Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μηνύσεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

Καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος

Μηνυτήρια αναφορά για απιστία σε βάρος του δημοσίου κατά την προετοιμασία και διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στην Αθήνα, κατά των Στρ. Μολυβά,Γ. Λιάνη,Δ. Αβραμόπουλου,Β. Σαβράμη και Γ. Φούρα, κατέθεσε χτες στην Εισαγγελία Αθηνών η "Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα".

Η Πρωτοβουλία πολιτών θεωρεί τους παραπάνω υπεύθυνους για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΣΕΓΑΣ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου και την εφαρμογή της με τρόπο ώστε να δημιουργούνται βάσιμες ενδείξεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στη μηνυτήρια αναφορά η Πρωτοβουλία παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: "Ο αρχικός προϋπολογισμός ανήρχετο στο ποσό των 1,8 δισ. δρχ., αναπροσαρμόστηκε δε πριν από τη διεξαγωγή και δημοσιοποιήθηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Φούρα, ανερχόμενος στο ποσό των 9,6 δισ. δρχ., από τα οποία το ποσό των 4,8 δισ. αντιστοιχούν σε λειτουργικές και οργανωτικές δαπάνες. Τελικά το συνολικό κόστος διεξαγωγής του Πρωταθλήματος ανήλθε σε 20 δισ., ενώ τα πραγματοποιηθέντα έσοδα περιορίστηκαν σε ποσό κατώτερο των 3 δισ. δρχ.".

Ειδικότερα, η Πρωτοβουλία κατηγορεί τον Στρ. Μολυβά, πρώην πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, ότι "με πράξεις και παραλείψεις του προέβη στη σύναψη σύμβασης ζημιογόνας για τη δημόσια περιουσία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου", οι δε Γ. Λιάνης, πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και Δ. Αβραμόπουλος, δήμαρχος Αθηναίων, "όχι μόνο δεν απέτρεψαν, όπως όφειλαν, αλλά και εγγυήθηκαν επισήμως την τήρηση αυτής της σύμβασης, ενώ εκ των πραγμάτων γνώριζαν και απεδέχοντο τις ζημιογόνες της συνέπειες επί της δημόσιας περιουσίας και ιδίως τη σημαντική ελάττωση του ενεργητικού της με τη μετάθεση του μέγιστου κέρδους στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου".

Τέλος, οι Β. Σαβράμης, διευθυντής του Οργανισμού "Αθήνα '97" και Γ. Φούρας, υφυπουργός Αθλητισμού, κατηγορούνται από την Πρωτοβουλία, αφού "ως νόμιμοι εκπρόσωποι του "Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου - Αθήνα '97" με πράξεις και παραλείψεις τους ευθύνονται για την πραγματοποίηση δαπανών υπέρτερων από τις πραγματικές ανάγκες της διοργάνωσης και ζημιογόνων σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου".

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία πολιτών επισημαίνει ότι η "αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση μεταξύ ΣΕΓΑΣ και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου και η αδιαφανής κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημοσίων πόρων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Αθήνας, αποτελούν ανάλογο δείγμα γραφής με αυτό της αδιαφανούς διαχείρισης και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος από την Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εφόσον ανατεθούν στη χώρα μας". Παράλληλα, χαρακτηρίζει "πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα των εργαζομένων και των ανέργων, που πλήττονται από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας και ύφεσης, την κατασπατάληση δεκάδων δισεκατομμυρίων σε σκοπούς που αντιτίθενται στην όποια προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης και χρηματοδοτούνται από τους πιο φτωχούς Ελληνες πολίτες". Τέλος, η Πρωτοβουλία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει με όλα τα δημοκρατικά μέσα τον έλεγχο των οικονομικών διαδικασιών και αποφάσεων, τόσο όσον αφορά την Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όσο και τη χρηματοδότηση των έργων και των Αγώνων εφόσον αυτοί αναληφθούν από τη χώρα μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πριμ στους πρωταθλητές, περικοπές στα σωματεία (1998-03-13 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο ο Παρθενώνας (1997-05-24 00:00:00.0)
Ο υφυπουργός ελπίζει... (1997-02-11 00:00:00.0)
Νέα αντιπαράθεση (1996-12-11 00:00:00.0)
Ο ΣΕΓΑΣ για την "κασέτα" (1996-02-01 00:00:00.0)
Φούρας καλεί Νεμπιόλο (1996-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ