ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τριπλή βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ
  • Με αίμα βάφτηκε, πάλι, η Δυτική Ιερουσαλήμ με την επίθεση των τριών κομάντο αυτοκτονίας στον εμπορικό πεζόδρομο Μπεν Γιεχούντα
  • Τελεσίγραφο της "Χαμάς", αποκλεισμός των αυτόνομων εδαφών και αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας από το Ισραήλ
  • Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της Ολμπράιτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στο αίμα βάφτηκε για άλλη μια φορά η Ιερουσαλήμ. Και πάλι στόχος της τριπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας ήταν ένας πολυσύχναστος εμπορικός πεζόδρομος, ο οποίος μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης λίγα λεπτά μετά το μεσημέρι. Την ευθύνη ανέλαβε το στρατιωτικό σκέλος της "Χαμάς", απειλώντας με νέες επιθέσεις. Τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη τέθηκαν σε αυστηρότατο περιφερειακό και εσωτερικό αποκλεισμό. Εντονότατη ήταν η αντίδραση της Ουάσιγκτον, που τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί η περιοδεία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή ως ένδειξη επιμονής στην "ειρηνευτική διαδικασία".

Γεμάτος με κόσμο και τουρίστες ήταν ο εμπορικός πεζόδρομος Μπεν Γιεχούντα, χτες το μεσημέρι, όταν ακούστηκε ο ήχος της πρώτης έκρηξης. Με διαφορά 20 δευτερολέπτων ακούστηκαν και οι άλλες δύο εκρήξεις και σε λιγότερο από ένα λεπτό ο δρόμος γέμισε με νεκρούς, τραυματίες και συντρίμμια. Μέχρι χτες το απόγευμα ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους οχτώ, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 165, εκ των οποίων οι 7 νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους νεκρούς, η ισραηλινή αστυνομία εκτιμά ότι βρίσκονται και οι 3 κομάντο αυτοκτονίας,των οποίων τα πτώματα ήταν εντελώς διαμελισμένα, ενώ φαίνεται ότι ένας από τους 3 κομάντο αυτοκτονίας ήταν γυναίκα.

Απειλεί η "Χαμάς", συναγερμός στο Ισραήλ

Λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις, άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων στο όνομα της "Ιζεντίμ αλ Κασσάμ", του στρατιωτικού σκέλους της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς". Μάλιστα, η οργάνωση απείλησε με νέες επιθέσεις - "με πόνο και αίμα" - εναντίον Ισραηλινών, αν μέχρι τις 14 του Σεπτέμβρη δεν απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές,συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ηγέτη της Σέικ Αχμέντ Γιασίν και μελών άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων. Από την άλλη πλευρά, ο Τζαμάλ Μανσούρ, εκπρόσωπος του πολιτικού σκέλους της "Χαμάς", τόνισε ότι η πολιτική του Ισραήλ δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για την πραγματοποίηση τέτοιων επιθέσεων και τη συνέχισή του, απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει αν η οργάνωσή του βρίσκεται ή όχι πίσω από την επίθεση στον πεζόδρομο Μπεν Γιεχούντα.

Η ισραηλινή αστυνομία, όπως και ο στρατός έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας και έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή.Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κατονομάσουν επισήμως τη "Χαμάς", άφησαν, όμως, να εννοηθεί ότι οι υποψίες τους στρέφονται εναντίον της. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της Ιερουσαλήμ Γιαϊρ Γιτζακί, οι βομβιστικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παρόμοιοι με αυτούς που αιματοκύλησαν την αγορά Μαχάνε Γιεχούντα, στις 30 Ιουλίου, ενώ πανομοιότυπος είναι και ο τρόπος που σημειώθηκε η επίθεση.

Με την επιβολή νέου αυστηρού αποκλεισμού αντέδρασε, κατ' αρχάς, ο ισραηλινός στρατός, μόλις δύο μέρες μετά τη μερική χαλάρωση του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί ύστερα από τη διπλή βομβιστική επίθεση της 30ής Ιουλίου στην αγορά Μαχάνε Γιεχούντα. Σύμφωνα με τον νέο αποκλεισμό, οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να εξέλθουν από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη ούτε προς το Ισραήλ, ούτε προς την Ιορδανία και την Αίγυπτο και παράλληλα δεν μπορούν να μεταβούν από τη μία αυτόνομη πόλη στην άλλη.

Καταδικάζει η Παλαιστινιακή Αρχή, οργή στο Ισραήλ

Αμεση ήταν η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία διά στόματος του γραμματέα της Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, εξέφρασε την "κατηγορηματική καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο αμάχους". Ο Αμπντέλ Ραχμάν τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή προσφέρει την πλήρη συνεργασία της στο Ισραήλ για τη σύλληψη των ενόχων, σημείωσε όμως ότι "πραγματική ασφάλεια είναι αδύνατον να υπάρξει χωρίς πραγματική ειρήνη" και συμπλήρωσε ότι "στόχος των τρομοκρατών ήταν η αναβολή της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών την επόμενη βδομάδα".

"Πολύ μικρή και πολύ καθυστερημένη" χαρακτήρισε την "προσφορά" της Παλαιστινιακής Αρχής ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου,εμφανώς οργισμένος, δήλωσε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε νοσοκομείο που μεταφέρθηκαν οι τραυματίες, ότι "τα λόγια και οι προσφορές δεν είναι αρκετά και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ θα πρέπει, επιτέλους, να πατάξει τη δράση των ισλαμιστών εξτρεμιστών".Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, στενού συνεργάτη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, και του Μοσέ Φογκέλ, εκπροσώπου της ισραηλινής κυβέρνησης, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Αραφάτ για ολιγωρία και του επέρριψαν την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Καταδίκη και ενδοιασμοί για την επίσκεψη Ολμπράιτ

"Τον αποτροπιασμό" της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε ο Ερικ Ρούμπιν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος χαρακτήρισε "ιδιαίτερα ανησυχητικό και αρνητικό συμβάν" τη βομβιστική επίθεση. Λίγες ώρες αργότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, αφού καταδίκασε τις επιθέσεις, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιμείνουν στο "δρόμο της ειρήνης" και τόνισε ότι η Μαντλίν Ολμπράιτ θα περιοδεύσει κανονικά στην περιοχή, διαψεύδοντας τις φήμες περί αναβολής του ταξιδιού, σε ένδειξη έλλειψης ανεκτικότητας στις πράξεις των "εχθρών της ειρήνης".

Την καταδίκη τους και τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν το γαλλικό και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας στις ανακοινώσεις τους ότι η νέα βομβιστική επίθεση αναδεικνύει το μέγεθος της αναγκαιότητας για άμεση και οριστική ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Επιπλέον, απηύθυναν έκκληση για άμεση μετάβαση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή.

Στην πολιτική που επιμένει να ακολουθεί η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέρριψαν την ευθύνη της επίθεσης οι οργανώσεις "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" και "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" με ανακοινώσεις τους που δημοσιοποιήθηκαν στη Δαμασκό. Και οι δύο οργανώσεις, που έχουν ταχθεί κατά της "ειρηνευτικής διαδικασίας", υπογραμμίζουν ότι "όσο υφίσταται ισραηλινή κατοχή υπό την οποιανδήποτε μορφή, οι αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις είναι η αναπόφευκτη και αναμενόμενη αντίδραση".

ΑΛΓΕΡΙΑ
Βομβιστικές επιθέσεις και εκκλήσεις

ΑΛΓΕΡΙ.-

Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε, χτες, στην καρδιά της αλγερινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τρεις να τραυματιστούν. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε κεντρικό δρόμο της συνοικίας Μπουζαρέχ του Αλγερίου, στον οποίο βρίσκεται και το δημαρχείο της πόλης. Οπως επισήμαναν άνδρες των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας ήταν ευτύχημα που η βόμβα δεν είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο διότι στην περίπτωση αυτή τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα.

Λίγες ώρες αργότερα, με δημοσίευμά της η γαλλόφωνη αλγερινή εφημερίδα "Λα Τριμπούν" υποστήριζε ότι ο αλγερινός στρατός κατάφερε να σκοτώσει δύο ηγετικά στελέχη της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα σε προάστιο του Αλγερίου εντοπίστηκε και έχασε τη ζωή του μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών ο Γιασίν Μεκχάλφα και στην πόλη Λακχνταρία, 90 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, έχασε τη ζωή του ο Αχμέντ Μεμπαρκί.

Την ίδια στιγμή, δημοσιογραφικές πηγές αποκάλυπταν ότι ο Αλγερινός Πρόεδρος Λιαμίν Ζερουάλ είχε, χτες, πολύωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Οπως υποστηρίζουν οι πηγές αυτές, ο Αλγερινός Πρόεδρος τόνισε στον Κόφι Ανάν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για πάταξη της δράσης των ισλαμιστών εξτρεμιστών έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του αλγερινού στρατού και κάθε εξωτερική παρέμβαση θα ήταν ατελέσφορη και μη λειτουργική. Η επικοινωνία του Ζερουάλ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θεωρείται ότι είναι απάντηση στην έκκληση, που απηύθυνε μέσω επιστολής του προς τον ΟΗΕ το Σαββατοκύριακο, ο, πριν από λίγο καιρό αποφυλακισθείς, ηγέτης της οργάνωσης "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας" Αμπάσι Μαντανί.

Εκκληση για άμεσο τερματισμό της εμφύλιας αιματοχυσίας απηύθυνε και ο εξόριστος ηγέτης του αριστερού Μετώπου Σοσιαλιστικών Δυνάμεων Χοσίν Αϊτ Αχμέντ. Με επιστολές του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και προς την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Αχμέντ ζητά την παρέμβασή τους για να δοθεί ένα τέλος στα βάσανα του αλγερινού λαού. Ο ηγέτης του Μετώπου των Σοσιαλιστικών Δυνάμεων χαρακτήρισε τα τεκταινόμενα στην Αλγερία "κτηνώδεις σφαγές και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ενώ επέρριψε ευθύνες τόσο στις εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις όσο και στην αλγερινή κυβέρνηση. Τα μέλη και οι οπαδοί του Μετώπου διοργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση στο Αλγέρι στις 11 Σεπτεμβρίου με βασικό αίτημα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών.

ΙΝΔΙΑ
Προς μαζική απεργία;

BOMBAH. -

Οι κρατικοί υπάλληλοι σε ολόκληρη την Ινδία προειδοποίησαν χτες την κυβέρνηση της χώρας ότι θα προκηρύξουν απεργία επ' αόριστον από 24 Σεπτεμβρίου, αν αυτή αρνηθεί να βελτιώσει τις προτάσεις της για τις αυξήσεις στη συλλογική τους σύμβαση εργασίας.

Σχεδόν 40.000 νεαροί εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες διαδήλωσαν στη Βομβάη, ενώ εξίσου μεγάλος αριθμός ανθρώπων κατέβηκε στους δρόμους στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί. Οι τρεις αυτοί τομείς θεωρούνται από τους πιο "κρίσιμους" για την οικονομική ζωή της Ινδίας, αφού οι σιδηρόδρομοι είναι ουσιαστικά το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων, τα ταχυδρομεία διακινούν καθημερινά έναν ασύλληπτο όγκο δεμάτων και οι τηλεπικοινωνίες είναι "εκ των ων ουκ άνευ".

"Τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι θα απεργήσουν αν δε λάβουμε τα οφέλη που αξίζουμε", είπε ένας από τους τέσσερις διαπραγματευτές των εργαζομένων στις συνομιλίες τους με την κυβέρνηση.

Εάν το αδιέξοδο συνεχίσει να υφίσταται και η απεργία πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη μακράς διαρκείας εδώ και 39 χρόνια. Μια ανάλογη απεργιακή κινητοποίηση, πίσω στα 1958, είχε διαρκέσει 21 ημέρες.

KINA - ΙΑΠΩΝΙΑ
Πρώτη επίσκεψη και ένταση

ΠΕΚΙΝΟ.-

Παρ' ολίγον να... επιδεινωθούν και όχι να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε Πεκίνο και Τόκιο. Αφορμή αποτέλεσαν όλα όσα εκτυλίχτηκαν στη χτεσινή, πρώτη, μέρα της τετραήμερης επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο - η πρώτη μετά από 25 χρόνια - στην Κίνα.

Ολα ξεκίνησαν με αφορμή την πρόσφατη φιλο-αμερικανική στροφή του Τόκιο στον τομέα της άμυνας. Ο Χασιμότο, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους φόβους του Πεκίνου για την αμερικανο-ιαπωνική στρατιωτική συμφωνία, που επιτρέπει την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουάσιγκτον στη νοτιοανατολική Ασία, σε περίπτωση που εκδηλωθεί σύρραξη στην Ταϊβάν, έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Πενγκ για τις "αγαθές και ειρηνικές" προθέσεις της χώρας του "Ανατέλλοντος Ηλίου".

"Η Ιαπωνία δε βλέπει ορατή την πιθανότητα εκδήλωσης πολέμου πέριξ της Ταϊβάν, γι' αυτό και θα μείνει προσκολλημένη στην αμιγώς αμυντική στρατιωτική πολιτική της", δήλωσε συγκεκριμένα ο Χασιμότο σε δημοσιογράφους. Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδιδε ότι το Πεκίνο είχε αποκαλέσει τη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας "πισωγύρισμα στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που αποσκοπούσε στην απομόνωση της Κίνας".

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών επιχείρησε να εκτονώσει την ένταση, υπογραμμίζοντας ότι το Τόκιο θεωρεί πως η υπόθεση Ταϊβάν αποτελεί "εσωτερικό ζήτημα της Κίνας".

Ισραηλινοί αστυνομικοί σε έναν από τους χώρους των εκρήξεων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ