Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ για κυρώσεις κατά Βελιγραδίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τη βοήθεια των υπόλοιπων μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, στον Πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζήτησε χτες ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στη Βοσνία, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ.

"Η Δυτική Ευρώπη θα πρέπει να πάρει μία πολύ πιο σκληρή στάση, μία πιο δυναμική συμπεριφορά έναντι του Προέδρου Μιλόσεβιτς", είπε στις Βρυξέλλες ο Γκέλμπαρντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προτείνοντας για παράδειγμα στους εταίρους της ΕΕ να ενώσουν τις προσπάθειές τους με εκείνες της Ουάσιγκτον, ώστε να περιοριστούν οι διπλωματικές τους σχέσεις με το Βελιγράδι και να απαγορευτούν οι προσγειώσεις αεροσκαφών των γιουγκοσλαβικών αερογραμμών στο έδαφός τους!

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση του Γκέλμπαρντ με αξιωματούχους της Κομισιόν. Μάλιστα, ο Εντ Κρόνερμπουργκ, βοηθός του επιτρόπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, ταυτίστηκε με την πολιτική των ΗΠΑ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "θα πρέπει να καταβληθούν όλα τα μέσα πειθούς" στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, υπογραμμίζοντας ότι στο κάτω - κάτω "δεν υπάρχει καμία διαφορά πολιτικής άποψης" μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ...

Η συνάντηση του Γκέλμπαρντ με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα συνάντηση των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με το εάν θα ανανεωθούν τα εμπορικά δικαιώματα για την εξομάλυνση των φόρων και των δασμών στις εξαγωγές της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας. Ο Γκέλμπαρντ χρησιμοποιεί ως "επιχείρημα" για τη σκλήρυνση της πολιτικής της Δύσης έναντι του Βελιγραδίου ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στηρίζει τους πολιτικούς του Πάλε (θεωρούμενοι ως σύμμαχοι του πρώην ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς) στην κόντρα με την Πρόεδρο των Σερβοβοσνίων, Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Διοικητική "ετοιμότητα" για τις εκλογές

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία Ρόμπερτ Φρόουικ δήλωσε χτες ότι "διοικητικά είναι όλα έτοιμα για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών" το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και πρόσθεσε με βεβαιότητα ότι "οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν".

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος συνάντησής του με την Πρόεδρο Πλάβσιτς στην Μπάνια Λούκα, ο Φρόουικ δεν ήταν πάντως σε θέση να επιβεβαιώσει επισήμως ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη σερβοβοσνιακή περιοχή.

Η Πλάβσιτς διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι "οι εκλογές θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα, παρά τις απόπειρες ανθρώπων του κυβερνώντος κόμματος SDS να εμποδίσουν τη διεξαγωγή τους".

Τέλος, αργά χτες το απόγευμα, η ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας, η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με την Πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς, πρότεινε να αναβληθούν για το τέλος του μήνα οι δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 13 και 14 του μήνα. Η πρόταση αυτή έγινε από τον Μομτσίλο Κράισνικ, τον Σέρβο εκπρόσωπο στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας, στη διάρκεια συνομιλίας που είχε στο Πάλε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη Ρίτσαρντ Κοσλάριτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ