ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Περιοριστικά μέτρα για τον ισλαμιστή ηγέτη

Νέες σφαγές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

ΑΛΓΕΡΙ.-

Σε κατ' οίκον περιορισμό έθεσε η αλγερινή κυβέρνηση, με χτεσινή της απόφαση, έναν από τους ιδρυτές και ηγέτες του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας, τον Αμπασί Μαντανί. Η περιοριστική απόφαση λήφθηκε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής του Μαντανί προς τα Ηνωμένα Εθνη, στην οποία αναφερόταν στην αναγκαιότητα άμεσης έναρξης "σοβαρού διαλόγου" για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Μόνο με τα μέλη της οικογενείας του επιτρέπεται να συναντήσει ο Αμπασί Μαντανί, από την Κυριακή το μεσημέρι, σύμφωνα με τη σχετική περιοριστική απόφαση της αλγερινής κυβέρνησης, που τον προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα οδηγηθεί και πάλι στη φυλακή. Ο Μαντανί αποφυλακίστηκε στις 15 του περασμένου Ιούλη μετά από 6χρονη φυλάκιση και είχε αποδεχτεί, όπως τόνιζαν τότε οι αλγερινές αρχές, να μην αναμειχτεί στα πολιτικά δρώμενα στη χώρα.

Ο ηγέτης του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας, μία ημέρα πριν από την απόφαση για τον κατ' οίκον περιορισμό του, είχε αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στην οποία εμφανιζόταν ιδιαίτερα διαλλακτικός και συμβιβαστικός και δήλωνε "έτοιμος να απευθύνει έκκληση σε όλους του ισλαμιστές μαχητές για άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας". Μάλιστα, ο Μαντανί υποστήριξε, στην επιστολή του, ότι ο ίδιος μπορεί να επηρεάσει και να πείσει τους ισλαμιστές μαχητές, αρκεί η κυβέρνηση να επιδείξει σοβαρότητα και να δεσμευτεί για την έναρξη ισότιμου και ειλικρινούς διαλόγου. Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές, η επιστολή Μαντανί στα Ηνωμένα Εθνη ήταν η αφορμή της απόφασης του κατ' οίκον περιορισμού του καθώς, πιθανότατα, κρίθηκε ως πολιτική δραστηριότητα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για την επιστολή Μαντανί, αλλά καταδίκασε τις πρόσφατες σφαγές στην Αλγερία και συνέστησε στην αλγερινή κυβέρνηση να επιδείξει ανοχή και διαλλακτικότητα. Οι δηλώσεις του Κόφι Ανάν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αλγερινού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του τις χαρακτήρισε "απαράδεκτη παρέμβαση" στα εσωτερικά της χώρας.

Στο μεταξύ, ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν, χτες, ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνεχίστηκαν οι αιματηρές σφαγές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 33 άνθρωποι,σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στην παραλιακή περιοχή Μιραμάρ, 150 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου, και στην περιοχή Κχέμις Νιλιάνα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στους ισλαμιστές μαχητές και στους άνδρες των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 15 ισλαμιστές, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στην πλευρά του αλγερινού στρατού. Υπενθυμίζεται ότι περισσότερα από 700 άτομα έχασαν τη ζωή τους, μόνο τον Αύγουστο, από σφαγές.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί ενόψει της επίσκεψης Ολμπράιτ

Μερική χαλάρωση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών αποφάσισε η ισραηλινή κυβέρνηση, που αρνείται, όμως, να προχωρήσει σε περαιτέρω αποχώρηση των στρατευμάτων της από την ύπαιθρο των Αυτόνομων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τη μερική χαλάρωση του αυστηρού αποκλεισμού των Αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών επέτρεψε η ισραηλινή κυβέρνηση σε μια κίνηση καλής θέλησης, ενόψει της άφιξης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, όπως υποστήριζαν τα ισραηλινά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παρ' όλα αυτά, δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και Ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν αντιμέτωποι σε αμφισβητούμενη καλλιεργήσιμη έκταση βόρεια της Ιερουσαλήμ.

Αδεια εισόδου στην ισραηλινή επικράτεια έχουν από χτες 4.000 Παλαιστίνιοι εργάτες, 2.000 έμποροι, 250 δάσκαλοι και 200 υπάλληλοι, όλοι παντρεμένοι και άνω των 35 ετών, όπως ανακοίνωσε νωρίς χτς το πρωί ο ισραηλινός στρατός. Με δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι η απόφαση λήφθηκε για να "διευκολυνθεί η ζωή του παλαιστινιακού λαού". Με την εκτίμηση αυτή διαφώνησε η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία, διά στόματος του υπουργού Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, χαρακτήρισε ανεπαρκή τα νέα μέτρα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Παλαιστινίων - Ισραηλινών σχετικά με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις υπαίθριες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένει ο ισραηλινός στρατός να αποχωρήσει από μεγάλο μέρος της Δυτικής Οχθης μέχρι τις 7 Σεπτέμβρη, όπως προβλέπουν οι υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες. Κάθετα αντίθετη ήταν η άποψη του Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, εκπροσώπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι το Ισραήλ δε δεσμεύεται από καμία συμφωνία να προχωρήσει σε αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη μέσα στο Σεπτέμβρη και διευκρίνισε ότι καμία περαιτέρω αποχώρηση δε θα γίνει, ούτε θα αρθεί ολοκληρωτικά ο αποκλεισμός των αυτόνομων εδαφών, αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν καταστείλει τη δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες προβλέπουν περαιτέρω τριμερή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα αυτόνομα εδάφη, χωρίς, όμως, να προσδιορίζεται το μέγεθος και η χρονική περίοδος της αποχώρησης. Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν να έχουν υπό την κυριαρχία τους, στο τέλος της διαδικασίας το 85% - 90% των υπαίθριων περιοχών, κάτι που οι Ισραηλινοί αποκλείουν κατηγορηματικά.

Η ισραηλινο - παλαιστινιακή διάσταση απόψεων για την αμφισβητούμενη γη πήρε, χτες, και τη μορφή συγκρούσεων σε καλλιεργήσιμη περιοχή βόρεια της Ιερουσαλήμ. Εντεκα Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Γεωργίας Αμπντέλ Τζαουάντ Σαλέχ, συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή Γκιφτλίκ, όπου μετέβησαν εξαγριωμένοι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές μετά από πληροφορίες ότι η περιοχή, που θεωρούν ότι είναι υπό παλαιστινιακή κυριαρχία, καλλιεργείται από Εβραίους εποίκους.

Εκατέρωθεν προετοιμασίες για την Ολμπράιτ

Στην Ουάσιγκτον αναμένεται να μεταβούν μέσα στη βδομάδα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι προκειμένου να έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. Η Μαντλίν Ολμπράιτ αναμένεται να φθάσει στην περιοχή στις 10 Σεπτέμβρη και, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, θα μεταφέρει συμβιβαστική πρόταση της αμερικανικής ηγεσίας, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα πρέπει να περιορίσει την εποικιστική πολιτική του και η Παλαιστινιακή Αρχή να καταστείλει ολοκληρωτικά τη δράση των ισλαμιστών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόσθετα μέτρα ενάντια στις ισλαμικές διαδηλώσεις

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ακόμη ένα βήμα στον ακήρυχτο "πόλεμο" που "διεξάγει" η τουρκική κυβέρνηση κατ' επιταγήν του στρατού, αυτόν του "αντι - ισλαμικού" αγώνα, έκανε η Αγκυρα χτες. Φοβούμενη νέο κύμα διαδηλώσεων των ισλαμιστών κατά του νόμου για τον περιορισμό της θρησκευτικής εκπαίδευσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή της βίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, "έχει πληροφορίες" ότι οι ισλαμιστές με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς θα οργανώσουν νέες διαδηλώσεις και επιθετικές ενέργειες. Και ζήτησε από τοπικούς διοικητές να ενισχύσουν τα μέτρα γύρω από τα τζαμιά, τα σχολεία, τα αστυνομικά τμήματα και τα δημόσια κτίρια.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το "Ρόιτερ", ο Τούρκος εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς ζήτησε τη δίωξη του πρώην υπουργού και βουλευτή του Κόμματος της Ευημερίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, για προσβολή του στρατού και του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του την περασμένη βδομάδα.

Ο Β. Σαβάς θεωρείται ως ο δικαστικός που ηγείται των ενεργειών για την απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος της Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν.

Προχτές περίπου 150 ισλαμιστές επιτέθηκαν εναντίον των εγκαταστάσεων τηλεοπτικού σταθμού που τηρεί "γραμμή" υπέρ της διατήρησης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και κατέστρεψαν πολλά μηχανήματα. Κατά το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", πάντως, δεν υπήρξαν τραυματίες.

Κατά "ειρηνιστών"

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη διέλευση μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής χτες, απομακρύνοντας "σηκωτούς" βουλευτές από τη Βρετανία, τη Νορβηγία και την Ιταλία από τη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας. Το κονβόι της αποστολής, γνωστής ως "Τρένο της Ειρήνης", με 54 λεωφορεία αναγκάστηκε να σταματήσει, ενώ 250 άνθρωποι που περίμεναν να υποδεχτούν την αποστολή συνελήφθησαν.

Εκπρόσωποι των αρχών υπονόησαν ότι η αποστολή θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη βίας στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, η οποία σπαράσσεται για περισσότερο από μια δεκαετία λόγω του "εσωτερικού πολέμου" του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων.

Το κονβόι μετέφερε 2.000 πολιτικούς, συνδικαλιστές, υποστηρικτές και μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και 300 αλλοδαπών.

Η τουρκική κυβέρνηση επέμεινε πάντως χτες ότι η αποστολή ήταν μια ελάχιστα συγκεκαλυμμένη προπαγάνδα των ανταρτών του ΡΚΚ. Το "Τρένο της ειρήνης" είχε αντιμετωπίσει προβλήματα και στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση Κολ - αλληλέγγυα με την Αγκυρα - έχει κηρύξει εκτός νόμου τις κουρδικές αυτονομιστικές οργανώσεις.

Σχεδόν καθημερινή μακάβρια εικόνα στους δρόμους του Αλγερίου
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Επτά νεκροί από κατάρρευση ανθρακωρυχείου

ΣΟΦΙΑ.-

Επτά ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και είκοσι ένας τραυματίστηκαν σοβαρά χτες στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, όταν σημειώθηκε έκρηξη σε ανθρακωρυχείο. Ακόμη είκοσι τέσσερις εργάτες που εκτελούσαν τη βάρδια τους ανασύρθηκαν χωρίς να πάθουν τίποτα, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, δήλωσε ότι "τα πρόσφατα τραγικά ατυχήματα στο ορυχείο του Μπομποβντόλ μου δίνουν την αφορμή να ρωτήσω την κυβέρνηση ποιο είναι το όφελος απ' αυτό, αν θρηνούμε τόσες απώλειες". Ο Στογιάνοφ επισκέφθηκε ορισμένους τραυματίες σε νοσοκομείο της Σόφιας. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αφού "τα τραγικά (εργατικά) ατυχήματα έχουν ξεπεράσει όλα τα επιτρεπτά όρια". Το ορυχείο είναι διάσημο για τη σχεδόν παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό του. Τον περασμένο Φλεβάρη, πέντε άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους όταν μια σήραγγά του πλημμύρισε, ενώ ένας άνθρωπος είχε σκοτωθεί σε έκρηξη τον Ιούνη.

NOTIA ΑΦΡΙΚΗ
Πολιτικές επιθέσεις κατά αμάχων;

ΚΟΥΜΠΟΥ.-

Πυρ εναντίον οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων έξι γυναίκες και ένα τετράχρονο αγόρι, άνοιξαν χτες άγνωστοι οπλοφόροι στη νοτιοαφρικανική επαρχιακή πόλη Κούμπου.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή της αστυνομίας, Μοντ Νκουαντίνι, οι άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στην κατοικία των θυμάτων ανοίγοντας πυρ εν ψυχρώ. Δύο άτομα που διασώθηκαν επέζησαν γιατί κατάφεραν να δραπετεύσουν χωρίς να τους αντιληφθούν οι οπλοφόροι, οι οποίοι στη συνέχεια πυρπόλησαν την κατοικία τους. Ενα 24ωρο νωρίτερα, άλλα τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Αστυνομικός διευθυντής της περιοχής υποστήριξε ότι το φονικό πρέπει να σχετίζεται με τις πολύχρονες διαμάχες μεταξύ μελών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και της πολιτικής παράταξης των Ζουλού "ΙΝΚΑΘΑ"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ