ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΛΕΛΕΡ
"Δε θα σβήσετε την ιστορία"
  • Δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων του Κιλελέρ εναντίον της εφαρμογής του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας". Διεκδικούν τη δημιουργία Δήμου Κιλελέρ με έδρα το ηρωικό χωριό τους
  • Σφοδρές αντιδράσεις και σε κοινότητες της Μαγνησίας

Με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις - όπως αρμόζει στην ηρωική ιστορία του χωριού τους - οι κάτοικοι του Κιλελέρ, αντιδρούν στην εφαρμογή του σχεδίου "Καποδίστριας". Με πάνω από 100 τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα και κρατώντας συμβολικά δρεπάνια, κόσες και δικούλια, όλο το χωριό - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - απέκλεισαν χτες τη σιδηροδρομική γραμμή, διεκδικώντας την ίδρυση δήμου Κιλελέρ με έδρα το Κιλελέρ, για λόγους αποκλειστικά ιστορικούς. Μαζί τους και κάτοικοι από το διπλανό χωριό Νέο Περιβόλι. Η απόφαση για την κινητοποίηση είχε ληφθεί σε λαϊκή συνέλευση που έγινε προχτές το βράδυ στην πλατεία του Κιλελέρ και στην οποία συμμετείχαν οι κάτοικοι των δυο χωριών.

Στις 12 το μεσημέρι τα τρακτέρ έφτασαν στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων κι απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή, για δυόμισι ώρες. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα γέροντες με δρεπάνια και κόσες. Δίπλα τους νεότεροι, άνδρες και γυναίκες, αποφασισμένοι να παλέψουν για να μη σβήσει η ιστορία του χωριού τους. Και μαζί τους παιδιά, μαθητές που εμπνέονται από τη θυσία των προγόνων τους και από το σπαρτιάτικο "άμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες".

Στα πανό που στήθηκαν και στα συνθήματα των εκατοντάδων συγκεντρωμένων αποτυπώνεται η απόφαση όλων ν' αγωνιστούν για το δίκιο τους. Στους επιβάτες των σταματημένων τρένων νεαρές κοπέλες του χωριού μοιράζουν γαρίφαλα.

"Δε θ' ανεχτούμε να προδοθεί η ιστορία του και να σβήσει το Κιλελέρ", τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Απ. Γερόπουλος και καταγγέλλει αθέτηση υποσχέσεων εκ μέρους αρμοδίων και παρεμβάσεις κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων κατά του Κιλελέρ.

"Δεν παζαρεύουμε το Κιλελέρ", υπογραμμίζει ο Απ. Εξαρχος,πρόεδρος του Νέου Περιβολιού και τονίζει: "Δε θα επιτρέψουμε να πάει χαμένη η θυσία των κολίγων. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα. Η αμέσως επόμενη κίνησή μας θα είναι να παραδώσουμε τα εκλογικά βιβλιάρια, ενώ ετοιμαζόμαστε να πάμε μαζικά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όταν θα βρίσκεται εκεί ο πρωθυπουργός, για να διαμαρτυρηθούμε".

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της κοινότητας Κιλελέρ και το Κοινοτικό Συμβούλιο έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Οι παραιτήσεις αυτές αποτελούν νέο πλήγμα στο σχέδιο "Καποδίστριας" στο νομό Λάρισας, καθώς έρχονται μετά από κείνες των προέδρων των κοινοτήτων Αγίων Αναργύρων καιΦαλάνης.

Και στη Μαγνησία

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν κάτοικοι κοινοτήτων της Μαγνησίας, αντιδρώντας στο σχέδιο "Καποδίστριας". Κοινοτάρχες καταγγέλλουν παρεμβάσεις του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ στο χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων. Ο δήμαρχος Ιωλκού Νεσ. Τσίρος,που έχει εκλεγεί υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με δήλωσή του κατήγγειλε παρεμβάσεις της ΝΕ Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Π. Βασιλείου και έκανε λόγο για μεθοδεύσεις που κατακερματίζουν μια περιοχή έξι ΟΤΑ σε δυο δήμους και μια κοινότητα, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ.

Ηδη, έξι κοινότητες της επαρχίας Αλμυρού - συγκεκριμένα οι κοινότητες Πτελεού, Αχίλλειου, Αγίων Θεοδώρων, Δρυμώνα, Αμαλιάπολης, Βρύναινας - έχουν αποφασίσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, αύριο Παρασκευή, στις 11 το πρωί, εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλούν και οι κάτοικοι της κοινότητας Καναλιών,πολλοί απ' τους οποίους παρέδωσαν στην κοινότητα τα εκλογικά τους βιβλιάρια, διαμαρτυρόμενοι γιατί το χωριό τους εντάσσεται στο δήμο που θα έχει έδρα τοΣτεφανοβίκειο.Επίσης, οι κάτοικοι της κοινότητας Διμηνιού αντιδρούν, απορρίπτοντας την πρόταση για συνένωση με τον δήμο Βόλου.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις

Αντίθετοι στο μαρασμό της υπαίθρου και στην εξαφάνιση των χωριών, που επιχειρούνται με το κυβερνητικό πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων, δηλώνουν αιρετοί και κάτοικοι κοινοτήτων της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Εύβοιας. Παράλληλα, τονίζουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν ενάντια στην επιχειρούμενη καταστροφή του τόπου τους.

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι, τα κοινοτικά συμβούλια και δημότες των κοινοτήτων Ανύδρου, Ζελίου, Θερμοπυλών, Αρκίτσας, Ροδίτσας, Ξυνιάδας, Αγίου Γεωργίου Δομοκού, Κομποτάδων, Καλλιδρόμου, Καραβόμυλου, Μενδενίτσας, Πύργου Υπάτης, Τιθορέας, Μοδίου, Αχινού, Παλαιοκερασιάς, Λουτρών Υπάτης, Αγίας Μαρίνας, Ρεγγινίου, Γλύφας, Προσκυνά, Τραγάνας, Λάρυμνας, Γοργοπόταμου και Κόμνηνας καθώς και οι επιτροπές αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, που έχουν συσταθεί στο νομό, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν σε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση σχεδίασε την κατάργηση των κοινοτήτων, παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωριών και του λαού της υπαίθρου. Εκτιμούν, επίσης, πως η σχεδιαζόμενη κατάργηση των κοινοτήτων απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας. Υπογραμμίζουν πως με τις αναγκαστικές συνενώσεις θα ενισχυθούν τα φαινόμενα του συγκεντρωτισμού και του νεο-κοτζαμπασισμού. "Οι δήμαρχοι των συνενωμένων δήμων θα διορίζονται από τα κόμματα πριν τις δημοτικές εκλογές. Οι δημότες θα καλούνται απλά να συμφωνήσουν αναγκαστικά με τα προαποφασισμένα και ο δήμαρχος θα υπακούει όχι στους δημότες, αλλά στο κόμμα για να μπορέσει να ξαναδιοριστεί υποψήφιος την επόμενη τετραετία", συμπληρώνουν.

Καλούν την κυβέρνηση να μην προωθήσει το πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων, αλλά να αποδώσει όσα χρήματα οφείλει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλώνουν, τέλος, ότι η βούλησή τους δεν εκφράζεται από την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Φθιώτιδας και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, που στηρίζουν το κυβερνητικό πρόγραμμα.Φωκίδα

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας Κίρρας Φωκίδας, σε συνεδρίασή του, τάχθηκε ομόφωνα κατά της αναγκαστικής συνένωσης του χωριού με άλλον ΟΤΑ. Οπως ειπώθηκε, μάλιστα, στη συνεδρίαση, οι υποχρεωτικές συνενώσεις θα εξαφανίσουν ζωντανές και βιώσιμες κοινότητες και θα οδηγήσουν την ύπαιθρο σε μαρασμό.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του χωριού απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, με την οποία δηλώνουν αντίθετοι στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αναφέρονται στα τοπικά συμβούλια, τα οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εξετάζουν τα προβλήματα των χωριών που θα απαρτίζουν τους νέους δήμους και επισημαίνουν πως τα συμβούλια αυτά δε θα έχουν αποφασιστικό ρόλο, ώστε να μπορούν να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα των χωριών. "Ο ρόλος τους, σημειώνουν, θα είναι συμβουλευτικός και σαφώς οι λύσεις τις περισσότερες φορές θα αφορούν προβλήματα της πόλης - έδρας".

Υπογραμμίζουν, ακόμα, πως το κόστος των υπηρεσιών που θα παρέχονται από τους νέους δήμους θα αυξηθεί και θα επιβληθούν υψηλότεροι και νέοι φόροι στους κατοίκους των χωριών.

Εύβοια

Στην καταγραφή και συλλογή των αποφάσεων των δήμων και κοινοτήτων της Εύβοιας, που αντιδρούν στις αναγκαστικές συνενώσεις και την αποστολή τους με τη μορφή επιστολής στους βουλευτές του νομού, αποφάσισε η Πανευβοϊκή Συντονιστική Επιτροπή. Σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Επιτροπή, που εκπροσωπεί το 80% των Οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού, επανέλαβε την ετοιμότητά της για κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποσυρθεί το σχέδιο "Ιωάν. Καποδίστριας". Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση ή έκτακτο συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Εύβοιας, διαδικασίες που αποφεύγει η προσκείμενη στην κυβέρνηση Διοικούσα Επιτροπή.

Συνάντηση με την Αλ. Παπαρήγα

Με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά της κατάργησης των κοινοτήτων και του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι, στον Περισσό, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Η συνάντηση γίνεται στα πλαίσια των επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Τώρα δεν τον ξέρουν...

Σε μια ύστατη προσπάθεια, να μην αναλάβει ο δήμαρχος Περιστερίου Θ. Δημητρακόπουλος την πολιτική, τουλάχιστον, ευθύνη που και προσωπικά του αναλογεί για το σκάνδαλο, σχετικά με τη διαχείριση του "Αθλητικού Κέντρου Περιστερίου", εξελίχθηκε τελικά η χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου, Θ. Κολλιός,είναι δημοτικός σύμβουλος της "συμμαχίας του", ο δήμαρχος προσπάθησε να πείσει ότι δεν μπορούσε από το νόμο να ελέγξει τις διαχειριστικές μεθόδους των επιχειρήσεων του δήμου και του ίδιου, με αποτέλεσμα να μεταθέτει τώρα το αποκλειστικό βάρος της ευθύνης στον πρόεδρο του Κέντρου. Εναντίον του μάλιστα υπέβαλλε και μήνυση, όπως και κατά της εταιρίας "ΕΚΔΟΣΕΙΣ COMTEKO" και κατά παντός άλλου υπευθύνου, για σοβαρές παραλείψεις, υπεξαίρεση εγγράφων κλπ.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία" τονίζει:"Με έκπληξη διαπιστώσαμε σήμερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Δημάρχου Περιστερίου, το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς. Κι αυτό γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε ένα ποσό της τάξης των 250 εκατομμυρίων δρχ., σήμερα έχει φτάσει τα 700 εκατομμύρια και πιθανόν να αποδειχτεί τελικά πολύ μεγαλύτερο. Ο δήμαρχος και η παράταξή του προσπάθησαν να βγάλουν από πάνω τους την πολιτική ευθύνη, αφού, ενώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προσπάθησαν να συγκαλύψουν τον Θ. Κολλιό, σήμερα στη μηνυτήρια αναφορά και τη συνέντευξη Τύπου, καταδίκασε τους χειρισμούς του και προσπάθησε να μετατοπίσει τη σοβαρότητα της υπόθεσης - σκάνδαλο και τις προσωπικές του ευθύνες αναφερόμενος στα έργα που έχει σκοπό να κατασκευάσει".

Οικοδομές φαντάσματα

Σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας - και όχι μόνο - χάσκουν χρόνια τώρα οικοδομές μισοτελειωμένες που προσβάλλουν την αισθητική της πόλης και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για περαστικούς και περιοίκους.

Κανείς όμως δεν κάνει τίποτα, αν και υπάρχει το νομικό πλαίσιο που προβλέπει κυρώσεις όταν η αποπεράτωση των όψεων των οικοδομών υπερβαίνει τα 6 χρόνια, όπως ρητά προβλέπει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός "για λόγους αισθητικής της πόλης και ασφάλειας". Ο Λ. Αυδής,επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", αναφέρθηκε χτες στο σοβαρό θέμα με επιστολή του στο δήμαρχο Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλο,σημειώνοντας ότι "ο Δήμος Αθηναίων θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων" και αν δεν το πράξει οφείλει τουλάχιστον να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο...

ΛΕΖΑΝΤΑ

Από τη δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων του δήμου Κιλελέρ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ