Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Περιοριστικά μέτρα για τον ισλαμιστή ηγέτη

Νέες σφαγές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

ΑΛΓΕΡΙ.-

Σε κατ' οίκον περιορισμό έθεσε η αλγερινή κυβέρνηση, με χτεσινή της απόφαση, έναν από τους ιδρυτές και ηγέτες του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας, τον Αμπασί Μαντανί. Η περιοριστική απόφαση λήφθηκε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής του Μαντανί προς τα Ηνωμένα Εθνη, στην οποία αναφερόταν στην αναγκαιότητα άμεσης έναρξης "σοβαρού διαλόγου" για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Μόνο με τα μέλη της οικογενείας του επιτρέπεται να συναντήσει ο Αμπασί Μαντανί, από την Κυριακή το μεσημέρι, σύμφωνα με τη σχετική περιοριστική απόφαση της αλγερινής κυβέρνησης, που τον προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα οδηγηθεί και πάλι στη φυλακή. Ο Μαντανί αποφυλακίστηκε στις 15 του περασμένου Ιούλη μετά από 6χρονη φυλάκιση και είχε αποδεχτεί, όπως τόνιζαν τότε οι αλγερινές αρχές, να μην αναμειχτεί στα πολιτικά δρώμενα στη χώρα.

Ο ηγέτης του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας, μία ημέρα πριν από την απόφαση για τον κατ' οίκον περιορισμό του, είχε αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στην οποία εμφανιζόταν ιδιαίτερα διαλλακτικός και συμβιβαστικός και δήλωνε "έτοιμος να απευθύνει έκκληση σε όλους του ισλαμιστές μαχητές για άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας". Μάλιστα, ο Μαντανί υποστήριξε, στην επιστολή του, ότι ο ίδιος μπορεί να επηρεάσει και να πείσει τους ισλαμιστές μαχητές, αρκεί η κυβέρνηση να επιδείξει σοβαρότητα και να δεσμευτεί για την έναρξη ισότιμου και ειλικρινούς διαλόγου. Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές, η επιστολή Μαντανί στα Ηνωμένα Εθνη ήταν η αφορμή της απόφασης του κατ' οίκον περιορισμού του καθώς, πιθανότατα, κρίθηκε ως πολιτική δραστηριότητα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για την επιστολή Μαντανί, αλλά καταδίκασε τις πρόσφατες σφαγές στην Αλγερία και συνέστησε στην αλγερινή κυβέρνηση να επιδείξει ανοχή και διαλλακτικότητα. Οι δηλώσεις του Κόφι Ανάν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αλγερινού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του τις χαρακτήρισε "απαράδεκτη παρέμβαση" στα εσωτερικά της χώρας.

Στο μεταξύ, ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν, χτες, ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνεχίστηκαν οι αιματηρές σφαγές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 33 άνθρωποι,σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στην παραλιακή περιοχή Μιραμάρ, 150 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου, και στην περιοχή Κχέμις Νιλιάνα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στους ισλαμιστές μαχητές και στους άνδρες των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 15 ισλαμιστές, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στην πλευρά του αλγερινού στρατού. Υπενθυμίζεται ότι περισσότερα από 700 άτομα έχασαν τη ζωή τους, μόνο τον Αύγουστο, από σφαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ