Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Νουθεσίες", περικοπές και ανεργία

ΒΟΝΝΗ .-

Το ζωνάρι σφίγγει η Γερμανία, προσπαθώντας να εξοικονομήσει πόρους και κεφάλαια, προκειμένου να καλύψει το οικονομικό χάσμα μεταξύ των πολιτών της πρώην Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ικανές και αναγκαίες, για να μετριάσει το διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας και της ανισότητας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Απλούστατο, με τη δραστική μείωση των ετήσιων συνεισφορών της χώρας της στην ΕΕ.

Αυτά τα ολίγα, αλλά αρκούντως αποκαλυπτικά, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, προς τη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", τονίζοντας επίσης ότι ναι μεν η Γερμανία αποτελεί την οικονομική κινητήρια δύναμη της Ευρώπης κατά συνέπεια και το μεγαλύτερο χρηματοδότη, αλλά τα ποσά που καταθέτει για την κάλυψη του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι "υπερβολικά" και θα ήθελε ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της ετήσιας οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ, τουλάχιστον ποσό αντίστοιχο της συνεισφοράς της!

"Οι αρχές μιας δίκαιης συνεισφοράς των κρατών - μελών της Ενωσης δε γίνονται σεβαστοί, αν μόνο ένα κράτος - μέλος της Ενωσης καταβάλλει περίπου το 60% του ετήσιου προϋπολογισμού", δήλωσε σιβυλλικά ο Κίνκελ. Οι δηλώσεις αυτές του Κίνκελ περιέργως συμπνέουν με τις εκπεφρασμένες προθέσεις του υπουργού Οικονομικών Τέο Βάιγκελ, για οικονομικές αναθεωρήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ΕΕ, παρά τις αντιδικίες που αφορούν το πολυπόθητο πόστο του υπουργείου Εξωτερικών, που προκάλεσε τη μίνι κυβερνητική κρίση την προηγούμενη εβδομάδα.

"Αν κανείς προσπαθήσει να υπολογίσει τι πληρώνειη Γερμανία στην ΕΕ σε ετήσια βάση και τι λαμβάνει πίσω με τη μορφή της οικονομικής βοήθειας, θα συνειδητοποιήσει ότι η διαφορά αυτή είναι τεράστια, και ανέρχεται σε 23 δισεκατομμύρια μάρκα", προσθέτει ο Κίνκελ στις δηλώσεις προς την εφημερίδα, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι κάλλιστα αυτό το ποσό θα μπορούσε να διατεθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα στην πρώην ΓΛΔ.

Σε αυτό το κλίμα εντάσσονται και οι χτεσινές δηλώσεις του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, προς τους Γερμανούς διαγωνιζόμενους που παίρνουν μέρος στη φετινή "Ολυμπιάδα Δεξιοτεχνίας" που γίνεται στην Ελβετία. "Οι νεαροί Γερμανοί πρέπει να ξεχάσουν τις οικογενειακές πιέσεις για την εξεύρεση μιας "ασφαλούς" εργασίας και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ως αυτοαπασχολούμενοι, σύστησε ο Κολ στο ακροατήριο και το προέτρεψε να θεωρήσει την αυτοαπασχόληση ως μια προοπτική σταδιοδρομίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός παγκοσμίως.

Ο Χέλμουτ Κολ και στο παρελθόν έχει επιπλήξει τους Γερμανούς ότι βασίζονται υπερβολικά στο κράτος πρόνοιας, μετατρέποντάς το σε "πάρκο αναψυχής". Η Γερμανία διαθέτει ένα εργατικό δυναμικό περίπου 3,5 εκατομμυρίων αυτοαπασχολούμενων ανθρώπων, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος από τη στρατιά των 4,4 εκατομμυρίων ανέργων που ζουν στη χώρα αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ