ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανάπτυξη... κερδών

Το νέο κονδύλι των 800 περίπου δισ. δρχ. από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά και πολλά ακόμη δισ. δρχ. από τον κρατικό κορβανά άρχισαν ήδη να "ζεσταίνουν" τα ταμεία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από το 1995 μέχρι σήμερα μετράμε ήδη πάνω από 700 δισ. δρχ. συνολικά. Κι όλα αυτά για την ανάπτυξη. Ομως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία συνεχίζει να αυξάνει, η ψαλίδα των εισαγωγών - εξαγωγών συνεχίζει να μεγαλώνει, ενώ η βιομηχανική παραγωγή παραμένει στα επίπεδα της 10ετίας του '70. Την αποτελεσματικότητα της "αναπτυξιακής" πολιτικής, που η κυβέρνηση εφαρμόζει κατ' εντολή των Βρυξελλών ταυτόχρονα με την όλο και πιο σφιχτή πολιτική λιτότητας για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της χώρας, θα πρέπει ίσως κανείς να την αναζητήσει αποκλειστικά και μόνο στα όλο και περισσότεροαυξανόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.

Αμερόληπτη... ενημέρωση

Αυτό θα πει "αντικειμενική ενημέρωση"! Προχτές δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Επιθεώρησης Πυρηνικών Επιστημόνων, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Μέχρι εδώ ουδέν νεώτερον, αφού είναι πασίγνωστο ότι η χώρα αποτελεί αποθήκη αμερικανικών πυρηνικών, σε βαθμό που να έχει αναγκαστεί να το ομολογήσει και η κυβέρνηση (ας ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι σε σχετικές Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή και στις σχετικές απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών). Ελα όμως που δεν είναι για όλους έτσι τα πράγματα.

Η "Ελευθεροτυπία", για παράδειγμα, φαίνεται να... αμφισβητεί την παραπάνω αλήθεια. Ετσι, στο ρεπορτάζ της, που αναφέρεται στην έκθεση των επιστημόνων, έχει επιλέξει ως τίτλο το εξής: "Πυρηνικά στην Ελλάδα;"! Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει ψευδέστατη διάψευση (!) κύκλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το ότι υπάρχουν πυρηνικά στην Ελλάδα. Και καλά, οι κύκλοι του υπουργείου ψεύδονται ασυστόλως γιατί, ίσως, αυτή είναι η δουλιά τους. Η "Ελευθεροτυπία", όμως, τι ακριβώς κάνει; Ενημερώνει "αμερόληπτα";

Απορίες...

"... ΟΥΤΕ ψευδαισθήσεις να τρέφουμε, ούτε την ψυχραιμία μας να χάνουμε...

ΘΑ είχαμε, αντιθέτως, συνειδητοποιήσει πως όλες οι χώρες...

ΚΑΙ πάντα προτάσσουν τις δικές τους - πάγιες - γεωπολιτικές επιδιώξεις...

ΚΑΙ σταθερά υπηρετούν τα δικά τους - συγκυριακά - οικονομικά ή άλλα συμφέροντα...".

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό απόσπασμα από τις "Ριπές" των χτεσινών "Νέων", που αναφέρονται στο θέμα των πρόσφατων δηλώσεων του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών. Μας γεννήθηκαν, όμως, ορισμένες απορίες και τις αναφέρουμε.

Απορία πρώτη: Ποιοι τρέφουν ψευδαισθήσεις και τι περιεχόμενο έχουν αυτές; Μήπως, δεν πανηγυρίζουν και τα "Νέα", κάθε φορά, που κάποιος αξιωματούχος της ΕΕ ή κάποιας ευρωπαϊκής άλλης χώρας προβαίνει σε κάποια θετική φαινομενικά για τη χώρα μας δήλωση;

Απορία δεύτερη: Ποιες είναι οι γεωπολιτικές επιδιώξεις των Ιταλών εργαζόμενων; Μήπως θέλουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις και τη ζώνη επιρροής τους στα Βαλκάνια, να κάνουν μπίζνες στην Τουρκία και να μεγαλώσουν τα υπερκέρδη τους; Μήπως εννοούν τις επιδιώξεις της ιταλικής κυβέρνησης και, βέβαια, αυτών που πραγματικά εκπροσωπεί..;

Απορία τρίτη: Γιατί αποφεύγουν συστηματικά να χρησιμοποιήσουν τη λέξη ιμπεριαλισμός, ακόμη και όταν αυτή και μόνον αυτή εκφράζει περισσότερο εύστοχα από κάθε άλλη, αυτό που γράφουν;

Αν έχουν την εντύπωση, ότι δεν υπάρχει στο ελληνικό λεξιλόγιο, κάνουν μεγάλο λάθος...

Απάνθρωπα πειράματα

Και για όσους ενδεχομένως δε συνειδητοποιούν την έκταση και το βάθος των λέξεων "πυρηνική ομηρία" και τους ανυπολόγιστους κινδύνους, που συνεπάγεται η παρουσία των πυρηνικών όπλων, αναφέρουμε μια προχτεσινή, επίσης, είδηση, που αποκαλύπτει - σ' έναν τουλάχιστον βαθμό - την έλλειψη της οποιασδήποτε αναστολής σε όσους κρατούν τα "κλειδιά" των πυρηνικών αυτών όπλων.

Το αμερικάνικο πεντάγωνο πραγματοποίησε 2.400 πειράματα, ανάμεσα στα χρόνια 1944 και 1994, σε στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υποβάλλοντάς τα με τον ένα ή άλλο τρόπο στο κίνδυνο ραδιενεργών ουσιών. Η τραγική αποκάλυψη περιέχεται σε έκθεση του ίδιου του αμερικάνικου πενταγώνου. Γεγονός, που δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία και μάλλον, οδηγεί σε υποψίες, πως η έκταση - τουλάχιστον - του φαινομένου είναι πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με την έκθεση, εκατοντάδες άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας των ΗΠΑ, είχαν μετατραπεί σε πραγματικά πειραματόζωα των άρρωστων εγκεφάλων της αμερικάνικης ηγεσίας και των πολυεθνικών των πυρηνικών όπλων.

Και, δυστυχώς, τα προαναφερόμενα απάνθρωπα και εγκληματικά αυτά πειράματα δεν ήταν τα μοναδικά. Οπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, το αμερικάνικο υπουργείο Ενέργειας (το οποίο είναι αρμόδιο και για την πυρηνική ενέργεια) διεξήγαγε ανεξακρίβωτο αριθμό πειραμάτων - εν αγνοία τους φυσικά - σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και σε χιλιάδες εργάτες ορυχείων ουρανίου, για να ανακαλύψει τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στον άνθρωπο... Μεταξύ των άλλων, τα θύματα των πειραμάτων αυτών υπέστησαν ακόμη και ενέσεις πλουτωνίου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σήμερα παρενέργειες, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.

Εμείς θα συνεχίσουμε

Εμείς, βέβαια, θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε, μόνιμα, συστηματικά και με όλες μας τις δυνάμεις, να καταγγέλλουμε την παρουσία των πυρηνικών στο ελληνικό έδαφος. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις ανάγκες της εθνικής άμυνας της χώρας. Το αντίθετο, αποτελούν μια μόνιμη πηγή ανυπολόγιστων κινδύνων και μια θανάσιμη θηλιά, η οποία κρατά σε πυρηνική ομηρία το λαό και τη χώρα.

Και θα συνεχίσουμε - εκτός των άλλων - γιατί οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τον εκσυγχρονισμό και την παραπέρα... βελτίωση του συγκεκριμένου τύπου των πυρηνικών όπλων. Γεγονός που θέτει και την κυβέρνηση μπροστά σε πολύ μεγαλύτερες και ιστορικές ευθύνες...

Πώς δικαιολογούνται οι αναφορές σας περί αναβαθμισμένης διεθνώς διπλωματικής θέση της χώρας όταν Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι κρατούν τη στάση που κρατούν στο Κυπριακό, ρωτήθηκε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και ο κ. Ρέππας απάντησε: "Οτι υπάρχει αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή διπλωματική και πολιτική ζωή, αυτό είναι βέβαιο"... Μόνο "βέβαιο" κύριε υπουργέ; "Βεβαιότατο"!

Ο χουβαρντάς

ΦΟΒΕΡΟ!Αυξήσεις που είναι δυνατόν να αγγίξουν και το 2% θα δώσει η κυβέρνηση το 1998! Ετσι αποφάσισε ο Σημίτης και οι οικονομικοί υπουργοί. Αν είμαστε, λένε, και καλά παιδιά, οι αυξήσεις μπορεί να φτάσουν και στο 2,5%!

***

Ορίστε, βρε! Και λέγανε ότι δεν είναι φιλολαϊκός ο Σημίτης. Να τα λεφτά. Τώρα ήρθαν οι "καλύτερες μέρες". Οι τυχεροί, που ο μισθός τους εξαρτάται από την εισοδηματική πολιτική που εξαγγέλλεται κάθε χρόνο, καιρός να αρχίσουν να προβάρουν τη ...ζωή του κροίσου.

***

ΞΕΘΑΡΡΕΨΑΝΕ οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολών, ινστιτούτων κατάρτισης και όλων των σχετικών ιδρυμάτων και ζητάνε αυξήσεις στα δίδακτρα, διότι δεν τους φτάνουν αυτές που ήδη πήρανε!

***

Αραγε, πού να βρίσκουν το θάρρος (για να μην πούμε το θράσος) για τέτοιες απαιτήσεις; Προφανώς, το βρίσκουν επειδή κάποιοι τους έμαθαν έτσι.

***

Ασε που έχουν τούτη την περίοδο (που αρχίζει άλλωστε κι η σχολική σεζόν) τις γνωστές διαφημίσεις τους, όπου υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια.

***

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, διαφημίζουν πως όποιος στείλει το παιδί του να σπουδάσει στις σχολές τους, στα 23 του θα είναι μεγάλο στέλεχος επιχείρησης, στα 25 του θα εγκαινιάζει την πρώτη αλυσίδα εργοστασίων του και στα 30 αισίως θα είναι ένας από τους παγκόσμιους κολοσσούς της οικονομίας...

***

Εννοείται, βεβαίως, ότι με το που θα εγγραφεί στην εκάστοτε σχολή θα γίνει αυτομάτως ένα από τα διακεκριμένα μέλη της κοινωνίας...

***

Φυσικά, όλα τα παραπάνω με το αζημίωτο. Και, φυσικά, η προσφορά ονειρικών λύσεων στα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων, στην ανεργία, στην ανασφάλεια, ε, κοστίζει κάτι παραπάνω.

Για ποια κοινωνία;

"Η κοινωνία αγκαλιάζει την απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της επετηρίδας"! Οχι, δεν πρόκειται για αστείο, αλλά για σοβαρότατη δήλωση του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου σε συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που θέλησε έτσι να εμφανίσει την κοινωνία υπέρ των αντιεκπαιδευτικών μέτρων της κυβέρνησης.

Φαίνεται πως ο υπουργός και η κυβέρνησή του, λέγοντας "κοινωνία" εννοούν όλους εκτός από τους δασκάλους, τους καθηγητές, διορισμένους και αδιόριστους, τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, τους μαθητές και πλήθος άλλων συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων που, όχι μόνο, αντιτάχθηκαν στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την κατάργηση της επετηρίδας, αλλά και που συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στο σύνολο του νομοσχεδίου.

Τώρα, ποια είναι αυτή η... κοινωνία που αγκαλιάζει τα κυβερνητικά μέτρα είναι άξιον απορίας. Καλά θα κάνει, όμως, ο υπουργός να μη μιλάει τόσο εύκολα εξ ονόματος της κοινωνίας, πόσο μάλλον όταν, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι παράγοντες της κυβέρνησης, στην οποία μετέχει, την έχουν γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Ξανά σε δίκη η Πανθεσσαλική

Στις 16 Σεπτέμβρη δικάζονται ξανά στη Λάρισα τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ). Αυτή τη φορά κατήγοροι εμφανίζονται οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις του ΟΣΕ και του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, που κατέθεσαν αγωγές ζητώντας από τα μέλη της ΠΑΣΕ 1,7 δισ. δραχμές (!) ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων, στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους αγρότες για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να συντρίψει οικονομικά τα στελέχη του αγροτικού κινήματος, που πρωτοστατούν στην οργάνωση και το συντονισμό της πάλης της αγροτιάς, για "να κάνουν πίσω" και να περάσει έτσι ανώδυνα και ανέξοδα την αντιαγροτική πολιτική της.

Η απάντηση των αγροτών είναι άμεση. Τη μέρα της δίκης θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, στο οποίο, οι αγροτικές οργανώσεις καλούν να συμμετάσχουν, σε ένδειξη συμπαράστασης κι αλληλεγγύης, τους εργαζόμενους κι άλλους μαζικούς φορείς. Οι αγώνες της αγροτιάς θα συνεχιστούν, παρά την τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης σε βάρος της, αφού είναι αγώνες για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου της χώρας μας. Ας το καταλάβει αυτό η κυβέρνηση μια και καλή κι ας πράξει αναλόγως...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ