Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προχωράει η συνεργασία στο πλαίσιο της Πράγας

Στα βήματα προώθησης του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή του «χώρου» υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, προχωρούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Γαλλίας, προωθώντας κοινά προγράμματα σπουδών, στη βάση της απόφασης των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στην Πράγα, αλλά και του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που το υπουργείο Παιδείας της χώρας μας έχει δώσει στη δημοσιότητα, αλλά δεν έχει ακόμα ψηφιστεί!

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη βδομάδα συνεδρίασε στην Αθήνα η μεικτή Ελληνογαλλική Επιτροπή Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Παιδείας και των Πρυτάνεων των δυο χωρών. Η Επιτροπή εξέτασε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την οργάνωση κοινών προγραμμάτων σπουδών που θα οδηγούν είτε σε κοινούς, είτε σε διπλούς τίτλους σπουδών σε όλα τα επίπεδα (προπτυχιακό, master, διδακτορικό). Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι οι προοπτικές για κάτι τέτοιο είναι ευνοϊκές, γιατί εκτός των άλλων, το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο, για τα μεταπτυχιακά, προβλέπει τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων ειδίκευσης και εμβάθυνσης (ΜΔΕ και ΔΠΣ), τα οποία αντιστοιχούν ακριβώς στους γαλλικούς τίτλους επιπέδου master. Σ' αυτό το πλαίσιο θα κληθούν τις επόμενες βδομάδες τα ελληνικά και γαλλικά πανεπιστήμια να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε από το γαλλικό υπουργείο και τους πρυτάνεις ότι διακόπτονται όλες οι συνεργασίες που είχαν ορισμένα γαλλικά πανεπιστήμια με ελληνικά Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, ενώ στο όνομα της «κινητικότητας» των φοιτητών συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί κοινή ηλεκτρονική πύλη πληροφοριών και κοινά «Ευρωπαϊκά Θερινά Πανεπιστήμια» με ελληνογαλλική συνεργασία, πάνω σε συγκεκριμένα πεδία και με διάρκεια ενός μήνα(!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ