• Σφοδρές αντιδράσεις και σε κοινότητες της Μαγνησίας
  • - Με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις - όπως αρμόζει στην ηρωική ιστορία του χωριού τους - οι κάτοικοι του Κιλελέρ, αντιδρούν στην εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας. Με πάνω από 100 τρακτέρ κι... - 1997-09-04 00:00:00.0"/>
  • Σφοδρές αντιδράσεις και σε κοινότητες της Μαγνησίας
  • - Με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις - όπως αρμόζει στην ηρωική ιστορία του χωριού τους - οι κάτοικοι του Κιλελέρ, αντιδρούν στην εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας. Με πάνω από 100 τρακτέρ κι... - 1997-09-04 00:00:00.0" /> "Δε θα σβήσετε την ιστορία" | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 19
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΚΙΛΕΛΕΡ
    "Δε θα σβήσετε την ιστορία"
    • Δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων του Κιλελέρ εναντίον της εφαρμογής του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας". Διεκδικούν τη δημιουργία Δήμου Κιλελέρ με έδρα το ηρωικό χωριό τους
    • Σφοδρές αντιδράσεις και σε κοινότητες της Μαγνησίας

    Με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις - όπως αρμόζει στην ηρωική ιστορία του χωριού τους - οι κάτοικοι του Κιλελέρ, αντιδρούν στην εφαρμογή του σχεδίου "Καποδίστριας". Με πάνω από 100 τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα και κρατώντας συμβολικά δρεπάνια, κόσες και δικούλια, όλο το χωριό - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - απέκλεισαν χτες τη σιδηροδρομική γραμμή, διεκδικώντας την ίδρυση δήμου Κιλελέρ με έδρα το Κιλελέρ, για λόγους αποκλειστικά ιστορικούς. Μαζί τους και κάτοικοι από το διπλανό χωριό Νέο Περιβόλι. Η απόφαση για την κινητοποίηση είχε ληφθεί σε λαϊκή συνέλευση που έγινε προχτές το βράδυ στην πλατεία του Κιλελέρ και στην οποία συμμετείχαν οι κάτοικοι των δυο χωριών.

    Στις 12 το μεσημέρι τα τρακτέρ έφτασαν στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων κι απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή, για δυόμισι ώρες. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα γέροντες με δρεπάνια και κόσες. Δίπλα τους νεότεροι, άνδρες και γυναίκες, αποφασισμένοι να παλέψουν για να μη σβήσει η ιστορία του χωριού τους. Και μαζί τους παιδιά, μαθητές που εμπνέονται από τη θυσία των προγόνων τους και από το σπαρτιάτικο "άμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες".

    Στα πανό που στήθηκαν και στα συνθήματα των εκατοντάδων συγκεντρωμένων αποτυπώνεται η απόφαση όλων ν' αγωνιστούν για το δίκιο τους. Στους επιβάτες των σταματημένων τρένων νεαρές κοπέλες του χωριού μοιράζουν γαρίφαλα.

    "Δε θ' ανεχτούμε να προδοθεί η ιστορία του και να σβήσει το Κιλελέρ", τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Απ. Γερόπουλος και καταγγέλλει αθέτηση υποσχέσεων εκ μέρους αρμοδίων και παρεμβάσεις κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων κατά του Κιλελέρ.

    "Δεν παζαρεύουμε το Κιλελέρ", υπογραμμίζει ο Απ. Εξαρχος,πρόεδρος του Νέου Περιβολιού και τονίζει: "Δε θα επιτρέψουμε να πάει χαμένη η θυσία των κολίγων. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα. Η αμέσως επόμενη κίνησή μας θα είναι να παραδώσουμε τα εκλογικά βιβλιάρια, ενώ ετοιμαζόμαστε να πάμε μαζικά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όταν θα βρίσκεται εκεί ο πρωθυπουργός, για να διαμαρτυρηθούμε".

    Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της κοινότητας Κιλελέρ και το Κοινοτικό Συμβούλιο έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Οι παραιτήσεις αυτές αποτελούν νέο πλήγμα στο σχέδιο "Καποδίστριας" στο νομό Λάρισας, καθώς έρχονται μετά από κείνες των προέδρων των κοινοτήτων Αγίων Αναργύρων καιΦαλάνης.

    Και στη Μαγνησία

    Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν κάτοικοι κοινοτήτων της Μαγνησίας, αντιδρώντας στο σχέδιο "Καποδίστριας". Κοινοτάρχες καταγγέλλουν παρεμβάσεις του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ στο χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων. Ο δήμαρχος Ιωλκού Νεσ. Τσίρος,που έχει εκλεγεί υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με δήλωσή του κατήγγειλε παρεμβάσεις της ΝΕ Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Π. Βασιλείου και έκανε λόγο για μεθοδεύσεις που κατακερματίζουν μια περιοχή έξι ΟΤΑ σε δυο δήμους και μια κοινότητα, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ.

    Ηδη, έξι κοινότητες της επαρχίας Αλμυρού - συγκεκριμένα οι κοινότητες Πτελεού, Αχίλλειου, Αγίων Θεοδώρων, Δρυμώνα, Αμαλιάπολης, Βρύναινας - έχουν αποφασίσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, αύριο Παρασκευή, στις 11 το πρωί, εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλούν και οι κάτοικοι της κοινότητας Καναλιών,πολλοί απ' τους οποίους παρέδωσαν στην κοινότητα τα εκλογικά τους βιβλιάρια, διαμαρτυρόμενοι γιατί το χωριό τους εντάσσεται στο δήμο που θα έχει έδρα τοΣτεφανοβίκειο.Επίσης, οι κάτοικοι της κοινότητας Διμηνιού αντιδρούν, απορρίπτοντας την πρόταση για συνένωση με τον δήμο Βόλου.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ