Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΚΣ ΑΕΙ
Αμεση αντίσταση στις κυβερνητικές επιλογές

Για την ολομέτωπη επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην «τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, το επίπεδο σπουδών, την αξία των πτυχίων και βέβαια το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων», ενημερώνει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ΑΕΙ, με μια ανακοίνωση που τα μέλη της έχουν αρχίσει ήδη να μοιράζουν στις σχολές και να καλούν τους φοιτητές στον αγώνα για υψηλού επιπέδου, δημόσια και δωρεάν, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η ΠΚΣ καταγγέλλει την κυβερνητική επίθεση που προωθείται με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα και τις ρυθμίσεις που αναμένονται για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι κινούνται στην κατεύθυνση «της προσαρμογής της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της ΕΕ και των μονοπωλίων, όπως περιγράφεται από τη "Λευκή Βίβλο" της ΕΕ για την παιδεία και από την απόφαση των Υπουργών Παιδείας στη σύνοδο της Μπολώνια τον Ιούνη του 1999».

Ιδιαίτερα για το νομοσχέδιο για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές και την Πανεπιστημιακή Ερευνα, η ΠΚΣ αναφέρει πως «έρχεται να θεσμοθετήσει και να ολοκληρώσει μια σειρά από αλλαγές» που έχουν ξεκινήσει στα πανεπιστήμια (αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών, μεταφορά μαθημάτων ειδίκευσης στα Μεταπτυχιακά, ίδρυση δεκάδων Μεταπτυχιακών Ειδίκευσης, που λειτουργούν εις βάρος των προπτυχιακών) και συνεπάγονται «την υποβάθμιση του προπτυχιακού επιπέδου σπουδών, την απαξίωση των πτυχίων και την αποσύνδεσή τους από το επάγγελμα, την ένταση των ταξικών φραγμών και την πλήρη υποταγή του ερευνητικού έργου των ΑΕΙ στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου». Επισημαίνει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εναρμόνισης της εκπαίδευσης με την εγκαθίδρυση του εργασιακού μεσαίωνα που προωθείται ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα, «αυτό που ενδιαφέρει σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο είναι να έχει στη διάθεσή του ένα εργατικό δυναμικό που θα μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στις νέες "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις. Το μοντέλο του απασχολήσιμου "επιβάλλει" τη μετατροπή του προπτυχιακού κύκλου σε προθάλαμο ισόβιας κατάρτισης και εργασιακής περιπλάνησης».

«Αν δεν εμποδιστούν αυτές οι αντιδραστικές εξελίξεις», προειδοποιεί η ΠΚΣ, «η επιστημονική γνώση και η ειδίκευση, θα είναι προνόμιο λίγων, αυτών που θα αντέξουν τους τόσους φραγμούς και θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν και τα δίδακτρα των Μεταπτυχιακών». Επιπλέον, «θα μετατρέψουν τα ΑΕΙ σε επιχειρήσεις, θα οδηγήσουν σε μια "ευρωπαϊκού τύπου" κατηγοριοποίηση των τμημάτων των ΑΕΙ και των πτυχιούχων τους».

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, «το αίτημα για άμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου, για να μην περάσει αυτή η πολιτική, η σύγκρουση με τις επιλογές της κυβέρνησης, αποτελούν τη μοναδική λύση», τονίζει η ΠΚΣ, καλώντας τους φοιτητές να ξεσηκωθούν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή. «Η συλλογική πάλη για όσα μας ανήκουν είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος. Τα αιτήματα για Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, υψηλού επιπέδου, υποταγμένη στις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού, το αίτημα για Μόρφωση - Ειδίκευση - Δουλιά για όλους, απαντούν στις ανάγκες μας και στις ανάγκες της κοινωνίας», καταλήγει στην ανακοίνωση η παράταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ