Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Καταδίκες νεοναζιστών

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Τρεις νεοναζιστές καταδικάστηκαν χτες από δικαστήριο της δανικής πρωτεύουσας, αφού κρίθηκαν ένοχοι για την προσπάθεια να στείλουν "παγιδευμένες επιστολές" σε υποψήφιους στόχους στη Βρετανία. Το ορκωτό δικαστήριο κήρυξε τους τρεις νεοναζιστές ενόχους, απορρίπτοντας ταυτόχρονα όλα τα αιτήματα της υπεράσπισής τους για επίδειξη επιείκειας. Οι οριστικές ποινές αναμένεται να απαγγελθούν από το δικαστήριο αργότερα.

Οι "επιστολές - βόμβες" είχαν στόχους κυρίως προσωπικότητες της Βρετανίας που μπορεί με τη στάση τους να "πρόσβαλαν" τα αριανά αισθήματα των νεοναζιστών, είτε σε αντιφασιστικές οργανώσεις. Ενώ, δεν έλειψαν και οι ανάλογες επιστολές σε "αδελφές" οργανώσεις, όπως η ακροδεξιά οργάνωση "Μάχη 18", στο πλαίσιο της διαμάχης σε διεθνές επίπεδο των νεοναζιστικών οργανώσεων. Το φονικό σχέδιο των τριών αποκαλύφθηκε από Δανούς αστυνομικούς, όταν οι "παγιδευμένες επιστολές" ταχυδρομούνταν από το λιμάνι του Μάλμο σε μικρή απόσταση από την Κοπεγχάγη, αφού είχαν ειδοποιηθεί από τη Σκότλαντ Γιαρντ.

Στη Δανία η κατηγορία του ποινικού κώδικα με την οποία κηρύχτηκαν ένοχοι οι τρεις νεοναζιστές επισύρει ποινή μέχρι και ισόβια δεσμά, αν και παρόμοια ποινή σύμφωνα με νομικούς κύκλους της Δανίας απαγγέλλεται σπάνια από τα δικαστήρια της σκανδιναβικής χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ