Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις

Αντίθετοι στο μαρασμό της υπαίθρου και στην εξαφάνιση των χωριών, που επιχειρούνται με το κυβερνητικό πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων, δηλώνουν αιρετοί και κάτοικοι κοινοτήτων της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Εύβοιας. Παράλληλα, τονίζουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν ενάντια στην επιχειρούμενη καταστροφή του τόπου τους.

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι, τα κοινοτικά συμβούλια και δημότες των κοινοτήτων Ανύδρου, Ζελίου, Θερμοπυλών, Αρκίτσας, Ροδίτσας, Ξυνιάδας, Αγίου Γεωργίου Δομοκού, Κομποτάδων, Καλλιδρόμου, Καραβόμυλου, Μενδενίτσας, Πύργου Υπάτης, Τιθορέας, Μοδίου, Αχινού, Παλαιοκερασιάς, Λουτρών Υπάτης, Αγίας Μαρίνας, Ρεγγινίου, Γλύφας, Προσκυνά, Τραγάνας, Λάρυμνας, Γοργοπόταμου και Κόμνηνας καθώς και οι επιτροπές αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, που έχουν συσταθεί στο νομό, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν σε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση σχεδίασε την κατάργηση των κοινοτήτων, παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωριών και του λαού της υπαίθρου. Εκτιμούν, επίσης, πως η σχεδιαζόμενη κατάργηση των κοινοτήτων απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας. Υπογραμμίζουν πως με τις αναγκαστικές συνενώσεις θα ενισχυθούν τα φαινόμενα του συγκεντρωτισμού και του νεο-κοτζαμπασισμού. "Οι δήμαρχοι των συνενωμένων δήμων θα διορίζονται από τα κόμματα πριν τις δημοτικές εκλογές. Οι δημότες θα καλούνται απλά να συμφωνήσουν αναγκαστικά με τα προαποφασισμένα και ο δήμαρχος θα υπακούει όχι στους δημότες, αλλά στο κόμμα για να μπορέσει να ξαναδιοριστεί υποψήφιος την επόμενη τετραετία", συμπληρώνουν.

Καλούν την κυβέρνηση να μην προωθήσει το πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων, αλλά να αποδώσει όσα χρήματα οφείλει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλώνουν, τέλος, ότι η βούλησή τους δεν εκφράζεται από την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Φθιώτιδας και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, που στηρίζουν το κυβερνητικό πρόγραμμα.Φωκίδα

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας Κίρρας Φωκίδας, σε συνεδρίασή του, τάχθηκε ομόφωνα κατά της αναγκαστικής συνένωσης του χωριού με άλλον ΟΤΑ. Οπως ειπώθηκε, μάλιστα, στη συνεδρίαση, οι υποχρεωτικές συνενώσεις θα εξαφανίσουν ζωντανές και βιώσιμες κοινότητες και θα οδηγήσουν την ύπαιθρο σε μαρασμό.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του χωριού απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, με την οποία δηλώνουν αντίθετοι στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αναφέρονται στα τοπικά συμβούλια, τα οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εξετάζουν τα προβλήματα των χωριών που θα απαρτίζουν τους νέους δήμους και επισημαίνουν πως τα συμβούλια αυτά δε θα έχουν αποφασιστικό ρόλο, ώστε να μπορούν να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα των χωριών. "Ο ρόλος τους, σημειώνουν, θα είναι συμβουλευτικός και σαφώς οι λύσεις τις περισσότερες φορές θα αφορούν προβλήματα της πόλης - έδρας".

Υπογραμμίζουν, ακόμα, πως το κόστος των υπηρεσιών που θα παρέχονται από τους νέους δήμους θα αυξηθεί και θα επιβληθούν υψηλότεροι και νέοι φόροι στους κατοίκους των χωριών.

Εύβοια

Στην καταγραφή και συλλογή των αποφάσεων των δήμων και κοινοτήτων της Εύβοιας, που αντιδρούν στις αναγκαστικές συνενώσεις και την αποστολή τους με τη μορφή επιστολής στους βουλευτές του νομού, αποφάσισε η Πανευβοϊκή Συντονιστική Επιτροπή. Σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Επιτροπή, που εκπροσωπεί το 80% των Οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού, επανέλαβε την ετοιμότητά της για κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποσυρθεί το σχέδιο "Ιωάν. Καποδίστριας". Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση ή έκτακτο συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Εύβοιας, διαδικασίες που αποφεύγει η προσκείμενη στην κυβέρνηση Διοικούσα Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ