Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Τα ειδικά σχολεία στο έλεος της αδιαφορίας

Ούτε ο καθιερωμένος τυπικός αγιασμός δεν έχει γίνει σε μια σειρά ειδικά σχολεία, όπως στο γυμνάσιο - λύκειο κωφών και βαρηκόων Αργυρούπολης, στο ειδικό γυμνάσιο - λύκειο Ηλιούπολης, στο ειδικό σχολείο Χαϊδαρίου αν και βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη βδομάδα από την «επίσημη» έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Η σχολική χρονιά ξεκίνησε αλλά κόντρα στην προπαγάνδα του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, είναι η ίδια πραγματικότητα που όσο και αν το θέλουν κάποιοι, δεν κρύβεται», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΚ - ΑμΕΑ).

Αλλά και σε άλλα ειδικά σχολεία όπως οι σχολές Τυφλών που τυπικά άρχισαν τα μαθήματα, τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και οι ελλείψεις είναι τεράστιες με αποτέλεσμα να μην γίνονται μαθήματα: «Αιτία όπου ειδικά σχολεία παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν, είναι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στην παιδεία γενικότερα και στην ειδική αγωγή ειδικότερα. Μια πολιτική συνεχούς λιτότητας στις δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημόσια - δωρεάν παιδεία, με αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση και την παραπέρα υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αυτή η πολιτική οδηγεί στις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, ειδικά εποπτικά μέσα και εκπαιδευτικά προγράμματα, απαραίτητα για τη λειτουργία των ειδικών σχολείων».

Ο ταξικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, ακόμη πιο σκληρό, για άλλη μια σχολική χρονιά, ιδιαίτερα στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η οικογένεια του ανάπηρου παιδιού ή του μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καλείται να πληρώσει για τα έξοδα μεταφοράς, ειδικά εποπτικά μέσα και βιβλία, λογοθεραπείες - φυσιοθεραπείες κλπ., υπέρογκα ποσά. «Κοινώς, η ειδική αγωγή στη χώρα μας έχει γίνει για πολύ λίγους, γι' αυτούς που έχουν να πληρώσουν και μάλιστα αδρά», τονίζει η ΕΣΚ - ΑμΕΑ.

Ας σημειωθεί ότι στη χώρα του εκσυγχρονισμού και του πρωτοπόρου δήθεν «κοινωνικού κράτους», από τα 200.000 παιδιά που έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, φοιτούν σε κάποια ειδική τάξη ή ειδικό σχολείο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ανεξαρτήτου ποιότητας και προβλημάτων, μόνο 14.000 μαθητές.

Η ΕΣΚ - ΑμΕΑ τονίζει ότι «με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μας για το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του νέου νόμου για την ειδική αγωγή που ψήφισε η κυβέρνηση παραμονή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών για τους γνωστούς λόγους. Χαρακτήρας αντιλαϊκός και αντιαναπηρικός, γιατί η φιλοσοφία και η κατεύθυνσή του, είναι η διάλυση της όποιας υπάρχουσας ειδικής αγωγής στη χώρα μας στο όνομα της δήθεν ένταξης και ενσωμάτωσης. Δηλαδή αν έχεις να πληρώσεις καλώς, αλλιώς οδηγήσε στους σύγχρονους Καιάδες του εκσυγχρονισμού, της ΟΝΕ, της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους. Γιατί η δημόσια, η σύγχρονη και δωρεάν ειδική αγωγή για τα 200.000 παιδιά που σήμερα χρειάζονται ειδική εκπαίδευση, δε συμβαδίζουν με την παγκοσμιοποίηση και τους δείκτες της ΟΝΕ».

Επισημαίνει επίσης ότι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση είναι η κυβερνητική πλειοψηφία της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) που και σε αυτή την περίπτωση από τη μια μεριά έβαζε πλάτες προκειμένου να περάσει η κυβερνητική πολιτική και από την άλλη μεριά κάνει το παν για να πνίξει κάθε μορφή διαμαρτυρίας και να συγκαλύψει την κατάσταση.

Η ΕΣΚ - ΑμΕΑ καλεί τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα ΑμΕΑ σε ένα αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των παιδιών με ειδικές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ