Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταδικασμένοι... ήδη οι ισλαμιστές;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Δεν "ψιθυρίζεται" πλέον στην τουρκική πρωτεύουσα - μπορεί πολλοί να διακηρύσσουν ότι το Ρεφάχ θα έχει μια "δίκαιη δίκη", πλην όμως πολλαπλασιάζονται οι φορείς της άποψης ότι, ούτως ή άλλως, το Κόμμα Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν είναι καταδικασμένο σε απαγόρευση από το Συνταγματικό Δικαστήριο, κι η ακρόαση απλώς θα αποτελέσει μια περιττή, χρονοβόρα και δαπανηρή τυπικότητα.

Ο Ιλνούρ Τσεβίκ της "Turkish Daily News" ήταν χτες σαφής: στο κύριο άρθρο της εφημερίδας έγραψε ορθά - κοφτά ότι "υπάρχουν ενδείξεις πως το Ρεφάχ οδεύει προς κλείσιμο. Ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Γέκτα Γκιουβέν Οζμέν, είναι γνωστός ως ένας από τους χειρότερους εχθρούς του Ρεφάχ", και ταυτόχρονα ταγμένος στη διαφύλαξη του "κοσμικού κράτους" το οποίο θεμελίωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Η Τουρκία διανύει μια τρομακτικά "ενδιαφέρουσα περίοδο", λέει ο Τσεβίκ. Είδε ένα σιωπηλό πραξικόπημα να συμβαίνει απαθής, είδε ένα ιδιότυπο πολιτικό κυνήγι μαγισσών (των ισλαμιστών, συγκεκριμένα) να κορυφώνεται - και τώρα κάποιος θα πρέπει να πληρώσει για όλη αυτή την αναταραχή. Φαίνεται ότι οι καμπάνες ηχούν για τον Νετσμετίν Ερμπακάν και τους συν αυτώ.

Περιέργως, πάντως, η Δύση δε δείχνει και τόσο ενθουσιασμένη προ αυτής της απότομης "εξάλειψης" του Ρεφάχ από το τουρκικό πολιτικό σκηνικό. Αντίθετα, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγράφονται ενδείξεις ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, όπως ακριβώς και όταν είχε αποφασιστεί η "κατάργηση" του κουρδικού Χαντέπ, επειδή στήριζε την "αυτονομιστική προπαγάνδα" του ΡΚΚ.

Η πρωτοβουλία του στρατού, και ο άτεχνος τρόπος διά του οποίου επιβλήθηκε στους "κοσμικούς" πολιτικούς ηγέτες η πλήρωσή της, για τον εξοβελισμό του "κακού" Ερμπακάν από το προσκήνιο, προκαλεί στη Δύση ανησυχίες για την τύχη του "δημοκρατικού πολιτεύματος και των ελευθεριών" στη χώρα.

Η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" προειδοποίησε για "σοβαρές συνέπειες" από την επαπειλούμενη εξόντωση του Κόμματος Ευημερίας κι εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποφευχθεί. Δυτικοί κοινοβουλευτικοί επίσης εναντιώνονται σε μια τέτοια κίνηση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα καλόβλεπε διόλου την απαγόρευση ενός ακόμη κόμματος.

Η ηγεσία του Ρεφάχ όμως διέπραξε ένα σφάλμα: τήρησε σιωπή ιχθύος όταν το Χαντέπ διαλυόταν κατά δικαστική διαταγή. Και τώρα δεν υπάρχει ουδείς σώφρων Τούρκος πολιτικός εκτός των εδράνων του να το υποστηρίξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ