Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοδος του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Ανοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούλιο και έφτασε στο 1,7% έναντι 1,6% που ήταν τον Ιούνιο. Οπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υψηλότερος πληθωρισμός μεταξύ των κρατών - μελών υπάρχει στην Ελλάδα με 5,2%, ενώ με μεγάλη διαφορά στη δεύτερη θέση ακολουθούν η Δανία και η Ολλανδία (2,1%), ενώ ο χαμηλότερος καταγράφεται στην Αυστρία (0,9%), στη Γαλλία και στη Φινλανδία (1,1%). Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά δίνονται με τον νέο ενιαίο τρόπο υπολογισμού του δείκτη τιμών καταναλωτή στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καθιερώθηκε από τις αρχές του 1997, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα για τις επιδόσεις των χωρών - μελών ενόψει και της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Ενα μέρος της ανόδου του πληθωρισμού πρέπει να αποδοθεί στην άνοδο της τιμής του δολαρίου, αφού πολλές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχρεώθηκαν να αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων, ενώ απ' την άλλη οι συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρέασαν τα ισοζύγια πληρωμών και δημιούργησαν πληθωριστικές πιέσεις.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός της Ελλάδας όλες οι υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκπληρώνουν ήδη το κριτήριο του πληθωρισμού, που είχε οριστεί το 2% από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Βεβαίως αυτή η πορεία του πληθωρισμού σε όλη την ΕΕ οφείλεται στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται όλα αυτά τα χρόνια και είχαν μοναδικό στόχο τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, με την αντίστοιχη αύξηση των κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Ταυτοχρόνως αυτή η μείωση του πληθωρισμού είναι η μια όψη του ίδιου νομίσματος, που από την άλλη έχει την τεράστια αύξηση της ανεργίας. Η νεοφιλελεύθερη συνταγή του Μάαστριχτ με την εφαρμογή των προγραμμάτων "σύγκλισης" είχε αποτέλεσμα η μείωση του πληθωρισμού να τροφοδοτεί την ανεργία. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν της Ισπανίας που "κατάφερε" να ρίξει τον πληθωρισμό στο 1,5% με ανεργία πάνω από 20% και της Ιρλανδίας που πέτυχε τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,4%, αλλά με ανεργία 16%. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου η μείωση του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια συνοδεύτηκε από μεγάλη άνοδο της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 1996 ξεπέρασε το 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ