ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
ΟΑΣΕ: "Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά"

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Παρά την κλιμακούμενη πολιτική κρίση που σοβεί στη σερβική δημοκρατική οντότητα, οι δημοτικές εκλογές στη Βοσνία θα πραγματοποιηθούν κανονικά την καθορισμένη ημερομηνία ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ, Ρόμπερτ Φρόουικ, είπε πως θα σταλθούν τις επόμενες μέρες περίπου 2.300 παρατηρητές για να επιτηρήσουν την εκλογική διαδικασία στις 13-14 Σεπτέμβρη, τονίζοντας πως "δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναβολή αυτών των εκλογών". Ο Φρόουικ τάχθηκε υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των εκλογών με επιχειρήματα ότι οι κάλπες θα αποτρέψουν τον "περαιτέρω διαμελισμό" της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και ότι το πρόγραμμα εγγραφής των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους έχει ολοκληρωθεί παρά κάποια αρχικά προβλήματα. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει πως σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες τα προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα...

Από την πλευρά του, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Νιλς Πίτερσεν, που προεδρεύει αυτή την περίοδο του ΟΑΣΕ, υποστήριξε ότι οι εκλογές είναι αναπόσπαστο μέρος της Συνθήκης του Ντέιτον και ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Συμφωνία στο Πάλε για τα ΜΜΕ

Το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδωσε πως χτες υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα σε στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού του Πάλε και τον διοικητή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή, προκειμένου τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μην καταφέρονται με δριμύτητα κατά των ξένων λεγόμενων ειρηνευτικών δυνάμεων που βρίσκονται στη σερβοβοσνιακή εδαφική οντότητα.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο, επικαλούμενο αντίγραφο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα στελέχη της τηλεόρασης του Πάλε και τον Ντέιβιντ Γκραντζ, αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, μεταδίδει πως συμφωνήθηκε η απρόσκοπτη λειτουργία του πομπού, με τον όρο να τερματιστεί η προπαγάνδα κατά ΝΑΤΟ και ΟΗΕ και να υπάρχει ημερήσια ωριαία εκπομπή, στην οποία στελέχη άλλων πολιτικών παρατάξεων θα εκφράζουν "διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις".

Ωστόσο, την ώρα που οι συγκρούσεις, με αφορμή τις εκπομπές των ΜΜΕ, φαίνεται να καταλαγιάζουν, ανοίγει καινούριο "μέτωπο": αυτό που αφορά τις σερβοβοσνιακές αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούν, μεταξύ άλλων, και τον πρώην ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, ταγματάρχης Κρις Ρίλεϊ, δήλωσε χτες με σημασία ότι οι Δυνάμεις Σταθεροποίησης θα αναλάβουν σύντομα "την κατάλληλη δράση", ώστε να συμμορφωθούν οι σερβοβοσνιακές αστυνομικές δυνάμεις με το τελεσίγραφο της περασμένης Κυριακής σχετικά με τον αφοπλισμό των μη εξουσιοδοτημένων βαριά οπλισμένων ειδικών αστυνομικών δυνάμεων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Νουθεσίες", περικοπές και ανεργία

ΒΟΝΝΗ .-

Το ζωνάρι σφίγγει η Γερμανία, προσπαθώντας να εξοικονομήσει πόρους και κεφάλαια, προκειμένου να καλύψει το οικονομικό χάσμα μεταξύ των πολιτών της πρώην Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ικανές και αναγκαίες, για να μετριάσει το διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας και της ανισότητας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Απλούστατο, με τη δραστική μείωση των ετήσιων συνεισφορών της χώρας της στην ΕΕ.

Αυτά τα ολίγα, αλλά αρκούντως αποκαλυπτικά, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, προς τη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", τονίζοντας επίσης ότι ναι μεν η Γερμανία αποτελεί την οικονομική κινητήρια δύναμη της Ευρώπης κατά συνέπεια και το μεγαλύτερο χρηματοδότη, αλλά τα ποσά που καταθέτει για την κάλυψη του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι "υπερβολικά" και θα ήθελε ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της ετήσιας οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ, τουλάχιστον ποσό αντίστοιχο της συνεισφοράς της!

"Οι αρχές μιας δίκαιης συνεισφοράς των κρατών - μελών της Ενωσης δε γίνονται σεβαστοί, αν μόνο ένα κράτος - μέλος της Ενωσης καταβάλλει περίπου το 60% του ετήσιου προϋπολογισμού", δήλωσε σιβυλλικά ο Κίνκελ. Οι δηλώσεις αυτές του Κίνκελ περιέργως συμπνέουν με τις εκπεφρασμένες προθέσεις του υπουργού Οικονομικών Τέο Βάιγκελ, για οικονομικές αναθεωρήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ΕΕ, παρά τις αντιδικίες που αφορούν το πολυπόθητο πόστο του υπουργείου Εξωτερικών, που προκάλεσε τη μίνι κυβερνητική κρίση την προηγούμενη εβδομάδα.

"Αν κανείς προσπαθήσει να υπολογίσει τι πληρώνειη Γερμανία στην ΕΕ σε ετήσια βάση και τι λαμβάνει πίσω με τη μορφή της οικονομικής βοήθειας, θα συνειδητοποιήσει ότι η διαφορά αυτή είναι τεράστια, και ανέρχεται σε 23 δισεκατομμύρια μάρκα", προσθέτει ο Κίνκελ στις δηλώσεις προς την εφημερίδα, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι κάλλιστα αυτό το ποσό θα μπορούσε να διατεθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα στην πρώην ΓΛΔ.

Σε αυτό το κλίμα εντάσσονται και οι χτεσινές δηλώσεις του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, προς τους Γερμανούς διαγωνιζόμενους που παίρνουν μέρος στη φετινή "Ολυμπιάδα Δεξιοτεχνίας" που γίνεται στην Ελβετία. "Οι νεαροί Γερμανοί πρέπει να ξεχάσουν τις οικογενειακές πιέσεις για την εξεύρεση μιας "ασφαλούς" εργασίας και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ως αυτοαπασχολούμενοι, σύστησε ο Κολ στο ακροατήριο και το προέτρεψε να θεωρήσει την αυτοαπασχόληση ως μια προοπτική σταδιοδρομίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός παγκοσμίως.

Ο Χέλμουτ Κολ και στο παρελθόν έχει επιπλήξει τους Γερμανούς ότι βασίζονται υπερβολικά στο κράτος πρόνοιας, μετατρέποντάς το σε "πάρκο αναψυχής". Η Γερμανία διαθέτει ένα εργατικό δυναμικό περίπου 3,5 εκατομμυρίων αυτοαπασχολούμενων ανθρώπων, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος από τη στρατιά των 4,4 εκατομμυρίων ανέργων που ζουν στη χώρα αυτή.

ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 1998, που προτείνει ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και η κυβέρνηση, είναι αναποτελεσματικό και "κατοχυρώνει τις καταστροφικές τάσεις στην οικονομία και την κοινωνία", αναφέρεται στην κοινή Δήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και των βουλευτικών Ομάδων "Ναροντοβλάστιε" και Αγροτικού Κόμματος, που απαρτίζουν τον αριστερό συνασπισμό στην Κρατική Δούμα. Στη Δήλωση, που υπογράφουν οι Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Νικολάι Ριζκόφ και Νικολάι Χαριτόνοφ και δόθηκε στη δημοσιότητα τις παραμονές της συνάντησης στο Κρεμλίνο του Προέδρου Γιέλτσιν με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δούμας, τονίζεται ότι η κοινωνικο-οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει και συνεχίζεται η πτώση της παραγωγής, η πτώση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας των πολιτών και η εξαθλίωση του πληθυσμού. Εχει εξαπολυθεί μετωπική επίθεση στα βασικά κοινωνικοοικονομικά δικαιώματα των ανθρώπων και διεξάγεται "μια τερατώδης ως προς τον κυνισμό της εμφύλια διαμάχη των μεταπρατικών ομάδων για το μοίρασμα της εξουσίας και της ιδιοκτησίας", ενώ η κυβέρνηση έχει γίνει ένα από τα εργαλεία αυτής της διαμάχης. Από την άλλη μεριά, στη Δήλωση σημειώνεται η αύξηση της κοινωνικής έντασης, "οι απεργίες, οι απεργίες πείνας, οι στάσεις εργασίας, οι καταλήψεις οδικών αρτηριών και σιδηροδρομικών γραμμών έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο". Η εκτελεστική εξουσία "κωφεύει", περιφρονεί επιδεικτικά τους νόμους, ενώ οι προσπάθειες της νομοθετικής εξουσίας να διορθώσει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση "συναντούν τη σκληρή αντίδραση" του Γιέλτσιν. Γι' αυτό και η λαϊκοπατριωτική αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποί της στο Κοινοβούλιο θα αγωνιστούν για να τεθούν σε ισχύ οι απορριφθέντες από τον Γιέλτσιν νόμοι, να ψηφιστούν νέοι νόμοι, οι οποίοι να προστατεύουν τα εθνικά - κρατικά συμφέροντα της χώρας και των πολιτών, που θα περιορίζουν τον αυταρχισμό των ανωτάτων αξιωματούχων και θα αποβλέπουν στην εξασφάλιση της πραγματικής λαϊκής εξουσίας, προχωρώντας ταυτόχρονα και στις απαραίτητες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα. Σημειώνουμε ότι 5.000.000 πολίτες έχουν ήδη υπογράψει το ντοκουμέντο "Πολιτική διαμαρτυρία", με το οποίο ζητείται η ριζική αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων στη χώρα.

Στη Δήλωση υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι με τη σημερινή συγκρότηση της εξουσίας δεν αρκούν οι κοινοβουλευτικές προσπάθειες, αλλά οι ουσιαστικές αλλαγές θα γίνουν δυνατές μόνο υπό την ειρηνική πίεση του πλατιού λαϊκού κινήματος. Για το σκοπό αυτό, η λαϊκοπατριωτική αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις προετοιμασίες για την πανρωσική απεργία διαμαρτυρίας.

Για την έξοδο της χώρας από την κρίση οι υπογράφοντες τη Δήλωση προτείνουν: όλα τα όργανα της εξουσίας, οι περιοχές, τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα και κινήματα να καθίσουν στο "Στρογγυλό τραπέζι" και να συζητήσουν για τους δρόμους αντιμετώπισης της καταστροφικής κατάστασης στη χώρα. Βασικά θέματα της συζήτησης μπορούν να είναι η εθνική ασφάλεια και η κρατική ακεραιότητα της Ρωσίας, η εγγύηση των κοινωνικο-οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών, μέτρα για την εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης, η πληροφοριακή πολιτική του κράτους και η δημιουργία τηλεοπτικών καναλιών που να εκφράζουν τα πανεθνικά συμφέροντα, η καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, ο σχηματισμός κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης και η εγκαθίδρυση πραγματικής λαϊκής εξουσίας.

Πρόστιμο στους κοσμοναύτες

ΜΟΣΧΑ.-

Οι Ρώσοι κοσμοναύτες Βασίλι Τσιμπλίγεφ και Αλεξάντρ Λαζούτκιν θεωρούνται υπεύθυνοι για το ατύχημα στις 25 Ιούνη στο διαστημικό σταθμό ΜΙΡ και θα τιμωρηθούν με μείωση της αμοιβής που προβλεπόταν στο συμβόλαιό τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η επιτροπή που ερεύνησε το ατύχημα, δήλωσε, σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Βαλέρι Ριούμιν, εκπρόσωπος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι "τα συμπεράσματα αυτά δεν επιδέχονται αμφισβήτησης". Ο Τσιμπλίγεφ, που ήταν επικεφαλής του πληρώματος τη στιγμή του ατυχήματος και ο Λαζούτκιν, αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι ευθύνονται για τη σύγκρουση με τη σεληνάκατο "Σπεκτρ". Οι δύο κοσμοναύτες επέστρεψαν στη Γη στις 14 Αυγούστου, ύστερα από έξι μήνες παραμονής στο Διάστημα και δεν περίμεναν μια τέτοια σκληρή αντιμετώπιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ