Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται η "κόντρα" για... καρπουζοντομάτες

Τους πίνακες της Στατιστικής Υπηρεσίας επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης, για να... πείσει ότι οι τιμές των οπωροκηπευτικών δεν επέδρασε αρνητικά στον τιμάριθμο

Στις ντομάτες και τα αγγουράκια εξακολουθούν να αναζητούν τη ρίζα του κακού για την πορεία του επίσημου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τα διάφορα κυβερνητικά κέντρα, εκπρόσωποι των οποίων αντί να ασχοληθούν με τα κύρια προβλήματα της οικονομίας, δείχνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν την όποια "κόντρα" σ' αυτά τα επίπεδα. Σημειώνεται ότι το όλο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, δημιουργήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, όταν εξετάζονταν ζητήματα οικονομικής πολιτικής η συζήτηση έφτασε στον πληθωρισμό και την ελαφρά αναζωπύρωση που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα. Εκεί, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φέρεται να απέδωσε την εικόνα του δείκτη στις υψηλές τιμές στα οπωροκηπευτικά και ειδικότερα σε προϊόντα όπως η ντομάτα, τα καρπούζια κ.ά. Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου από την πλευρά της - και θεωρώντας προφανώς ότι η διαπίστωση Παπαντωνίου έθιγε την πολιτική του υφυπουργείου Εμπορίου - πρόβαλε την άποψη ότι το "τσίμπημα" του επίσημου τιμαρίθμου οφείλεται στις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (αρμοδιότητας υπουργείου Εθνικής Οικονομίας) και τους υψηλούς έμμεσους φόρους (αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών). Είναι φανερό πως με τέτοιου είδους επιχειρηματολογία η κάθε πλευρά παραβλέπει τις επιπτώσεις που έχουν στο τιμάριθμο οι τομείς που επικαλείται η άλλη, ενώ και οι δύο μαζί επίμονα αρνούνται να δουν τον πυρήνα του προβλήματος που συνδέεται με την ίδια την κυβερνητική πολιτική, με τον πληθωρισμό των κερδών και την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών και τη λεγόμενη "απελευθέρωση" των αγορών.

Στο ίδιο λοιπόν μοτίβο χτες, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης έσπευσαν να... καταρρίψουν με τους αριθμούς της στατιστικής τις ευθύνες της ντομάτας και των άλλων κηπευτικών στη διαμόρφωση του επίσημου τιμαρίθμου, επιστρέφοντας το "μπαλάκι" στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Τα στοιχεία που επικαλέστηκαν συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλη, όπου εμφανίζονται να έχουν μειωμένες τιμές σε σχέση με τον Ιούνη τα φρούτα κατά 25,8%, το λάδι κατά 4,2%, οι πατάτες κατά 5,9% κ.ο.κ. Βέβαια - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην "κόντρα" έχει το όποιο δίκιο ο Γ. Παπαντωνίου - οι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης παρέλειψαν ν' αναφερθούν στα στοιχεία που δείχνουν ότι ειδικά τον Ιούλη η επίπτωση που είχαν στον τιμάριθμο τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ -τα οποία επικαλέστηκε την προηγούμενη βδομάδα η Β. Παπανδρέου - ήταν σχεδόν μηδενική, επειδή μέσα στο μήνα άρχισαν να ισχύουν. Πάντως οι ίδιο παράγοντες, υποστηρίζουν ότι οι αυξημένες τιμές στις ντομάτες και στο καρπούζι οφείλονται σε προβλήματα στην εγχώρια παραγωγή που είχαν δεκαετίες να παρουσιαστούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή και κακής ποιότητας παραγωγή. Εκτιμούν, δε, ότι τον Αύγουστο τα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα δε θα επιβαρύνουν καθόλου τον πληθωρισμό, αλλά ότι οι τιμές των καυσίμων και οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα είναι οι παράγοντες που θα τον επιβαρύνουν. Σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, αρνητικά επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και οι τελευταίες αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων, των αστικών συγκοινωνιών και των εσωτερικών αερογραμμών.

Τέλος, επιχειρώντας να... αναβαθμίσουν το επίπεδο της "κόντρας" για το ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την πορεία του πληθωρισμού και πώς μπορεί να επιτευχθεί παραπέρα αποκλιμάκωσή του, διαμήνυσαν προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης εάν η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα έσοδα (βλέπε έμμεσοι φόροι και τιμολόγια ΔΕΚΟ) ή να μειώσει τον πληθωρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ