Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Φτηνή κατάρτιση με δίδακτρα

Δίδακτρα για υποβαθμισμένες σπουδές - καταρτίσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και παροχή φτηνής εκπαίδευσης προβλέπει το νομοσχέδιο για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει από φέτος με δύο προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Πάντως, το νομοσχέδιο διαπνέει η νέα ιδέα που θέλει να επιβάλει στο χώρο της παιδείας η Ευρωπαϊκή Ενωση, η "διά βίου εκπαίδευση", με στόχο την προσαρμοστικότητα στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, δικαίωμα εγγραφής σε αυτό θα έχουν οι απόφοιτοι Λυκείου, με προτεραιότητα σε εκείνους που έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει το 45ο, δεν έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ και μένουν σε ακριτικές περιοχές. Αν οι θέσεις είναι λιγότερες από τους ενδιαφερόμενους, η εισαγωγή τους θα γίνεται με κλήρωση.

Οι σπουδές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο χωρίζονται σε θεματικές ενότητες. Για την απόκτηση πτυχίου από τους φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση 12 τουλάχιστον θεματικών ενοτήτων. Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους μπορούν να παρακολουθήσουν κατά ανώτατο όριο έως και τρεις θεματικές ενότητες. Κάθε θεματική ενότητα καλύπτει ένα γνωστικό αντικείμενο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και περιλαμβάνει τρία εξαμηνιαία μαθήματα με διδακτέα ύλη μαθημάτων τρίωρης εβδομαδιαίας διδασκαλίας των ΑΕΙ. Η διδασκαλία κάθε θεματικής ενότητας διαρκεί δέκα μήνες. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα παρέχει εκτός από πτυχία, πιστοποιητικά παρακολούθησης θεματικών ενοτήτων, πιστοποιητικά προπτυχιακής επιμόρφωσης, πιστοποιητικά μεταπτυχιακής επιμόρφωσης, μεταπτυχιακούς τίτλους ειδίκευσης και διδακτορικά διπλώματα, τα οποία στην πράξη, σύμφωνα και με την εμπειρία από άλλα Ανοιχτά Πανεπιστήμια, δε θα είναι ισότιμα με αυτά των άλλων Πανεπιστημίων. Η πληθώρα αυτή των πτυχίων έρχεται να ανταποκριθεί στην πίεση της αγοράς για ειδίκευση. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται ότι μέσα από τη λεγόμενη "ελεύθερη πρόσβαση", μέρος της οποίας αποτελεί η θεσμοθέτηση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, εξυπηρετεί την κατάρτιση και όχι την ολόπλευρη μόρφωση.

Οι φοιτητές θα πληρώνουν για την απόκτηση του εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης και συμμετέχουν στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας που απαιτούνται για την εξ αποστάσεως φοίτηση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παιδείας.Το ύψος της οικονομικής αυτής συμμετοχής δεν προσδιορίζεται στο νομοσχέδιο, αλλά αφήνεται σε απόφαση της Συγκλήτου, που είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του πανεπιστημίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα αποτελείται από τέσσερις σχολές: Κοινωνικών Επιστημών, Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Εντός του ακαδημαϊκού έτους 1997 - '98 θα λειτουργήσουν στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά σχεδιάζεται να λειτουργήσουν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στους τομείς Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Πληροφορικής, Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού, καθώς και προγράμματα εξειδίκευσης και σειρά μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε διάφορους τομείς, καθώς και προγράμματα ενδιαφέροντος για τους εκπαιδευτικούς, όπως Ψυχοπαιδαγωγικής, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποβάθμιση των σπουδών στα πρότυπα της ΕΕ (2008-06-19 00:00:00.0)
Προχωράει η συνεργασία στο πλαίσιο της Πράγας (2002-03-20 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική επίθεση (2002-03-13 00:00:00.0)
Συντονισμένα αντιστέκονται (2001-03-09 00:00:00.0)
Αμεση αντίσταση στις κυβερνητικές επιλογές (2000-09-20 00:00:00.0)
Στη Βουλή και το "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο" (1997-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ