ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Γέφυρα ειρήνης και φιλίας από τη Μυτιλήνη

Αύριο η μεγάλη φιλειρηνική εκδήλωση

Σαφές μήνυμα ότι οι νέοι της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά αντίθετα τους ενώνει ο κοινός αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, θα σταλθεί αύριο Κυριακή από τη Μυτιλήνη, όπου θα πραγματοποιηθεί η φιλειρηνική εκδήλωση, στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" και την οποία διοργανώνει το Κεντρικό Συμβούλιο και η Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,ο Γενικός Γραμματέας του ΚΣ της ΕΔΟΝ Στέφανος Στεφάνου,καθώς και εκπρόσωποι των άλλων συνδιοργανωτών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος της Δόμνας Σαμίου και της Κομπανίας Κεντέντζογλου από την Τουρκία.

Η αυριανή εκδήλωση αποτελεί το δεύτερο σταθμό των κοινών πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν από πέρσι οι Οργανώσεις της ΚΝΕ,της ΕΔΟΝ Κύπρου,της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας,του Φόρουμ για τη φιλία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων του Λονδίνου και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών.Πρώτος σταθμός ήταν η μεγάλη συναυλία τον περασμένο Απρίλη στη Λευκωσία, ενώ ήδη σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα αυτής της πρωτοβουλίας στην Τουρκία και το Λονδίνο.

Αλλες προφεστιβαλικές

Με επιτυχία συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:

Σήμερα:

- Στην Καβάλα,με ομιλήτρια τη Θ. Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στα Χανιά,στο Φρούριο "Φιρκά", με θέμα τα ναρκωτικά και ομιλητές τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Γ. Χαρίτο,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας,με θέμα τα ναρκωτικά και ομιλητή τον Σ. Καχλά, στέλεχος του ΚΚΕ.

- Στη Φαλάνη Λάρισας,στην Κατερίνη με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στις Σέρρες με ομιλητή τον Β. Τασούλα,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην πόλη της Ρόδου στο πάρκο του Αγ. Ιωάννη με θέμα τα ναρκωτικά.

Αύριο:

- Στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης,με θέμα την παιδεία και ομιλητές τον Χρ. Κόφφα,μέλος της ΚΕ της ΚΚΕ και την Νένα Νικοπολιτίδου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Μαντούδι Εύβοιας θα μιλήσει ο Λ. Γκούνης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο Λαγκαδά με θέμα το περιβάλλον.

- Στην Αρτα,με ομιλητές τον Κ. Μυτιληνιού,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Α. Τασούλα,βουλευτή του ΚΚΕ.

- Στην Αμφισσα,με ομιλητή τον Γ. Ιωσηφίδη,μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

- Στην Κέρκυρα,με ομιλητές τον Χ. Τσάντη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Γερ. Αραβανή,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα Τρίκαλα θα μιλήσουν ο Ρ. Μαρούδας,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Γ. Χώτος,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Καρδίτσα,θα μιλήσουν ο Ν. Κυριτσόπουλος,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Χρ. Χαλκιάς,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στο Βόλο,ομιλητές θα είναι ο Ηρ. Τσαβδαρίδης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Αντ. Σκυλλάκος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην τελική ευθεία για τις κεντρικές εκδηλώσεις

Με εντατικούς ρυθμούς έχουν ριχθεί στη μάχη για την επιτυχία των εκδηλώσεων του κεντρικού τριήμερου του 23ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, όλα σχεδόν τα μέλη και στελέχη της Οργάνωσης. Λιγότερο από μια εβδομάδα απομένει μέχρι την επόμενη Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη, που θα ανοίξει τις πύλες του το Φεστιβάλ που φέτος μεταφέρεται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς.

Πυρετωδώς στήνουν τις σκαλωσιές, ετοιμάζουν τα ταμπλό, τις καλλιτεχνικές παραστάσεις, και τα θεματολογικά περίπτερα. Ενα ένα τα προβλήματα ξεπερνιούνται με την αυταπάρνηση των μελών της ΚΝΕ που από το πρωί μέχρι το βράδυ δίνουν όλες τους δυνάμεις, και την ψυχή τους προκειμένου να μεταμορφώσουν τον εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο χώρο του Κόδρα σε τόπο κατάλληλο για την υποδοχή των χιλιάδων νέων που αναμένεται να δώσουν το "παρών" στο αγωνιστικό ραντεβού της πρωτοπόρας και ανατρεπτικής νεολαιίστικης οργάνωσης του ΚΚΕ.

Ενα πρόβλημα παραμένει άλυτο, όμως όπως φαίνεται δεν πτοεί την Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Η αυθαίρετη και παράλογη απόφαση της διοίκησης του ΝΑΤΟ να κλείσει την κάτω πύλη του στρατοπέδου, που αποτελεί τη δεύτερη και πιο κεντρική είσοδο για το χώρο του Φεστιβάλ. Οπως δηλώνουν στελέχη της Οργάνωσης γίνονται προσπάθειες και παρεμβάσεις ακόμη και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για να δοθεί λύση. Ομως, ακόμη κι αν το ΝΑΤΟ επιμείνει να κρατά κλειστεί την πύλη, η Οργάνωση της ΚΝΕ θα την ανοίξει προκειμένου να μπει ο κόσμος. Οπως καταγγέλλει η Οργάνωση της ΚΝΕ, η λειτουργία της πύλης δεν ανήκει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ, εφόσον αποτελεί παράλληλα και είσοδο του στρατοπέδου. Επομένως, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στην πόλη και το δήμο σαν να είναι κατεχόμενη περιοχή.

Το εκπαιδευτικό κίνημα είναι εδώ;

Στην πρόσφατη (3 Σεπτέμβρη) γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ δεν εγκρίθηκε το πρόγραμμα "δράσης" της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 4/9, μέρα ψήφισης του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Αλήθεια, γιατί ο κλάδος των καθηγητών απέρριψε την 24ωρη ως μια ελάχιστη αντίδραση στα αντιεκπαιδευτικά αυτά μέτρα; Σύσσωμος ο αστικός Τύπος αναφωνεί: "Φρένο από τους καθηγητές στην ΟΛΜΕ", "άδειασαν οι καθηγητές την ΟΛΜΕ" ή "οι καθηγητές είπαν όχι σε απεργίες" κλπ. Ερμηνεύοντας τα γεγονότα κατά πώς τους συμφέρει, βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα για απογοήτευση, απροθυμία και κούραση των καθηγητών.

Οποιοι μένουν στην επιφάνεια των γεγονότων, δηλαδή μόνο στην απόφαση των προέδρων δεν πρόκειται να κατανοήσουν ποτέ, όπως έγινε με την απεργία των 8 εβδομάδων, τις διεργασίες και τη δυναμική του εκπαιδευτικού κινήματος. Στη γενική συνέλευση των προέδρων αναδείχτηκαν δύο στοιχεία, που αποτελούν τη βάση για τους αγώνες που έρχονται. Το ένα στοιχείο είναι η καθολική απόρριψη των εκπαιδευτικών μέτρων από τις γενικές συνελεύσεις και το άλλο είναι η ανάγκη κινητοποιήσεων που αυτή τη στιγμή δεν μπόρεσαν ναπάρουν συγκεκριμένο σχήμα (π. χ. 33 ΕΛΜΕ από τις 64 παρούσες υιοθέτησαν απεργιακές κινητοποιήσεις). Η δε συμμετοχή στις ΓΣ παρά τη δυσκολία της περιόδου είναι παραπάνω από ενθαρρυντική.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συνέλευσης των προέδρων φέρνει στην επιφάνεια βαθύτερα προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών. Προβλήματα που έχουν σχέση με το βάθος της πολιτικοποίησης του εκπαιδευτικού κινήματος. Με την κυριαρχία, για πολλά χρόνια και σήμερα, των συναινετικών δυνάμεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, που καλλιεργούν την αντίληψη των μικροβελτιώσεων και όχι της σύγκρουσης με την ουσία της εντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Σήμερα αναδείχνεται, ο λανθασμένος προσανατολισμσό του ΔΣ της ΟΛΜΕ μετά την απεργία των οχτώ εβδομάδων. Μια τέτοια απεργία δεν κατόρθωσε, με ευθύνη των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, να μεταφέρει το κέντρο σύγκρουσης από τα οικονομικά και τα επιμέρους θεσμικά αιτήματα στις βαθύτερες αντιεκπαιδευτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Ζητήματα όπως το Εθνικό Απολυτήριο, οι ταξικοί φραγμοί και η υποβάθμιση της εκπαίδευσης, η επετηρίδα, η γενικότερη πολιτική της ιδιωτικοποίησης, οι εντολές της "Λευκής Βίβλου", σκόπιμα αποσιωπήθηκαν και από τους "εκσυγχρονιστές" του μονόδρομου της ΕΕ.

Στη συνείδηση των συναδέλφων έχει καταγραφεί η πεποίθηση ότι αυτή η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τις επεξεργασίες της, με τους στόχους της, τον προσανατολισμό και την πολιτική της δεν αποτελεί στέρεη βάση για σύγκρουση τέτοιας διάστασης.

Το γεγονός ότι υπάρχει μια πολιτική συναίνεση κυβέρνησης και των άλλων, εκτός του ΚΚΕ, κομμάτων, γύρω από τα μέτρα επηρεάζει αρνητικά τον μέσο εκπαιδευτικό και το πολιτικοποιημένο συνδικαλιστικό κίνημα που αναζητεί πολιτική διέξοδο. Η ευρεία αυτή πολιτική συναίνεση αγκαλιάζει σαφώς και τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές δυνάμεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, κάτι που στον εκπαιδευτικό λειτουργεί ανασταλτικά. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ αρνείται να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να προτείνει αγώνες που θα είναι βέβαια μακροχρόνιοι αλλά θα ξεκινάνε από σήμερα. Δεν υιοθέτησαν την πρόταση της ΔΕΕ για απόρριψη των μέτρων στο σύνολό τους και τη φιλοσοφία τους. Δηλαδή, να πούμε ξεκάθαρα ότι αυτά τα μέτρα είναι αντιεκπαιδευτικά - να αποσυρθούν - και δεν αποτελούν βάση διαλόγου. Ετσι, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της συνεχούς διολίσθησης από θέση σε θέση πράγμα που προκαλεί συγχύσεις και αφοπλίζει το συνδικαλιστικό κίνημα. Το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου που υπέγραψε η ΟΛΜΕ με τους άλλους φορείς, μετατράπηκε σε αίτημα αναστολής. Και φθάσαμε στην εισήγηση που ψήφισαν ΔΑΚΕ - ΣΥΝ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (η ΠΑΣΚ ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τα μέτρα φιλολαϊκά) όπου υιοθετείται η θέση: "να εκφράσουμε αγωνιστικά την αντίθεσή μας, τη διαμαρτυρία μας και τη βούλησή μας να ακυρώσουμε στην πράξη τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις". Επιμέρους απόρριψη, λες και δεν είναι όλο το νομοσχέδιο αντιεκπαιδευτικό. Βέβαια πουθενά δεν αναφέρεται ο ρόλος της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και της "Λευκής Βίβλου". Η απουσία σαφούς διαχωριστικής γραμμής του συνδικαλιστικού κινήματος με το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, η έλλειψη ξεκάθαρα στόχου για απόσυρση των μέτρων, δε συσπειρώνει, δεν ενεργοποιεί τα αγωνιστικά αντανακλαστικά και δεν κατανοείται η ανάγκη του αγώνα. Από την άλλη, η ίδια η πρότασή τους, για μόνο μία τρίωρη στάση - τουφεκιά στον αέρα - χωρίς καν άμεσες γενικές συνελεύσεις, στόχευε να κλείσει την υπόθεση με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Αντίθετα, η ΔΕΕ, με την πρόταση για δύο 24ωρες απεργίες - η μία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου - και στη συνέχεια νέες γενικές συνελεύσεις, επέμενε και επιμένει στην κλιμάκωση και ανάπτυξη του αγώνα, που θα πρέπει να 'χει διάρκεια, συντονισμό με το ευρύτερο εργατικό λαϊκό κίνημα και προσανατολισμό να υπηρετεί ανυποχώρητα τα λαϊκά συμφέροντα.

Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα με την ενημέρωση, με τα συλλαλητήρια, με τις άμεσες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και κυρίως με την ανάπτυξη του ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, θα ξεδιπλωθούν αγώνες ικανοί να εμποδίσουν στην πράξη την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, ν' ανοίξουν δρόμο για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σάββας ΣΑΒΒΑΣ

Εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Αυτό είναι νέο!

Αυτό είναι νέο! Η ΠΑΣΠ ασχολείται με το φοιτητικό κίνημα και μάλιστα καταγγέλλει την ΚΝΕ "ότι σαμποτάρει τα όργανα του κινήματος". Επειδή όμως οι φοιτητές της ΠΑΣΠ μάλλον δεν έχουν και μεγάλη σχέση με το φοιτητικό κίνημα, εμείς ευχαρίστως να τους ενημερώσουμε:

  • Στο ΚΣ της ΕΦΕΕ (όπως και της ΕΣΕΕ) δε συμμετέχει η ΚΝΕ. Η ΚΝΕ στηρίζει τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.
  • Για να συμμετέχει κάποιος σε συνεδρίαση του ΚΣ της ΕΦΕΕ πρέπει να γνωρίζει κιόλας ότι θα συνεδριάσει. Η τακτική της ΠΑΣΠ είναι καλή. Συγκαλεί ΚΣ της ΕΦΕΕ, δεν ειδοποιεί τις ΠΚΣ και μετά καταγγέλλει την ΚΝΕ. Προσοχή παιδιά, ο πολύς εκσυγχρονισμός κάνει κακό στην υγεία (κυρίως την πνευματική).
  • Επειδή συγκλονίζει η απειλή της ΠΑΣΠ ότι θα είναι "πρωτοπόροι στην προσπάθεια για την ανατροπή του σημερινού σκηνικού και τη λειτουργία του φοιτητικού κινήματος", καλά θα ήταν να φανεί και σε κάν' αμφιθέατρο να την επαναλάβει μπροστά στους φοιτητές...
  • Οσο για το "αποδοτικό", "σύγχρονο" και "ανταγωνιστικό" εκπαιδευτικό σύστημα που οραματίζονται, ένα δεν είναι κατανοητό: αν αυτό θα ανήκει στον όμιλο "Ιντεραμέρικαν" ή στον όμιλο της "Intracom" (τι σου είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ!).
ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ
"Κλείνει" από έλλειψη κονδυλίων

Με πολλά προβλήματα ξεκινά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά για το ΤΕΙ Σερρών, τα οποία στο σύνολό τους πηγάζουν από την έλλειψη πιστώσεων από το υπουργείο Παιδείας προς το Ιδρυμα.

Οπως τονίζει με έγγραφη αναφορά του προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών, Δ. Δημητρακούδης, "τα οικονομικά των ΤΕΙ είναι σε άθλια κατάσταση. Ειδικά για το ΤΕΙ Σερρών η κατάσταση είναι τραγική. Με τη χρηματοδότηση που εγκρίθηκε είμαστε υποχρεωμένοι αντί να έχουμε προϋπολογισμό ίδιο με τον προϋπολογισμό του 1996, να τον ελαττώσουμε κατά 300.000.000 δρχ.".

Η έλλειψη χρηματοδότησης δημιουργεί προβλήματα σε κάθε τομέα λειτουργίας του Ιδρύματος. Από την παροχή συγγραμμάτων, σίτισης και στέγασης στους σπουδαστές, μέχρι και τη μισθοδοσία του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ, όλων των ειδικοτήτων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ στο έγγραφό του τονίζει ότι όλες αυτές οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν "μόνο με ανακαθορισμό του προϋπολογισμού και πρόσθετη χρηματοδότηση κατά 200 περίπου εκατομμύρια. Χωρίς αυτό δε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε από 1-9-1997 ή θα λειτουργήσουμε και δε θα πληρώσουμε κανέναν μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 1998".

Κυκλοφόρησε ο "Οδηγητής"

Κυκλοφόρησε ο "Οδηγητής" του Σεπτέμβρη με πλούσια θεματογραφία. Μέσα από τις σελίδες του μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση της 3ης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ, αφιέρωμα στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα, αφιέρωμα στην παιδεία, ρεπορτάζ από την τριήμερη πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΝΕ στη Σούδα και φυσικά αφιέρωμα στα 23 χρόνια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Ο". Επίσης, άλλη μια πολύ σημαντική στήλη προστίθεται από αυτόν το μήνα, που αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις και τους νέους στρατευμένους, η οποία, όπως τονίζουν οι συντάκτες της, φιλοδοξεί να γίνει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των στρατευμένων.

Εκστρατεία ενημέρωσης από δασκάλους

Εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό και αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, ξεκινά από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) για να ενημερωθούν οι δάσκαλοι, αλλά και όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης για τον αναχρονισμό και την οπισθοδρόμηση που επιφυλάσσει για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας.

Στο μεταξύ, οι συμπαραστάσεις στον αγώνα των εκπαιδευτικών φορέων συνεχίζονται. Η "Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΕΑΚ) Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της απορρίπτει το πολυνομοσχέδιο και δηλώνει τη συμπαράταξή της με την εκπαιδευτική κοινότητα, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι "ως αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των δημοτών μας, δεσμευόμαστε να αντιταχθούμε στο πέρασμα της εκπαίδευσης στην ιδιωτικοποίηση".

Οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι Ηλείας, η ΕΛΜΕ Ηλείας, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι θα στείλουν "σαφές μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας. Η υπόθεση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για να επιβάλουμε τις λύσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες της νέας γενιάς".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ