Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Νέα επεισόδια Σερβοβόσνιων και ΝΑΤΟικών στρατιωτών

ΤΟΥΖΛΑ. -

Επίθεση με πέτρες από Σέρβους πολίτες δέχτηκαν χτες το πρωί στη Βορειοανατολική Βοσνία Αμερικανοί στρατιώτες της διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης (SFOR).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας των Ηνωμένων Εθνών, οι Αμερικανοί στρατιώτες φρουρούσαν μια τηλεοπτική κεραία στο Ουντρίγκοβο. Οι στρατιώτες δεν απάντησαν και προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξε τραυματισμός.

Ο ταγματάρχης Κρις Ρίλεϊ, εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, δήλωσε ότι όταν άρχισε να μεγαλώνει το πλήθος των δεκάδων Σερβοβόσνιων, οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τη συγκέντρωση των διαδηλωτών. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν τραυματίες και ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν προηγουμένως καταλάβει το ραδιοπομπό του Ουντρίγκοβο στο όρος Ματζεβίτσα σε μία προσπάθεια να σταματήσουν τις εκπομπές ραδιοσταθμών που πρόσκεινται στον πρώην ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο ανεξάρτητος ραδιοσταθμός του Βελιγραδίου "Β-92" μετέδωσε δηλώσεις του Μουιλαντίν Στζεπάνοβιτς, ο οποίος ηγήθηκε της διαδήλωσης των δεκάδων Σερβοβόσνιων, σύμφωνα με τις οποίες η χτεσινή συγκέντρωση δεν ήταν τίποτε άλλο από μία ειρηνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, με "αφορμή τη μετατροπή των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε δυνάμεις κατοχής".

Εμμονες δηλώσεις του Φ. Ρίε για τον Κάρατζιτς...

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, εξέφρασε χτες τη βέβαια πεποίθησή του ότι ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς θα δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη.

"Ο Κάρατζιτς και όλοι οι εγκληματίες πολέμου, και από άλλες περιοχές, πρέπει προφανώς να προσαχθούν ενώπιον του ΔΠΔ. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα γίνει έτσι" πρόσθεσε ο Ρίε, επαναλαμβάνοντας ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει πότε θα διεξαχθεί μία τέτοια δίκη!

Αναφερόμενος στη Σταθεροποιητική Δύναμη (SFOR) στη Βοσνία, ο Ρίε υποστήριξε ότι δε θα πρέπει κανείς να έχει αυταπάτες για την αποφασιστικότητα των πολυεθνικών δυνάμεων και ιδιαίτερα όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Ρ. Κάρατζιτς. Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο λέγοντας σιβυλλικά πως οι "ερχόμενες βδομάδες θα είναι αποφασιστικές", καθώς, όπως είπε, "η εξουσία του Πάλε χάνει γρήγορα έδαφος".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για σύλληψη Μλάντιτς (2008-08-08 00:00:00.0)
«Ο Κάρατζιτς δεν παραδίδεται!» (2002-06-18 00:00:00.0)
«Ανταλλαγή επιστολών» Κάρατζιτς - SFOR (2002-06-07 00:00:00.0)
Η Ντελ Πόντε «ξέρει» πού είναι ο Μλάντιτς... (2002-04-19 00:00:00.0)
Ισόβια προτείνει εισαγγελέας για τον Κάρατζιτς (1998-04-23 00:00:00.0)
Ψεύτικα τα νέα σενάρια για τη σύλληψη του Κάρατζιτς; (1997-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ