ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
Στην πλατεία Ελπίδας...

Τίμησαν τους νεκρούς του ολοκαυτώματος των Κ. Σφαγείων

"Αδέλφια τούτη την άνοιξη πουλιά δεν κελαϊδούνε, μόν' κελαϊδούνε τ' άρματα, λαλούνε τα ντουφέκια", με το ποίημα αυτό του Β. Ρώτα η μαθήτρια Μέλπω Κασαπίδου άνοιξε την εκδήλωση, που διοργάνωσε το Παράρτημα των Πετραλώνων - Θησείου - Παλ. Σφαγείων μαζί με τον Προσφυγικό Σύλλογο "Ελπίδα" την Κυριακή 27-8, για τα 53 χρόνια απ' το ολοκαύτωμα των Παλαιών Σφαγείων από τους Γερμανούς και ταγματασφαλίτες στις 28 Αυγούστου 1944,

Στην Πλατεία "Ελπίδας" στα Πετράλωνα την Κυριακή 27-8 το βραδάκι, ο κόσμος πολύς. Οι περισσότεροι ασπρομάλληδες, άνδρες και γυναίκες αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης, συγγενείς των θυμάτων, αλλά και νεολαίοι που τους πλαισίωναν. Τιμούσαν, τους 30 νεκρούς ΕΠΟΝίτες και ΕΑΜίτες όλα νέα παιδιά από 14 έως 25 χρόνων που μόλις 42 μέρες πριν την απελευθέρωση, εκτελέστηκαν άγρια από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Οταν μια Δευτέρα, πριν ακόμη χαράξει, κυκλώθηκε ολόκληρη η περιοχή Πετραλώνων, Πάνω και Κάτω Σφαγείων και ολόκληρος ο δήμος Καλλιθέας από τους φασίστες και τους ταγματασφαλίτες. Και αφού εκτέλεσαν στα γήπεδα και στο δρόμο τα παλικάρια επιδόθηκαν σε πλιάτσικο στα σπίτια των προσφύγων και μετά τα παρέδωσαν στις φλόγες.

Παρ' όλο τον τρόμο και τη συμφορά της αποφράδας εκείνης μέρας, η Αντίσταση δεν υποτάχτηκε. Το ίδιο εκείνο βράδυ του αίματος και της καταστροφής, και ενώ ακόμα άχνιζαν οι καπνοί της καμένης συνοικίας, ακούστηκε το θρυλικό "χωνί" που εμψύχωνε το λαό για τη λευτεριά που πλησίαζε. Πράγματι στις 12 Οκτώβρη 1944 η Αθήνα λευτερώθηκε.

Στην εκδήλωση εκτός από το ιστορικό της ημέρας, που έκανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Σταύρος Ψωμιάδης,αναφέρθηκε και στα σημερινά προβλήματα των αντιστασιακών και κάλεσε την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές προς την Ελλάδα, αποζημιώσεις.

Παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από Δημοτικές Αρχές, από ΚΟ του ΚΚΕ της περιοχής, Σύλλογος Αντιστασιακών Αξιωματικών, πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, η Ενωση Φίλων της ΕΠΟΝ και Μαζικοί φορείς της περιοχής. Επίσης ο Μ. Κωστόπουλος βουλευτής του ΚΚΕ, ο Ν. Τερζόγλου Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, ο Ν. Καραντηνός Πρόεδρος των αντιστασιακών δημοσιογράφων και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κ.ά. Η μαρμάρινη πλάκα που είναι αναρτημένη στο χώρο του μνημείου, γέμισε λουλούδια και στεφάνια που ευλαβικά εναπόθεσαν οι παραβρισκόμενοι.

Τέλος, το χορευτικό Ποντιακό συγκρότημα των Σούρμενων χόρεψε ποντιακούς χορούς.

Το "Κόκκινο νησί"

Πέρασαν 50 χρόνια από τότε που η Ικαρία δέχτηκε χιλιάδες εξορίστους από όλη την Ελλάδα, στα χώματά της. Ηταν η εποχή της μισαλλοδοξίας, η εποχή που διαφέντευαν τον ηρωικό ελληνικό λαό, νικητή του φασισμού - ναζισμού με την ένδοξη Εθνική μας Αντίσταση, οι Αγγλοι και Αμερικανοί ιμπεριαλιστές μαζί με τα ντόπια τσιράκια τους και το παλάτι.

Βρέθηκα και εγώ, μαζί με τους άλλους χιλιάδες αγωνιστές, εξόριστος στο νησί και έζησα εκεί την πικρή ζωή του εξορίστου. Συμπαραστάτης στη δύσκολη ζωή μας, στάθηκε ο λαός της Ικαρίας. Μας περιέθαλψε μ' αγάπη και προσπάθησε να μας διευκολύνει όσο μπορούσε και όσο του επέτρεπαν οι περιστάσεις.

Οι Ικαριώτες με τις πλούσιες δημοκρατικές παραδόσεις στάθηκαν για μας, ένα στήριγμα και η αγάπη τους μας έδινε κουράγιο και δύναμη να αντιμετωπίζουμε τη σκληρή ζωή του εξορίστου.

Οι αγωνιστές του ΕΑΜ του νησιού, μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή, για να σωθούν από το κυνήγι της Χωροφυλακής κατέφυγαν στα βουνά. Δε θα ξεχάσω ένα πρωινό στον Αγιο Κήρυκα, μπροστά στα μάτια μου, έφεραν νεκρό ένα παλικάρι ΕΑΜίτη πάνω σ' ένα φορείο. Τον είχαν εκτελέσει εν ψυχρώ στο βουνό οι χωροφύλακες.

Θυμάμαι, όταν μας φόρτωσαν στο καράβι, μεταγωγή για το Μακρονήσι, κόσμος είχε μαζευτεί στο πεζούλι του λιμανιού για να μας αποχαιρετήσει.

Και όταν πια το καράβι διέσχιζε το πέλαγος, πάνω από τα βουνά της Ικαρίας οι "παράνομοι" αγωνιστές της, μ' έναν καθρέφτη μάς κάναν σινιάλα χαιρετώντας μας, και στέλνοντάς μας κουράγιο.

Δίκαια ονομάστηκε "Κόκκινο Νησί".

Από τότε πέρασαν 50 χρόνια... Σήμερα, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και ο Καριώτικος λαός, τιμώντας όλους τους πατριώτες που πέρασαν σαν εξόριστοι από το νησί τους, διοργανώνουν εκδήλωση με τη φροντίδα του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ του νησιού την Τρίτη 9 - 9 - 97,ημερομηνία επετειακή στον αγώνα των Καριωτών το 1943 για τον αφοπλισμό των ιταλικών κατοχικών δυνάμεων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ

Εξόριστος στην Ικαρία

Οδοιπορικό στο Γράμμο - Βίτσι

Ενα ανεπανάληπτο διήμερο, αφιερωμένο στα 50 χρόνια του ΔΣΕ, γεμάτο συγκινήσεις και μνήμες άσβηστες έζησαν οι πενήντα Αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΑΤΑΘ Καρδίτσας, επιζώντες αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που είχαν την τύχη να συμμετάσχουν σε μια εκδρομή - προσκύνημα στις δοξασμένες και αιματοποτισμένες βουνοπλαγιές του Βίτσι και του Γράμμου, στις 19 και 20 του Ιούλη.

Ξεκινώντας πρωί - πρωί απ' την Καρδίτσα και με δρομολόγιο Γρεβενά - Νεάπολη - Καστοριά - Ανταρτικό - Πισοδέρι, έφτασαν αργά το μεσημέρι στη Φλώρινα, στο"οικόπεδο" όπου είναι θαμμένοι οι 700 περίπου μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, τιμημένοι νεκροί μας απ' τη μάχη της Φλώρινας..

Ενα στεφάνι δάφνης και ένα σύντομο επίγραμμα πάνω στα ξερά χόρτα του ομαδικού τάφου, ήταν η κατάθεση ελάχιστου φόρου τιμής από τους επιζώντες στη μνήμη των νεκρών συντρόφων τους: "Παιδιά του λαού μας/προμάχοι ορθοί/στους τίμιους αγώνες, /αμάραντη η δόξα/κι η δάφνη χλωρή/για Σας στους αιώνες".

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό και περνώντας ανάμεσα από βουνοκορφές και υψώματα που σημάδεψαν τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ (Βίτσι, Λέσιτς, Βίγλα, Τρύπια Πέτρα κλπ.), το πούλμαν με πορεία Τρίγωνο - Αγ. Γερμανό - Λαιμό, έφτασε στις Πρέσπες, στο ακριτικό χωριουδάκι Ψαράδες, από εκεί επιστροφή το βράδυ στην Καστοριά για διανυκτέρευση.

Την άλλη μέρα, ανεβαίνοντας από Νεστόριο οι αγωνιστές φτάσανε στον απόγκρεμο "Πύργο της Κοτύλης". Εδώ τρία αθάνατα παλικάρια του ΔΣΕ, ξοδεύοντας και την τελευταία σφαίρα τους, κράτησαν μακριά τον αντίπαλο για να καλύψουν την απαγκίστρωση και τον ελιγμό των συντρόφων τους, κι ύστερα και οι τρεις μαζί έπεσαν στο απάτητο βάραθρο.

Ενα στεφάνι δάφνης, και δυο λόγια, με φωνή που τρέμει από συγκίνηση, για τα τρία παιδιά που προτίμησαν το γκρεμό και το θάνατο, παρά την αιχμαλωσία και την ταπείνωση.

Γιάννης Δούρος,Νίκος Χατζηβασιλείου,Θάνος Δημητρίου.

"... διαβάτη που περνάς, άφησε εδώ ένα λουλούδι γι' αυτά τα τρία παλικάρια, που νίκησαν ακόμα και τον θάνατο".

Και μακριά... οι δοξασμένες βουνοκορφές, κάστρα ηρωισμού και παλικαριάς ανυπέρβλητης: Μάλι - Μάδι, Αρένες, Πατώματα, Κιάφα, Πύργος Στράτσανης, Γκόλιο - Κάμενικ και δεξιά στο βάθος, ξεχωρίζει αμυδρά μέσα στην άχνα του πρωινού, το θρυλικό "2520", η ψηλότερη κορφή του Γράμμου.

Στο χωριό Πευκόφυτο, σ' ένα παλιό πέτρινο σπιτάκι, στρατηγείο κάποτε του ΔΣΕ, θα συναντήσουν, κατάκοιτη, την οικοδέσποινα ενενηντάχρονη γιαγιά Μαγδαληνή, συντρόφισσα του αγωνιστή Γεράσιμου Νίκου, αγωνίστρια και η ίδια. Θρύλος και μαρτυρία ζωντανή, από κείνη την εποχή, τη φορτωμένη με ηρωισμούς αλλά και θρήνο και αίμα...

Και ύστερα, ο δρόμος της επιστροφής. Χρυσή, Πυρσόγιαννη. Κατηφορίζουν παρέα με τον Σαραντάπορο. Στους πρόποδες του Σμόλικα θ' αγναντέψουν για λίγο από μακριά, τον "Κλέφτη"! Το άπαρτο μετερίζι των αθάνατων παλικαριών του ΔΣΕ. Ενα σύμβολο θέλησης και απόφασης του περήφανου λαού ν' αντισταθεί στον ξένο δυνάστη, να πολεμήσει και να πεθάνει όρθιος και ελεύθερος.

Για την ΠΕΑΕΑ και ΠΕΑΤΑΘ Καρδίτσας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ

Εκδηλώσεις
  • Ο Δήμος ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση την Κυριακή 7-9-97 στις 10.30 π.μ.,για να τιμηθεί ο ήρωας και μάρτυρας Νίκος Πλουμπίδης,στο σημείο που "έπεσε" (δασική έκταση πίσω από τη Μονή Δαφνίου) στις 14 Αυγούστου 1954, από τα βόλια του εκτελεστικού αποσπάσματος. Πούλμαν θα αναχωρήσουν από την Κάνιγγος στις 8.30 π.μ..Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 8222.952, 8831.368.
  • Το Παράρτημα ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 7-9-97,στις 11 π.μ.,στο χώρο του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος των 54 χρόνων της μάχης που έδωσαν οι εφεδροΕΛΑΣίτες του Συντάγματος Βελεστίνου μαζί με άλλες δυνάμεις του ΕΛΑΣ, εναντίον των Γερμανοϊταλών κατακτητών.
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΠΕΑΕΑ - ΠΟΑΕΑ του Νομού Πέλλας διοργανώνουν την Κυριακή 7-9-97 στις 11 π.μ.,στα Στενά του Μουχαρέμ - Χάνι Εδεσσας, παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ και των ηρωικών του νεκρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΙΚΑΡΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Τρίτη 9-9-97 στις 8 μ.μ.,στον Εύδηλο, εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών από την Ικαρία.
  • O Σύλλογος Πολιτικών Εξορίστων Γυναικών διοργανώνει τριήμερη εκδρομή 12-13-14/9,στο Τρίκκερι. Πούλμαν θ' αναχωρήσει την Παρασκευή 12/9 από την Κάνιγγος στις 8 π.μ..Επιστροφή το βράδυ της Κυριακής. Η συμμετοχή είναι 17.000 δρχ. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8012.308, 3821.336, 7753.348, 3824.461.
Συλλυπητήρια

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του προέδρου της Γρηγόρη Φώτου, για τον πρόωρο θάνατο της συζύγου του, ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΦΩΤΟΥ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, μαχήτρια του ΔΣΕ και μέλους του ΚΚΕ.

Το ΚΣ της Ενωσης

***

Προς την οικογένεια του αξέχαστου συναγωνιστή, συντρόφου φίλου και Προέδρου του Παραρτήματός μας, ΛΑΓΟΒΑΡΔΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ,εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, για τον απροσδόκητο θάνατό του.

Το ΔΣ του Παραρτήματος Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ

Από την εκδρομή της ΠΕΣΑΘΕΑ στη Μεσούντα του Ν. Αρτας την Κυριακή 31-8-97, προς τιμήν του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και την επέτειο των 50 χρόνων από τη συγκρότηση του ΔΣΕ.

Στον "Πύργο της Κοτύλης". Εκεί όπου τρια παλικάρια του ΔΣΕ δημιούργησαν το νέο Ζάλογγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ