Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 1998, που προτείνει ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και η κυβέρνηση, είναι αναποτελεσματικό και "κατοχυρώνει τις καταστροφικές τάσεις στην οικονομία και την κοινωνία", αναφέρεται στην κοινή Δήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και των βουλευτικών Ομάδων "Ναροντοβλάστιε" και Αγροτικού Κόμματος, που απαρτίζουν τον αριστερό συνασπισμό στην Κρατική Δούμα. Στη Δήλωση, που υπογράφουν οι Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Νικολάι Ριζκόφ και Νικολάι Χαριτόνοφ και δόθηκε στη δημοσιότητα τις παραμονές της συνάντησης στο Κρεμλίνο του Προέδρου Γιέλτσιν με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δούμας, τονίζεται ότι η κοινωνικο-οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει και συνεχίζεται η πτώση της παραγωγής, η πτώση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας των πολιτών και η εξαθλίωση του πληθυσμού. Εχει εξαπολυθεί μετωπική επίθεση στα βασικά κοινωνικοοικονομικά δικαιώματα των ανθρώπων και διεξάγεται "μια τερατώδης ως προς τον κυνισμό της εμφύλια διαμάχη των μεταπρατικών ομάδων για το μοίρασμα της εξουσίας και της ιδιοκτησίας", ενώ η κυβέρνηση έχει γίνει ένα από τα εργαλεία αυτής της διαμάχης. Από την άλλη μεριά, στη Δήλωση σημειώνεται η αύξηση της κοινωνικής έντασης, "οι απεργίες, οι απεργίες πείνας, οι στάσεις εργασίας, οι καταλήψεις οδικών αρτηριών και σιδηροδρομικών γραμμών έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο". Η εκτελεστική εξουσία "κωφεύει", περιφρονεί επιδεικτικά τους νόμους, ενώ οι προσπάθειες της νομοθετικής εξουσίας να διορθώσει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση "συναντούν τη σκληρή αντίδραση" του Γιέλτσιν. Γι' αυτό και η λαϊκοπατριωτική αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποί της στο Κοινοβούλιο θα αγωνιστούν για να τεθούν σε ισχύ οι απορριφθέντες από τον Γιέλτσιν νόμοι, να ψηφιστούν νέοι νόμοι, οι οποίοι να προστατεύουν τα εθνικά - κρατικά συμφέροντα της χώρας και των πολιτών, που θα περιορίζουν τον αυταρχισμό των ανωτάτων αξιωματούχων και θα αποβλέπουν στην εξασφάλιση της πραγματικής λαϊκής εξουσίας, προχωρώντας ταυτόχρονα και στις απαραίτητες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα. Σημειώνουμε ότι 5.000.000 πολίτες έχουν ήδη υπογράψει το ντοκουμέντο "Πολιτική διαμαρτυρία", με το οποίο ζητείται η ριζική αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων στη χώρα.

Στη Δήλωση υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι με τη σημερινή συγκρότηση της εξουσίας δεν αρκούν οι κοινοβουλευτικές προσπάθειες, αλλά οι ουσιαστικές αλλαγές θα γίνουν δυνατές μόνο υπό την ειρηνική πίεση του πλατιού λαϊκού κινήματος. Για το σκοπό αυτό, η λαϊκοπατριωτική αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις προετοιμασίες για την πανρωσική απεργία διαμαρτυρίας.

Για την έξοδο της χώρας από την κρίση οι υπογράφοντες τη Δήλωση προτείνουν: όλα τα όργανα της εξουσίας, οι περιοχές, τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα και κινήματα να καθίσουν στο "Στρογγυλό τραπέζι" και να συζητήσουν για τους δρόμους αντιμετώπισης της καταστροφικής κατάστασης στη χώρα. Βασικά θέματα της συζήτησης μπορούν να είναι η εθνική ασφάλεια και η κρατική ακεραιότητα της Ρωσίας, η εγγύηση των κοινωνικο-οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών, μέτρα για την εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης, η πληροφοριακή πολιτική του κράτους και η δημιουργία τηλεοπτικών καναλιών που να εκφράζουν τα πανεθνικά συμφέροντα, η καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, ο σχηματισμός κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης και η εγκαθίδρυση πραγματικής λαϊκής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ