Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Βομβιστικές επιθέσεις και εκκλήσεις

ΑΛΓΕΡΙ.-

Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε, χτες, στην καρδιά της αλγερινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τρεις να τραυματιστούν. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε κεντρικό δρόμο της συνοικίας Μπουζαρέχ του Αλγερίου, στον οποίο βρίσκεται και το δημαρχείο της πόλης. Οπως επισήμαναν άνδρες των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας ήταν ευτύχημα που η βόμβα δεν είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο διότι στην περίπτωση αυτή τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα.

Λίγες ώρες αργότερα, με δημοσίευμά της η γαλλόφωνη αλγερινή εφημερίδα "Λα Τριμπούν" υποστήριζε ότι ο αλγερινός στρατός κατάφερε να σκοτώσει δύο ηγετικά στελέχη της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα σε προάστιο του Αλγερίου εντοπίστηκε και έχασε τη ζωή του μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών ο Γιασίν Μεκχάλφα και στην πόλη Λακχνταρία, 90 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, έχασε τη ζωή του ο Αχμέντ Μεμπαρκί.

Την ίδια στιγμή, δημοσιογραφικές πηγές αποκάλυπταν ότι ο Αλγερινός Πρόεδρος Λιαμίν Ζερουάλ είχε, χτες, πολύωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Οπως υποστηρίζουν οι πηγές αυτές, ο Αλγερινός Πρόεδρος τόνισε στον Κόφι Ανάν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για πάταξη της δράσης των ισλαμιστών εξτρεμιστών έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του αλγερινού στρατού και κάθε εξωτερική παρέμβαση θα ήταν ατελέσφορη και μη λειτουργική. Η επικοινωνία του Ζερουάλ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θεωρείται ότι είναι απάντηση στην έκκληση, που απηύθυνε μέσω επιστολής του προς τον ΟΗΕ το Σαββατοκύριακο, ο, πριν από λίγο καιρό αποφυλακισθείς, ηγέτης της οργάνωσης "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας" Αμπάσι Μαντανί.

Εκκληση για άμεσο τερματισμό της εμφύλιας αιματοχυσίας απηύθυνε και ο εξόριστος ηγέτης του αριστερού Μετώπου Σοσιαλιστικών Δυνάμεων Χοσίν Αϊτ Αχμέντ. Με επιστολές του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και προς την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Αχμέντ ζητά την παρέμβασή τους για να δοθεί ένα τέλος στα βάσανα του αλγερινού λαού. Ο ηγέτης του Μετώπου των Σοσιαλιστικών Δυνάμεων χαρακτήρισε τα τεκταινόμενα στην Αλγερία "κτηνώδεις σφαγές και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ενώ επέρριψε ευθύνες τόσο στις εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις όσο και στην αλγερινή κυβέρνηση. Τα μέλη και οι οπαδοί του Μετώπου διοργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση στο Αλγέρι στις 11 Σεπτεμβρίου με βασικό αίτημα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ