ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Τριβές για τους πυραύλους

Αποφασισμένη να αγνοήσει τις τουρκικές απειλές και ιδίως τις αμερικανικές πιέσεις για τους S-300 εμφανίζεται η Μόσχα, που εξέφρασε άλλωστε ήδη, αν και με ήπιο σχετικά τόνο, τη δυσφορία της για τις τουρκικές προθέσεις διενέργειας νηοψιών στα πλοία που διέρχονται τα Στενά.

Από την άλλη μεριά, σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", συνδέει την αύξηση της τουρκικής πίεσης στα Στενά, αφ' ενός με κυπριακό και ελλαδικό αίτημα επίσπευσης της παράδοσης των πυραύλων S-300 (που, όπως γράφει η εφημερίδα, δεν είναι έτοιμοι να παραδοθούν), αφ' ετέρου με το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Αθήνα για τα ρωσικά αντιαεροπορικά όπλα, αλλά και τα μαχητικά αεροσκάφη.

Υψηλά ιστάμενος Ρώσος διπλωμάτης, που δεν επιθυμεί να γίνει γνωστή η ταυτότητά του, επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ, τις άκαρπες, αν και "εντονότατες", όπως τις χαρακτήρισε, πιέσεις που έχει ασκήσει η Ουάσιγκτον στη Μόσχα, για ματαίωση της πώλησης στην Κύπρο των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων. Ανησυχία για τους S-300 εξέφρασαν εξάλλου προς τη Ρωσία, αν και όχι τόσο έντονα όσο οι ΗΠΑ, εκπρόσωποι κρατών της Δυτικής Ευρώπης.

Απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενάντι Ταράσοφ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν λόγοι αναθεώρησης της ρωσο-κυπριακής συμφωνίας για την προμήθεια πυραύλων S-300, υπενθύμισε τον αμυντικό χαρακτήρα του όπλου, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξαναγκάστηκε να αγοράσει αυτά τα όπλα, που δε διαταράσσουν, όπως είπε, την ισορροπία. Υπογράμμισε επίσης ότι το πρόβλημα που ανέκυψε θα εξαλειφθεί, εφόσον συνεχιστούν, με εποικοδομητικό τρόπο, οι διαπραγματεύσεις για μια πολιτική λύση του ζητήματος, οδηγώντας στην αποστρατιωτικοποίηση της νήσου.

Αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας με την οποία εξέφρασε την πρόθεση έρευνας των σκαφών που διέρχονται τα Στενά, ο κ. Ταράσοφ είπε ότι τέτοιες ενέργειες "θα ήταν αντίθετες στη Συνθήκη του Μοντρέ για την ελευθερία της ναυσιπλοϊας".

Κληθείς να σχολιάσει το επίπεδο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, ο κ. Ταράσοφ είπε ότι "η Ρωσία παραδοσιακά αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία. Στη Μόσχα ενδιαφερόμαστε για την υποστήριξη των ειρηνικών, καλής γειτονίας, φιλικών σχέσεων με την Τουρκική Δημοκρατία και τονίζουμε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει σημαντική συνεργασία στον οικονομική σφαίρα. Ενδιαφερόμαστε για τη συνέχιση και ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία".

Διπλωματικοί παρατηρητές στη Μόσχα τονίζουν ότι, σταδιακά, το ζήτημα των S-300 της Κύπρου τείνει να καταστεί θέμα γοήτρου για τη ρωσική εξωτερική πολιτική, αλλά και αποκτά κρίσιμη σημασία αναφορικά με την επιδίωξη της Μόσχας να διευρύνει το ποσοστό της στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων.

Πάνω από πέντε κράτη, με πρώτη και καλύτερη την (υπό αμερικανική αμυντική "ομπρέλα") Νότιο Κορέα, που ενδιαφέρονται ή διαπραγματεύονται την προμήθεια S-300, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση της Κύπρου, η κατάληξη της οποίας μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις δικές τους τελικές αποφάσεις. Μια από τις ενδιαφερόμενες για την απόκτηση S-300 χώρες είναι και η Συρία, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα το Ισραήλ, έχει όμως προς το παρόν "κολλήσει", όπως λέγεται, στη ρύθμιση παλαιών χρεών της Δαμασκού.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος

Στο μεταξύ ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε, σε χτεσινή του ομιλία σε συνάντηση ευρωβουλευτών του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και του ΠΑΣΟΚ, πως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο "υπάρχει ένας σημαντικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας που είναι ο ρόλος της Τουρκίας". Ο υπουργός Αμυνας στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε πως "η πολιτική της γείτονος χώρας στην περιοχή, δυστυχώς βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση προς αυτά που δηλώνει" αναφορικά με την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ανοδος του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Ανοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούλιο και έφτασε στο 1,7% έναντι 1,6% που ήταν τον Ιούνιο. Οπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υψηλότερος πληθωρισμός μεταξύ των κρατών - μελών υπάρχει στην Ελλάδα με 5,2%, ενώ με μεγάλη διαφορά στη δεύτερη θέση ακολουθούν η Δανία και η Ολλανδία (2,1%), ενώ ο χαμηλότερος καταγράφεται στην Αυστρία (0,9%), στη Γαλλία και στη Φινλανδία (1,1%). Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά δίνονται με τον νέο ενιαίο τρόπο υπολογισμού του δείκτη τιμών καταναλωτή στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καθιερώθηκε από τις αρχές του 1997, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα για τις επιδόσεις των χωρών - μελών ενόψει και της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Ενα μέρος της ανόδου του πληθωρισμού πρέπει να αποδοθεί στην άνοδο της τιμής του δολαρίου, αφού πολλές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχρεώθηκαν να αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων, ενώ απ' την άλλη οι συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρέασαν τα ισοζύγια πληρωμών και δημιούργησαν πληθωριστικές πιέσεις.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός της Ελλάδας όλες οι υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκπληρώνουν ήδη το κριτήριο του πληθωρισμού, που είχε οριστεί το 2% από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Βεβαίως αυτή η πορεία του πληθωρισμού σε όλη την ΕΕ οφείλεται στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται όλα αυτά τα χρόνια και είχαν μοναδικό στόχο τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, με την αντίστοιχη αύξηση των κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Ταυτοχρόνως αυτή η μείωση του πληθωρισμού είναι η μια όψη του ίδιου νομίσματος, που από την άλλη έχει την τεράστια αύξηση της ανεργίας. Η νεοφιλελεύθερη συνταγή του Μάαστριχτ με την εφαρμογή των προγραμμάτων "σύγκλισης" είχε αποτέλεσμα η μείωση του πληθωρισμού να τροφοδοτεί την ανεργία. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν της Ισπανίας που "κατάφερε" να ρίξει τον πληθωρισμό στο 1,5% με ανεργία πάνω από 20% και της Ιρλανδίας που πέτυχε τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,4%, αλλά με ανεργία 16%. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου η μείωση του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια συνοδεύτηκε από μεγάλη άνοδο της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 1996 ξεπέρασε το 10%.

ΛΕΣΒΟΣ
Σεμινάριο για ασφάλεια - δικαιώματα και περιβάλλον

Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Μυτιλήνη από την Πολιτική Ομάδα "Ενωτική - Ευρωπαϊκή Αριστερά" του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σεμινάριο της Πολιτικής Ομάδας "Ενωτική - Ευρωπαϊκή Αριστερά" του Συμβουλίου της Ευρώπης γίνεται σήμερα και αύριο στη Μυτιλήνη με τα παρακάτω θέματα:

- "Βαλκάνια - Ασφάλεια στην Ευρώπη - Διεύρυνση του ΝΑΤΟ" (εισηγητής θα είναι ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ).

- "Δικαιώματα του Ανθρώπου - μειονότητες - Συμβούλιο της Ευρώπης" (εισηγητής είναι ο Jakko Laakso, μέλος του Φινλανδικού Κοινοβουλίου, πρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας "Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά" του Συμβουλίου της Ευρώπης).

- "Περιβάλλον - Ανατολική Μεσόγειος - Μαύρη Θάλασσα" (εισηγητής Ν. Μολυβιάτης, δημοσιογράφος - περιφερειολόγος).

- "Δραστηριότητες της Πολιτικής Ομάδας "Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά"".

Το σεμινάριο θα χαιρετίσει εκ μέρους της Ελληνικής Βουλής ο Λουκάς Αποστολίδης, αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στους στόχους και το περιεχόμενο των συζητήσεων στο σεμινάριο, που άρχισε σήμερα το πρωί τις εργασίες του στο ξενοδοχείο "Λόριετ" στη μεγάλη αίθουσα του νεοκλασικού αρχοντικού του, αναφέρθηκαν χτες τα μέλη του προεδρείου σε συνέντευξη Τύπου. Αναφέρθηκαν στις θέσεις της Ομάδας απέναντι στα επιμέρους ζητήματα που θα απασχολήσουν και το σεμινάριο, λέγοντας, ανάμεσα στα άλλα, πως είναι ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ, γιατί κάτι τέτοιο όχι μόνο δε συμβάλλει στην ασφάλεια, αλλά αποσταθεροποιεί παραπέρα την ασφάλεια των χωρών. Σημειώθηκε μάλιστα, από τον Ουκρανό εκπρόσωπο, η αντίθεση των λαών στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Αν. Ευρώπη και η αντίθεση στη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων στη Μαύρη Θάλασσα, που ματαιώθηκαν, τελικά, κάτω από την αντίδραση των λαών.

Αναφορά έγινε ακόμα στα ζητήματα των μειονοτήτων - με δεδομένες και τις εξελίξεις στις χώρες των Βαλκανίων και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες - και τονίστηκε ότι διαπιστώνεται έλλειψη ανοχής απέναντι στις μειονότητες και τα προβλήματα αυτά οξύνονται και μεγαλώνουν. Ασφαλώς, αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της κατοχής της Β. Κύπρου, τονίζοντας ότι είναι αντίθετοι με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.

Ζήτημα τριβών και πιέσεων για άλλη μια φορά οι πύραυλοι S-300

Ζήτημα τριβών και πιέσεων για άλλη μια φορά οι πύραυλοι "S-300"

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΚΩΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η εκδρομή - προσκύνημα

H Επιτροπή Λακώνων Στήριξης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδρομή - προσκύνημα σε Μοναστήρι - Μονή Τσίγκου - Πετρουλιάνικα Λακωνίαςαύριο Κυριακή 7 και μεθαύριο Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη 1997,για να τιμήσουν τη μνήμη και να συντροφέψουν για λίγες ώρες τους Σωτήρη και Μαριγούλα Πέτρουλα,τα παιδιά τους και τους συγγενείς τους, που σφαγιάστηκαν εκείνο το παγωμένο πρωινό του Γενάρη του 1946 από τους Χίτες. Καθώς και όλους τους πατριώτες που χάθηκαν στη λαίλαπα του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος.

Το πούλμαν θα αναχωρήσει αύριο Κυριακή από την πλατεία Κάνιγγος (Αθήνα) στις 8.00 πμ και από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 9.00 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8222.952, 8234.296, 3844.853 και 4513.490 (σε έκτακτη περίπτωση στο 094-574.578).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ