ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Κύμα τρομοκρατίας και υπονόμευσης του σοσιαλισμού

ΑΒΑΝΑ.-

"Πράξεις τρομοκρατίας" χαρακτήρισε η κουβανική κυβέρνηση το πρόσφατο κύμα των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ξενοδοχείων και πολυσύχναστων τουριστικών σημείων της χώρας, που σαν κύριο στόχο έχουν την ολοένα και αυξανόμενη τουριστική βιομηχανία της "Σοσιαλιστικής Κούβας" και κατά συνέπεια την ίδια την επανάσταση.

Καταδικάζοντας τις βομβιστικές επιθέσεις στα τρία ξενοδοχεία, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιταλός τουρίστας, η κυβέρνηση της Κούβας κατήγγειλε ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος "των τρομοκρατικών ενεργειών που οργανώνονται, υποστηρίζονται και ενθαρρύνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες", με στόχο τον τουρισμό στην Κούβα και κατά συνέπεια την ευζωία ολόκληρου του κουβανικού λαού.

"Ο λαός μας και η κυβέρνησή του, οι νόμιμοι υπερασπιστές της ασφάλειας και της ηρεμίας του έθνους μας, καταδικάζουν κατηγορηματικά αυτά τα εγκλήματα και εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για το θάνατο ενός νέου, φιλήσυχου Ιταλού, που έγινε θύμα επαγγελματιών δολοφόνων χωρίς ενδοιασμούς", αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας, μετά τις τρεις διαδοχικές εκρήξεις που συγκλόνισαν τα τρία πολυτελή ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή Μιραμάρ.

Στο μεταξύ άλλη μία βομβιστική επίθεση σημειώθηκε προχτές το βράδυ κατά του γνωστότερου μπαρ της Αβάνας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Το μπαρ αυτό, που βρίσκεται στην παλιά Αβάνα, έγινε γνωστό από τις συχνές επισκέψεις του Ερνεστ Χέμινγουεϊ, ενώ οι πενήντα περίπου τουρίστες που βρίσκονταν στο μπαρ Μποντεγκίτα ντελ Μέδιο έσπευσαν να απομακρυνθούν μετά την έκρηξη, που ήταν πάντως μικρής ισχύος.

Αυτές οι επιθέσεις φαίνεται ότι αποτελούν οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης του τουρισμού, ακολουθώντας τις τρεις παλαιότερες επιθέσεις τον Ιούλιο και Αύγουστο σε άλλα ξενοδοχεία της ίδιας περιοχής που οφείλονταν επίσης σε εκρηκτικούς μηχανισμούς. Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, τις οποίες οι κουβανικές αρχές αποδίδουν έμμεσα σε δεξιές αντικαθεστωτικές ομάδες που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η αντικαθεστωτική ομάδα "Αλφα 66", που εδρεύει στο Μαϊάμι. Οπως μεταδίδει το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η "Αλφα 66", παρότι δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις προηγούμενες εκρήξεις, έχει ανάμειξη σε παλιότερες στρατιωτικού τύπου ενέργειες, εναντίον της Κούβας, ενώ είναι δεδομένη η "επαφή" που έχουν με διάφορα "στοιχεία" στην ίδια την Κούβα και προωθούν τη χρήση βίας για την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισήμως έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη, αφού υποστηρίζουν ότι "καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και επιθυμούν ένα δημοκρατικό και αναίμακτο πέρασμα της Κούβας στη δημοκρατία".

ΒΟΣΝΙΑ
Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ για κυρώσεις κατά Βελιγραδίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τη βοήθεια των υπόλοιπων μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, στον Πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζήτησε χτες ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στη Βοσνία, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ.

"Η Δυτική Ευρώπη θα πρέπει να πάρει μία πολύ πιο σκληρή στάση, μία πιο δυναμική συμπεριφορά έναντι του Προέδρου Μιλόσεβιτς", είπε στις Βρυξέλλες ο Γκέλμπαρντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προτείνοντας για παράδειγμα στους εταίρους της ΕΕ να ενώσουν τις προσπάθειές τους με εκείνες της Ουάσιγκτον, ώστε να περιοριστούν οι διπλωματικές τους σχέσεις με το Βελιγράδι και να απαγορευτούν οι προσγειώσεις αεροσκαφών των γιουγκοσλαβικών αερογραμμών στο έδαφός τους!

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση του Γκέλμπαρντ με αξιωματούχους της Κομισιόν. Μάλιστα, ο Εντ Κρόνερμπουργκ, βοηθός του επιτρόπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, ταυτίστηκε με την πολιτική των ΗΠΑ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "θα πρέπει να καταβληθούν όλα τα μέσα πειθούς" στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, υπογραμμίζοντας ότι στο κάτω - κάτω "δεν υπάρχει καμία διαφορά πολιτικής άποψης" μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ...

Η συνάντηση του Γκέλμπαρντ με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα συνάντηση των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με το εάν θα ανανεωθούν τα εμπορικά δικαιώματα για την εξομάλυνση των φόρων και των δασμών στις εξαγωγές της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας. Ο Γκέλμπαρντ χρησιμοποιεί ως "επιχείρημα" για τη σκλήρυνση της πολιτικής της Δύσης έναντι του Βελιγραδίου ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στηρίζει τους πολιτικούς του Πάλε (θεωρούμενοι ως σύμμαχοι του πρώην ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς) στην κόντρα με την Πρόεδρο των Σερβοβοσνίων, Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Διοικητική "ετοιμότητα" για τις εκλογές

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία Ρόμπερτ Φρόουικ δήλωσε χτες ότι "διοικητικά είναι όλα έτοιμα για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών" το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και πρόσθεσε με βεβαιότητα ότι "οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν".

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος συνάντησής του με την Πρόεδρο Πλάβσιτς στην Μπάνια Λούκα, ο Φρόουικ δεν ήταν πάντως σε θέση να επιβεβαιώσει επισήμως ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη σερβοβοσνιακή περιοχή.

Η Πλάβσιτς διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι "οι εκλογές θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα, παρά τις απόπειρες ανθρώπων του κυβερνώντος κόμματος SDS να εμποδίσουν τη διεξαγωγή τους".

Τέλος, αργά χτες το απόγευμα, η ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας, η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με την Πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς, πρότεινε να αναβληθούν για το τέλος του μήνα οι δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 13 και 14 του μήνα. Η πρόταση αυτή έγινε από τον Μομτσίλο Κράισνικ, τον Σέρβο εκπρόσωπο στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας, στη διάρκεια συνομιλίας που είχε στο Πάλε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη Ρίτσαρντ Κοσλάριτς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διπλού "πολέμου" συνέχεια...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ τους προβολείς της δημοσιότητας στην Τουρκία κλέβει η διάλυση της προσπάθειας των ακτιβιστών του "Τρένου της ειρήνης", μια σημαντική πολιτική εξέλιξη αναβάλλεται για λίγες μέρες: η εκδίκαση της υπόθεσης κατά του Ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας, που απειλεί να το θέσει εκτός νόμου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ρόιτερ", στελέχη του Κόμματος της Ευημερίας εξέφραζαν χτες την πεποίθηση ότι δε θα αποφασιστεί η απαγόρευσή του "για υπονόμευση της κοσμικής παράδοσης της χώρας". Οπως είπε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος, Σεβκέτ Καζάν, "το Κόμμα της Ευημερίας θα βγει από τη διαδικασία αυτή με άθικτο το κύρος του".

Η υπόθεση θα εξεταστεί από το δικαστήριο κεκλεισμένων των θυρών. Προχτές παρατάθηκε έως την 6η Οκτώβρη η προθεσμία για την υποβολή υπομνήματος υπεράσπισης του κόμματος.

Οσον αφορά την υπόθεση του "Τρένου της ειρήνης", αυτή έδειξε να λήγει άδοξα: 23 ξένοι, που συμμετείχαν, συνελήφθησαν και αναμενόταν να απελαθούν. Ηδη χθες εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον τους και τρεις Γερμανοί απελάθηκαν (θα δικαστούν ερήμην). Αλλα μέλη του γκρουπ, επτά Γερμανοί, ένας Δανός, τρεις Ισπανοί και μία Βρετανή, επίσης υπό κράτηση, θα απελαθούν ως την Κυριακή.

Οι συλληφθέντες κατήγγειλαν βιαιοπραγίες των αστυνομικών, ενώ από την πλευρά τους οι τουρκικές αρχές επέμειναν στην άποψη ότι οι εκδηλώσεις απαγορεύονταν από το νόμο, που αποκλείει παρόμοιες εκδηλώσεις στην Τουρκία από ξένους υπηκόους, οι οποίοι δεν έχουν προεξασφαλίσει για το σκοπό τούτο την άδεια της αστυνομίας.

Στη Γερμανία, όπως μετέδωσε το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων", τρία κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους τις βιαιοπραγίες των τουρκικών αρχών σε βάρος των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του Κουρδικού, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κράτησε "χαμηλά" το θέμα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το κλίμα ενόψει της επικείμενης επίσκεψης στη Βόννη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ την ερχόμενη εβδομάδα και του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, στο τέλος του μηνός.

Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) επιρρίπτει ευθύνες στο Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάντερ, ο οποίος με την απαγόρευση της διέλευσης του "Τρένου της ειρήνης" από τη Γερμανία και με δηλώσεις του τύπου ότι "σε αυτό θα επέβαιναν πολλοί τρομοκράτες ή συμπαθούντες την τρομοκρατία", έδωσε"πράσινο φως" για τις βιαιοπραγίες της τουρκικής αστυνομίας.

Η γερμανική διπλωματία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει στόχο να μην αναχθεί το ζήτημα σε μείζον και "παρενοχλήσει πέραν του δέοντος" τις συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, στις 12 του μηνός στη Βόννη, και την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Βόννη, στο τέλος του μηνός.

ΝΑΤΟικός στρατιώτης κολλάει αφίσα των εκλογών...
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Τραγωδία σε στάδιο με 33 νεκρούς

ΑΣΟΥΝΘΙΟΝ.-

Οι θυελλώδεις άνεμοι ήταν κατά πολλούς η αιτία για τη χτεσινή κατάρρευση σιδερένιας εξέδρας στο στάδιο 3ης Φλεβάρη στην πόλη "Θιουδάδ ντελ Εστε" της Παραγουάης, με αποτέλεσμα το θάνατο 33 και τον τραυματισμό άλλων 110 στη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης του κυβερνώντος κόμματος "ΚΟΛΟΡΑΔΟ".

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Πάμπλο Αουγκούστο Μαρίν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί μέσα στο τρέχον 24ωρο, καθώς ακόμη δεν έχει σηκωθεί το τμήμα της σιδερένιας κατασκευής που καταπλάκωσε τον κόσμο.

Τα τοπικά στελέχη του κόμματος "ΚΟΛΟΡΑΔΟ" είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο για να υποστηρίξουν τον Αντόνιο Αράντα, που είναι υποψήφιος για κυβερνήτης στο Αλτο Παράνα. Τα μέλη της κυβερνώσας παράταξης πρόκειται να επιλέξουν τον υποψήφιο του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή για τις προεδρικές του 1988, αλλά σύμφωνα με το δήμαρχο οι εκλογές στην πολιτεία Αλτο Παράνα θα αναβληθούν, εξαιτίας του δυστυχήματος.

Την ώρα της πολιτικής εκδήλωσης του κόμματος "ΚΟΛΟΡΑΔΟ" σημειώθηκαν αιφνιδίως ισχυροί άνεμοι, που κατά τον μετεωρολόγο, Γουίλιαμ Κνίας του Αμερικανικού Κέντρου Πρόγνωσης Καιρικών Συνθηκών στο Μέριλαντ, ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο. "Οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι παρουσιάστηκαν με αστραπιαία ταχύτητα στην περιοχή. Ηταν αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων στη νότια Βραζιλία κοντά στους καταρράκτες Ιγουάζου, γεγονός που είχε αποτέλεσμα την εκδήλωση επικίνδυνων θυελλωδών ανέμων", εκτίμησε από την πλευρά του ο Μάικ Ντάβινσον του Νοτιοαμερικανικού Μετεωρολογικού Κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ