Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ομόθυμη θέληση να σταματήσουν οι διώξεις αγροτών
  • Συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Αγωνιζόμενους Αγρότες, το ΔΣΑ και τη ΓΣΕΕ είχαν χτες μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών
  • Αλέκα Παπαρήγα: Οι πρωτοφανείς μαζικές διώξεις αγροτών πρέπει να ξεσηκώσουν στο πόδι τον ελληνικό λαό

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν χτες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η ΓΣΕΕ και η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, στα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ), με αφορμή τη δίκη της 16ης Σεπτέμβρη - όπου 13 μέλη της Πανθεσσαλικής οδηγούνται στα δικαστήρια από τον ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) - αλλά και γενικότερα της τεράστιας "βιομηχανίας" διώξεων που έχει στηθεί από την κυβέρνηση.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο κρατικοί οργανισμοί διεκδικούν από τα μέλη της ΠΑΣΕ "αποζημιώσεις" ύψους 1,7 δισ. δραχμών!

Τα μέλη της ΠΑΣΕ που συναντήθηκαν χτες με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και των παραπάνω φορέων ζήτησαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους τόσο στον αγώνα που κάνουν, όσο και στην αντιμετώπιση της επιχείρησης ποινικοποίησης των αγώνων, τονίζοντας πως "η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε έναν ολισθηρό αντιδημοκρατικό κατήφορο". Ζήτησαν επίσης τη συνδρομή τους, ώστε με νομοθετική ρύθμιση να παύσουν οι διώξεις των αγροτών, που ξεπερνούν τις 6.000. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των φορέων συμφώνησαν για την αναγκαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης, ενώ κοινή, επίσης, ήταν η διαπίστωσή τους πως τα προβλήματα των αγροτών δε λύνονται με αυταρχισμό, εκφοβισμούς και εκβιασμούς, αλλά μόνο με την εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τον αγροτικό κόσμο, που βρίσκεται σήμερα σε πολύ δύσκολη θέση.

"Απ' ό,τι διαπιστώσαμε υπάρχει ομόθυμη θέληση απ' τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις",δήλωσε στο "Ρ" αμέσως μετά το τέλος των συναντήσεων ο Β. Μπούτας - μέλος της ΠΑΣΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Και συνέχισε: "Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της. Και επιμένει, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική της δημιουργεί αντιδράσεις. Αυτή η στάση της κυβέρνησης πρέπει να ευαισθητοποιήσει κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα τι γνώμη έχει για τη μορφή των αγώνων και να συμμετάσχει ενεργά στην απόκρουση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης".

Αμετανόητος ο υπουργός

Αντίθετη "άποψη" είχε ο νέος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Τ. Μαντέλης,στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται ο ΟΣΕ και το ΤΕΟ. Με προκλητικό τρόπο είπε στα μέλη της ΠΑΣΕ: "Το μόνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως η κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμειξη σε αυτό το ζήτημα, ούτε θα έχει" (!).

Στην επισήμανση του Β. Μπούτα, πως οι διοικήσεις των δύο αυτών Οργανισμών είναι υπό τον κυβερνητικό έλεγχο, άρα η κυβέρνηση άμα θέλει μπορεί να αποσύρει τις αγωγές, ο υπουργός επιβεβαίωσε με την απάντησή του τις προθέσεις της κυβέρνησης: "Οι Οργανισμοί για να καταφεύγουν στα δικαστήρια σημαίνει πως έχουν υποστεί κάποιες ζημιές κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Χρέος των διοικήσεων είναι να προστατεύουν τα συμφέροντα των Οργανισμών"...

Ο Γ. Παττάκης - μέλος της ΠΑΣΕ - ξεκαθάρισε πάντως στον υπουργό πως "η αδιάλλακτη αυτή στάση της κυβέρνησης το μόνο που θα πετύχει είναι να δυναμώσουν το αγροτικό κίνημα και να δυναμιτίσουν την ένταση στο Θεσσαλικό κάμπο".

Με τα κόμματα

Πριν τη συνάντηση με τον Τ. Μαντέλη τα μέλη της ΠΑΣΕ συναντήθηκαν στα γραφεία της Ρηγίλλης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Δ. Σιούφα και τους Στ. Δήμα,Αθ. Νάκο και Δ. Μηλιάκο.Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες και ανακοίνωσαν ότι πριν λίγες μέρες κατέθεσαν για 4η φορά στη Βουλή τροπολογία για την παύση των διώξεων με νομοθετική ρύθμιση. Τη συμπαράστασή τους αλλά και τη συμφωνία τους για νομοθετική ρύθμιση δήλωσαν επίσης ο πρόεδρος του "ΔΗΚΚΙ" Δ. Τσοβόλας και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ν. Λουλέ,που συναντήθηκαν με τα μέλη της ΠΑΣΕ στη Βουλή. Τέλος, ο Π. Φουντάς - γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημα για νομοθετική ρύθμιση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΔΣΑ και ΓΣΕΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η μεσημεριανή συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣΑ,Αντ. Ρουπακιώτη,ο οποίος δεσμεύτηκε ότι ο ΔΣΑ θα στείλει συνηγόρους υπεράσπισης σε όποιες δίκες επιλεχθούν από την ΠΑΣΕ (στη δίκη της 16ης Σεπτέμβρη θα παραστεί ο Ιορδάνης Προυσανίδης). Επίσης ο ΔΣΑ θα συντάξει εισηγητική έκθεση, που θα σταλεί σε όλους τους αρμόδιους, ώστε να τονιστεί η αναγκαιότητα τροπολογίας για τη ρύθμιση του θέματος των ποινικών και αστικών ευθυνών, που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βαρύνουν τους αγωνιζόμενους αγρότες.

Αμέσως μετά, η ΠΑΣΕ συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, το οποίο διά στόματος του γενικού γραμματέα Γ. Μαυρίκου,δεσμεύτηκε ότι η Συνομοσπονδία θα τοποθετηθεί επίσημα ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων. "Δεν μπορεί να σέρνονται στα δικαστήρια οι αγρότες, επειδή διεκδίκησαν τα αιτήματά τους", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαυρίκος.

Στη συνέχεια τα μέλη της ΠΑΣΕ συναντήθηκαν με την Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό (βλ. ένθετο σχετικό ρεπορτάζ).

Με την Επιτροπή Αλληλεγγύης

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των εργαζομένων στα προβλήματα των αγροτών, καθώς και την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγώνων, εξέφρασαν χτες το απόγευμα στην ΠΑΣΕ δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, που απαρτίζουν την "Επιτροπή Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες".

Η συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, έδωσε την ευκαιρία στα μέλη της ΠΑΣΕ να ενημερώσουν τους συνδικαλιστές για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας. Παράλληλα, εκτενής αναφορά έγινε και στην επιχείρηση τρομοκράτησης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, σέρνοντας χιλιάδες αγρότες στα δικαστήρια. Οπως τόνισε και ο Β. Αναγνωστόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ, "η ποινικοποίηση των αγώνων έχει στόχο να καθυποτάξει τους αγωνιζόμενους αγρότες και να τους αποτρέψει από νέες κινητοποιήσεις. Αυτή η κυβερνητική επιλογή, συνέχισε, στόχο δεν έχει μόνο τους αγρότες, αλλά ολόκληρο το λαϊκό κίνημα". Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι ο κοινός αγώνας ενάντια στην επιχείρηση τρομοκράτησης από την πλευρά της κυβέρνησης πρέπει να δυναμώσει. Μάλιστα επισήμαναν ότι κατά τη διάρκεια της δίκης των μελών της Πανθεσσαλικής στη Λάρισα στις 16 του μήνα, θα προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του ΟΣΕ.

Κοινή επίσης ήταν η διαπίστωση, ότι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κάτω από τις εντολές της ΕΕ, μπορεί να αποκρουστεί μόνο με τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αντίστασης. Ενός μετώπου που στόχο και προοπτική του θα έχει την ανατροπή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ