ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ομόθυμη θέληση να σταματήσουν οι διώξεις αγροτών
  • Συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Αγωνιζόμενους Αγρότες, το ΔΣΑ και τη ΓΣΕΕ είχαν χτες μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών
  • Αλέκα Παπαρήγα: Οι πρωτοφανείς μαζικές διώξεις αγροτών πρέπει να ξεσηκώσουν στο πόδι τον ελληνικό λαό

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν χτες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η ΓΣΕΕ και η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, στα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ), με αφορμή τη δίκη της 16ης Σεπτέμβρη - όπου 13 μέλη της Πανθεσσαλικής οδηγούνται στα δικαστήρια από τον ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) - αλλά και γενικότερα της τεράστιας "βιομηχανίας" διώξεων που έχει στηθεί από την κυβέρνηση.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο κρατικοί οργανισμοί διεκδικούν από τα μέλη της ΠΑΣΕ "αποζημιώσεις" ύψους 1,7 δισ. δραχμών!

Τα μέλη της ΠΑΣΕ που συναντήθηκαν χτες με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και των παραπάνω φορέων ζήτησαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους τόσο στον αγώνα που κάνουν, όσο και στην αντιμετώπιση της επιχείρησης ποινικοποίησης των αγώνων, τονίζοντας πως "η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε έναν ολισθηρό αντιδημοκρατικό κατήφορο". Ζήτησαν επίσης τη συνδρομή τους, ώστε με νομοθετική ρύθμιση να παύσουν οι διώξεις των αγροτών, που ξεπερνούν τις 6.000. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των φορέων συμφώνησαν για την αναγκαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης, ενώ κοινή, επίσης, ήταν η διαπίστωσή τους πως τα προβλήματα των αγροτών δε λύνονται με αυταρχισμό, εκφοβισμούς και εκβιασμούς, αλλά μόνο με την εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τον αγροτικό κόσμο, που βρίσκεται σήμερα σε πολύ δύσκολη θέση.

"Απ' ό,τι διαπιστώσαμε υπάρχει ομόθυμη θέληση απ' τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις",δήλωσε στο "Ρ" αμέσως μετά το τέλος των συναντήσεων ο Β. Μπούτας - μέλος της ΠΑΣΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Και συνέχισε: "Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της. Και επιμένει, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική της δημιουργεί αντιδράσεις. Αυτή η στάση της κυβέρνησης πρέπει να ευαισθητοποιήσει κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα τι γνώμη έχει για τη μορφή των αγώνων και να συμμετάσχει ενεργά στην απόκρουση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης".

Αμετανόητος ο υπουργός

Αντίθετη "άποψη" είχε ο νέος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Τ. Μαντέλης,στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται ο ΟΣΕ και το ΤΕΟ. Με προκλητικό τρόπο είπε στα μέλη της ΠΑΣΕ: "Το μόνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως η κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμειξη σε αυτό το ζήτημα, ούτε θα έχει" (!).

Στην επισήμανση του Β. Μπούτα, πως οι διοικήσεις των δύο αυτών Οργανισμών είναι υπό τον κυβερνητικό έλεγχο, άρα η κυβέρνηση άμα θέλει μπορεί να αποσύρει τις αγωγές, ο υπουργός επιβεβαίωσε με την απάντησή του τις προθέσεις της κυβέρνησης: "Οι Οργανισμοί για να καταφεύγουν στα δικαστήρια σημαίνει πως έχουν υποστεί κάποιες ζημιές κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Χρέος των διοικήσεων είναι να προστατεύουν τα συμφέροντα των Οργανισμών"...

Ο Γ. Παττάκης - μέλος της ΠΑΣΕ - ξεκαθάρισε πάντως στον υπουργό πως "η αδιάλλακτη αυτή στάση της κυβέρνησης το μόνο που θα πετύχει είναι να δυναμώσουν το αγροτικό κίνημα και να δυναμιτίσουν την ένταση στο Θεσσαλικό κάμπο".

Με τα κόμματα

Πριν τη συνάντηση με τον Τ. Μαντέλη τα μέλη της ΠΑΣΕ συναντήθηκαν στα γραφεία της Ρηγίλλης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Δ. Σιούφα και τους Στ. Δήμα,Αθ. Νάκο και Δ. Μηλιάκο.Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες και ανακοίνωσαν ότι πριν λίγες μέρες κατέθεσαν για 4η φορά στη Βουλή τροπολογία για την παύση των διώξεων με νομοθετική ρύθμιση. Τη συμπαράστασή τους αλλά και τη συμφωνία τους για νομοθετική ρύθμιση δήλωσαν επίσης ο πρόεδρος του "ΔΗΚΚΙ" Δ. Τσοβόλας και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ν. Λουλέ,που συναντήθηκαν με τα μέλη της ΠΑΣΕ στη Βουλή. Τέλος, ο Π. Φουντάς - γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημα για νομοθετική ρύθμιση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΔΣΑ και ΓΣΕΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η μεσημεριανή συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣΑ,Αντ. Ρουπακιώτη,ο οποίος δεσμεύτηκε ότι ο ΔΣΑ θα στείλει συνηγόρους υπεράσπισης σε όποιες δίκες επιλεχθούν από την ΠΑΣΕ (στη δίκη της 16ης Σεπτέμβρη θα παραστεί ο Ιορδάνης Προυσανίδης). Επίσης ο ΔΣΑ θα συντάξει εισηγητική έκθεση, που θα σταλεί σε όλους τους αρμόδιους, ώστε να τονιστεί η αναγκαιότητα τροπολογίας για τη ρύθμιση του θέματος των ποινικών και αστικών ευθυνών, που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βαρύνουν τους αγωνιζόμενους αγρότες.

Αμέσως μετά, η ΠΑΣΕ συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, το οποίο διά στόματος του γενικού γραμματέα Γ. Μαυρίκου,δεσμεύτηκε ότι η Συνομοσπονδία θα τοποθετηθεί επίσημα ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων. "Δεν μπορεί να σέρνονται στα δικαστήρια οι αγρότες, επειδή διεκδίκησαν τα αιτήματά τους", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαυρίκος.

Στη συνέχεια τα μέλη της ΠΑΣΕ συναντήθηκαν με την Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό (βλ. ένθετο σχετικό ρεπορτάζ).

Με την Επιτροπή Αλληλεγγύης

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των εργαζομένων στα προβλήματα των αγροτών, καθώς και την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγώνων, εξέφρασαν χτες το απόγευμα στην ΠΑΣΕ δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, που απαρτίζουν την "Επιτροπή Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες".

Η συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, έδωσε την ευκαιρία στα μέλη της ΠΑΣΕ να ενημερώσουν τους συνδικαλιστές για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας. Παράλληλα, εκτενής αναφορά έγινε και στην επιχείρηση τρομοκράτησης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, σέρνοντας χιλιάδες αγρότες στα δικαστήρια. Οπως τόνισε και ο Β. Αναγνωστόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ, "η ποινικοποίηση των αγώνων έχει στόχο να καθυποτάξει τους αγωνιζόμενους αγρότες και να τους αποτρέψει από νέες κινητοποιήσεις. Αυτή η κυβερνητική επιλογή, συνέχισε, στόχο δεν έχει μόνο τους αγρότες, αλλά ολόκληρο το λαϊκό κίνημα". Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι ο κοινός αγώνας ενάντια στην επιχείρηση τρομοκράτησης από την πλευρά της κυβέρνησης πρέπει να δυναμώσει. Μάλιστα επισήμαναν ότι κατά τη διάρκεια της δίκης των μελών της Πανθεσσαλικής στη Λάρισα στις 16 του μήνα, θα προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του ΟΣΕ.

Κοινή επίσης ήταν η διαπίστωση, ότι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κάτω από τις εντολές της ΕΕ, μπορεί να αποκρουστεί μόνο με τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αντίστασης. Ενός μετώπου που στόχο και προοπτική του θα έχει την ανατροπή της.

ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Εισέπραξαν υπουργικές υποσχέσεις...

Αόριστες υποσχέσεις "μοίρασε" χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,στην επιτροπή των χαλαζόπληκτων αγροτών από τα χωριά Ζάρκο,Φαρκαδώνα και Πηνειάδα,του Νομού Τρικάλων,στη διάρκεια συνάντησης χτες στο υπουργείο Γεωργίας.

Οι αγρότες των χωριών αυτών αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα, από τις διαδοχικές πλημμύρες και τις απανωτές θεομηνίες και βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Στη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία έθεσε στον υπουργό Γεωργίας τα προβλήματα και αιτήματα των αγροτών της περιοχής. Στο αίτημα για αναγνώριση της περιοχής ως πλημμυροπαθούς και να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μην "πνίγει" ο Πηνειός τα χωράφια τους, ο υπουργός Γεωργίας τούς παρέπεμψε στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών. Στο αίτημα για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες του περασμένου Μάη και την καταστροφική χαλαζόπτωση του Αυγούστου, ο υπουργός Γεωργίας είπε πως για την πρώτη περίπτωση οι αποζημιώσεις θα δοθούν με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ (δηλαδή μετά από 10/11 μήνες) και για τη δεύτερη περίπτωση ότι καταβάλλονται προσπάθειας να δοθούν οι αποζημιώσεις μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη. Επίσης στο αίτημα για να δοθούν ποσοστώσεις για ζαχαρότευτλα στους παραγωγούς που δεν μπόρεσαν να σπείρουν πέρσι λόγω των πλημμυρών, ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι θα εξετάσει το θέμα, ενώ όταν του ειπώθηκε ότι δεν έγινε καμιά ρύθμιση χρεών και πως η ΑΤΕ παρακρατά της εξόφληση των βαμβακοπαραγωγών (το 60άρι), ο Στ. Τζουμάκας εξέφρασε την έκπληξή του...

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση το μέλος της Πανθεσσαλικής και πρόεδρος της ΟΑΣ Τρικάλων "Η Ανοιξη" Σπύρος Τσιοτινός,η επιτροπή των πλημμυροπαθών αγροτών εισέπραξε "τις συνήθεις υποσχέσεις", χωρίς να λύνονται τα προβλήματα και τόνισε ότι "μας παραπέμπουν από τον Αννα στον Καϊάφα".

Πολλαπλά χαμένοι οι τευτλοπαραγωγοί

Η μείωση των τιμών στα τεύτλα και η αλλαγή στην κατανομή των ποσοστώσεων αποφασίστηκαν χτες στο υπουργείο Γεωργίας

Τη μείωση των τιμών των τεύτλων και τον περιορισμό της παραγόμενης ζάχαρης, στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ, αποφάσισε να επιβάλει το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και τις ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ.

Μετά από πολύμηνη "ζύμωση", σε σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Δ. Σωτηρλή,αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα σε βάρος των τευτλοπαραγωγών. Ο υφυπουργός, το προεδρείο της ΕΒΖ και οι λοιποί παρατρεχάμενοι συναποφάσισαν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας της ΕΒΖ κατά 10%, αρχικά, και τα σπασμένα να τα πληρώσουν οι αγρότες.

Οι δυσμενείς αποφάσεις, σε βάρος των τευτλοπαραγωγών που πάρθηκαν χτες στο υπουργείο Γεωργίας, αφορούν:

  • Την αλλαγή στην κατανομή ποσόστωσης. Το συμβόλαιο δε θα αναφέρει πια στρέμματα, αλλά τόνους τεύτλων. Οπως ειπώθηκε χτες τα κριτήρια κατανομής δε συγκεκριμενοποιήθηκαν και η κατανομή των ποσοστώσεων θα καθορίζεται από την ΕΒΖ σε συνεργασία... με τους αγρότες, με βάση τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ρουσφετολογική εξάρτηση των τευτλοπαραγωγών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει και με τη βιομηχανική ντομάτα.
  • Καθιερώνονται τρεις τιμές στα τεύτλα, αντί της ενιαίας τιμής που ίσχυε μέχρι τώρα. Ετσι για την Α ποσόστωση οι παραγωγοί θα πληρώνονται το 98% της εξαγγελθείσας τιμής από την ΕΒΖ και το υπόλοιπο 2% ορίζεται ως συμμετοχή των αγροτών στο κόστος λειτουργίας της ΕΒΖ. Για τη Β ποσόστωση ορίστηκε η τιμή να είναι αρχικά το 88% της εξαγγελθείσας τιμής και από τη δεύτερη χρονιά το 76%. Για τη Γ ποσότητα ορίστηκε το 60% της εξαγγελθείσας τιμής και για τα επόμενα χρόνια το 40% ή 50% ανάλογα με το πώς θα κρίνει η ΕΒΖ. Με τον τρόπο αυτό, μεταφέρονται στους παραγωγούς το βάρος των εισφορών στην ΕΕ και οι διαφορές στις τιμές πώλησης.
  • Η εξόφληση των παραγωγών θα γίνεται 35μέρες μετά την παράδοση του προϊόντος, αντί των 30 ημερών που ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Οσον αφορά το κόστος των μεταφορικών δεν υπήρξε συμφωνία στη χτεσινή σύσκεψη και το θέμα μάλλον αφήνεται στη βούληση της διοίκησης της ΕΒΖ, η οποία επιμένει να συμμετέχει στις δαπάνες μεταφοράς μέχρι 80 χιλιόμετρα από τα εργοστάσια, ενώ τη δαπάνη της επιπλέον απόστασης θα την επιβαρύνεται ο καλλιεργητής. Για το θέμα αυτό χτες συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν όλοι οι τευτλοκαλλιεργητές ένα μέρος του κόστους μεταφοράς.

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και μετά την απελευθέρωση της αγοράς στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ, η ΕΒΖ σε συνεργασία με την κυβέρνηση, επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και στο εισόδημα των τευτλοπαραγωγών. Καυχιούνται μάλιστα ότι κατάφεραν να μειώσουν το κόστος κατά 10 δρχ. στο κιλό, όμως δε λένε τίποτα για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει η νέα πολιτική της εταιρίας στο μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Βασικοί συντελεστές για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΒΖ όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Β. Παπαγιάννης,είναι η συμπίεση του κόστους παραγωγής, δηλαδή της πρώτης ύλης και της εργασίας. Ετσι εκτός από την προκλητική και εκβιαστική καθήλωση των μισθών των εργαζομένων για την επόμενη τριετία με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών τους κατά 4,5%, που αποφασίστηκε σε συνεργασία της διοίκησης της ΕΒΖ με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, προετοιμάζεται η εθελούσια έξοδος περίπου 300 εργαζομένων. Παράλληλα θα μειωθεί κατά 15% το εποχικό προσωπικό που απασχολείται στα 5 εργοστάσια.

Κι όλα τα παραπάνω ενώ ο Β. Παπαγιάννης δηλώνει ότι η επιχείρηση είναι υγιέστατη και κερδοφόρα. Βέβαια η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο είναι υποτιμημένη (πουλιέται 1.600 δρχ., ενώ η πραγματική της αξία υπολογίζεται στις 6.000 - 8.000 δρχ.) και για να κινήσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών προσφέρουν δώρο δύο στην αγορά δέκα μετοχών.

Με τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, μέσω της μετοχοποιημένης και μερικώς ιδιωτικοποιημένης ΕΒΖ, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για αύξηση της παραγωγής και κάλυψη των αναγκών της χώρας, αλλά, αντίθετα, το μόνο που την απασχολεί είναι η αύξηση των κερδών σε βάρος της τευτλοκαλλιέργειας, των τευτλοκαλλιεργητών, των εργαζομένων και της εθνικής οικονομίας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό συναντήθηκαν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα με την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Οι πρωτοφανείς μαζικές διώξεις εναντίον των αγροτών - σημειώνουμε ότι περίπου 6.000 αγρότες βρίσκονται στη διαδικασία της καταδίκης και της ομηρίας - πρέπει να ξεσηκώσουν "στο πόδι" τον ελληνικό λαό. Αφορούν όλους, τον καθένα μας, δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας την αναβίωση του κράτους - βούρδουλα, το οποίο περηφανεύτηκε ο κ. Σημίτης ότι το έχει καταργήσει προ πολλού το ΠΑΣΟΚ.

Αποδεικνύεται ότι η πολιτική της λιτότητας, η νεοφιλελεύθερη πολιτική, πάει χέρι - χέρι με την τρομοκρατία και τη βία. Ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του έχει καταργήσει πολλές μορφές τρομοκρατίας και διώξεων και είμαστε βέβαιοι ότι δε θα δεχτεί να πέσει κάτω από το πόδι ενός ΠΑΣΟΚικού τρομοκρατικού μηχανισμού.

Το ζήτημα λοιπόν είναι σημαντικό. Δημοκρατία, ψωμί και δουλιά πάνε μαζί. Επόμενα ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος.

Εμείς θα συμπαρασταθούμε, με τα μέσα και με τις δυνατότητες που έχουμε στον αγώνα αυτό της αγροτιάς, αλλά, κυρίως, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να εκφραστεί η δεδομένη για μας ευαισθησία του ελληνικού λαού στο συγκεκριμένο πρόβλημα".

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Συνδικαλιστικά "μαθήματα" από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ

Η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) απέρριψε πρόταση των συνδικαλιστών της ΔΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) για την υποβολή αιτήματος προς τη διοίκηση του ΟΣΕ να αποσύρει τις αγωγές αποζημίωσης που έχει καταθέσει σε βάρος των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση της ΠΟΣ, αρνήθηκαν με διάφορα προσχήματα να ψηφίσουν την πρόταση της ΔΕΣΚ και έθεταν το δίλημμα να παρθεί απόφαση, με την οποία να εκφράζεται μεν η αλληλεγγύη των σιδηροδρομικών προς τους δικαζόμενους αγρότες, αλλά, ταυτόχρονα, να επισημαίνεται και η αντίθεσή τους στη μορφή των κινητοποιήσεών τους, δηλαδή τον αποκλεισμό σιδηροδρομικής γραμμής!

Ο Σωτ. Ραυτόπουλος,αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΟΣ και εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΣΕ, αξιώνοντας από την Πανθεσσαλική Επιτροπή "αποζημίωση" ενός δισ. δρχ. και υπογραμμίζει ότι οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται. Παράλληλα, καταγγέλλει τη στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και καλεί τους σιδηροδρομικούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από αγροτικές οικογένειες, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους διωκόμενους αγρότες. Οσον αφορά τα "συνδικαλιστικά μαθήματα" που θέλει να παραδώσει η πλειοψηφία της ΠΟΣ στους αγρότες για το πώς να αγωνίζονται, ο Σ. Ραυτόπουλος τονίζει ότι, κρίνοντας φαίνεται εξ ιδίων..., συμβουλεύουν και τους αγρότες ν' αφήσουν ανενόχλητες κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση να παίρνουν μέτρα σε βάρος τους.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη, 16 Σεπτέμβρη 1997, ώρα 10 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ (Καρόλου 1, στην Πλατεία Καραϊσκάκη).

Στη συνάντησή του με τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, ο Αντ. Ρουπακιώτης δεσμεύτηκε πως ο ΔΣΑ θα στείλει συνηγόρους σε δίκες αγροτών

Το προεδρείο της ΓΣΕΕ δεσμεύτηκε πως θα τοποθετηθεί επίσημα ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών

Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων και της αποποινικοποίησης των αγώνων θα οδηγήσει στην ένταση των αγροτικών κινητοποιήσεων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ