδικά τα τελευταία χρόνια, η κρητική αγορά από τις ακάλυπτες επιταγές που εκτινάχτηκαν στα ύψη, ενώ εξίσου ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο των πτωχεύσεων. Ως "πρωταθλητής" στις ακάλυπτες επιταγές εμφανίζεται ο νομός Ηρακλείου με 1.398 επιταγές ύψους 1.842.548.000 δραχμών. Ακολουθούν: ο νομός Χανίων με 493 ακάλυπτες επιταγές που αντιστοιχούν στο ποσό 694.061.000 δραχμών και ο νομός Λασιθίου με ποσό 261.209.000 δραχμών.

Τελευταίος έρχεται ο νομός Ρεθύμνου με 126 ακάλυπτες επιταγές, που όμως αντιστοιχούν σε 287.952.000 δραχμές. Σχετικά με τις πτωχεύσεις στο α' εξάμηνο του '97 εκδόθηκαν αποφάσεις για 16 επιχειρήσεις του Ηρακλείου και 1 του Ρεθύμνου, ενώ αιτήσεις πτώχευσης έχουν καταθέσει 40 επιχειρήσεις του Ηρακλείου (για ποσό 124.254.000 δραχμών) 14 του Ρεθύμνου και 1 του Λασιθίου.

μικραΜΕΓΑΛΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ (1): Διαφήμιση μέσω δωρεάν εισιτηρίων αποφάσισαν να κάνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές με την ευκαιρία των 50 χρόνων λειτουργίας τους. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την 1η Αυγούστου μέχρι και το τέλος του χρόνου σε κάθε πτήση της εταιρίας θα γίνεται κλήρωση ανάμεσα στους επιβάτες και στον τυχερό της κάθε πτήσης θα επιστρέφεται η αξία του εισιτηρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι Κυπριακές Αερογραμμές θα κάνουν μέχρι το τέλος του χρόνου 5.000 πτήσεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ (2): Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της "Chipita International SA" στις 11 Σεπτέμβρη 1997, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με την έκδοση νέων μετοχών προς διάθεση στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρίας από την αύξηση αυτή του μετοχικού κεφαλαίου η εταιρία ελπίζει να αντλήσει περίπου 7 δισ. δραχμές σε νέα κεφάλαια. Ο κύριος όγκος των νέων κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων, ενώ ένα μικρότερο μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αυξημένων αναγκών της εταιρίας σε κεφάλαια κίνησης.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια της ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ για τη βδομάδα που διανύουμε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας. Η τράπεζα χορηγεί - χωρίς να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις του νόμου 128 - στεγαστικά δάνεια 14 - 14,5% ή 16% χωρίς προσημείωση του ακινήτου, δάνεια για την αγορά αυτοκινήτου 19%, προσωπικά δάνεια 19,5%, καταναλωτικά 17%. Η τράπεζα ανακοίνωσε ακόμα ότι για τις καταθέσεις συναλλάγματος ισχύουν επιτόκια που ξεκινούν από το 9,89% για τις λίρες Αγγλίας και φτάνουν το 3,16% για το γιεν Ιαπωνίας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στο ποσό των 143,238 δισ. δραχμών διαμορφώθηκε στις 22 Αυγούστου το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων της Xiosbank, παρουσιάζοντας αύξηση από τις αρχές του χρόνου κατά 85,7%. Αυτό αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Xiosbank, στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι τη βδομάδα που διανύουμε παραμένει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης στο 17,5%, ενώ για το ίδιο διάστημα ο λογαριασμός καταθέσεων Xiosbank προσφέρει ετήσια απόδοση 9,92% και μηνιαία καταβολή τόκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ