Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί ενόψει της επίσκεψης Ολμπράιτ

Μερική χαλάρωση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών αποφάσισε η ισραηλινή κυβέρνηση, που αρνείται, όμως, να προχωρήσει σε περαιτέρω αποχώρηση των στρατευμάτων της από την ύπαιθρο των Αυτόνομων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τη μερική χαλάρωση του αυστηρού αποκλεισμού των Αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών επέτρεψε η ισραηλινή κυβέρνηση σε μια κίνηση καλής θέλησης, ενόψει της άφιξης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, όπως υποστήριζαν τα ισραηλινά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παρ' όλα αυτά, δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και Ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν αντιμέτωποι σε αμφισβητούμενη καλλιεργήσιμη έκταση βόρεια της Ιερουσαλήμ.

Αδεια εισόδου στην ισραηλινή επικράτεια έχουν από χτες 4.000 Παλαιστίνιοι εργάτες, 2.000 έμποροι, 250 δάσκαλοι και 200 υπάλληλοι, όλοι παντρεμένοι και άνω των 35 ετών, όπως ανακοίνωσε νωρίς χτς το πρωί ο ισραηλινός στρατός. Με δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι η απόφαση λήφθηκε για να "διευκολυνθεί η ζωή του παλαιστινιακού λαού". Με την εκτίμηση αυτή διαφώνησε η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία, διά στόματος του υπουργού Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, χαρακτήρισε ανεπαρκή τα νέα μέτρα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Παλαιστινίων - Ισραηλινών σχετικά με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις υπαίθριες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένει ο ισραηλινός στρατός να αποχωρήσει από μεγάλο μέρος της Δυτικής Οχθης μέχρι τις 7 Σεπτέμβρη, όπως προβλέπουν οι υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες. Κάθετα αντίθετη ήταν η άποψη του Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, εκπροσώπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι το Ισραήλ δε δεσμεύεται από καμία συμφωνία να προχωρήσει σε αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη μέσα στο Σεπτέμβρη και διευκρίνισε ότι καμία περαιτέρω αποχώρηση δε θα γίνει, ούτε θα αρθεί ολοκληρωτικά ο αποκλεισμός των αυτόνομων εδαφών, αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν καταστείλει τη δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες προβλέπουν περαιτέρω τριμερή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα αυτόνομα εδάφη, χωρίς, όμως, να προσδιορίζεται το μέγεθος και η χρονική περίοδος της αποχώρησης. Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν να έχουν υπό την κυριαρχία τους, στο τέλος της διαδικασίας το 85% - 90% των υπαίθριων περιοχών, κάτι που οι Ισραηλινοί αποκλείουν κατηγορηματικά.

Η ισραηλινο - παλαιστινιακή διάσταση απόψεων για την αμφισβητούμενη γη πήρε, χτες, και τη μορφή συγκρούσεων σε καλλιεργήσιμη περιοχή βόρεια της Ιερουσαλήμ. Εντεκα Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Γεωργίας Αμπντέλ Τζαουάντ Σαλέχ, συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή Γκιφτλίκ, όπου μετέβησαν εξαγριωμένοι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές μετά από πληροφορίες ότι η περιοχή, που θεωρούν ότι είναι υπό παλαιστινιακή κυριαρχία, καλλιεργείται από Εβραίους εποίκους.

Εκατέρωθεν προετοιμασίες για την Ολμπράιτ

Στην Ουάσιγκτον αναμένεται να μεταβούν μέσα στη βδομάδα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι προκειμένου να έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. Η Μαντλίν Ολμπράιτ αναμένεται να φθάσει στην περιοχή στις 10 Σεπτέμβρη και, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, θα μεταφέρει συμβιβαστική πρόταση της αμερικανικής ηγεσίας, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα πρέπει να περιορίσει την εποικιστική πολιτική του και η Παλαιστινιακή Αρχή να καταστείλει ολοκληρωτικά τη δράση των ισλαμιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ