Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Στόχος η επιβολή και άλλων

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να ανησυχεί, δήθεν, για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και προσπαθεί να στρέψει τους δήμους στην επιβολή νέων τελών, που δε θα επηρεάζουν τον επίσημο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

Σε επιβολή και νέων δημοτικών τελών ωθεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση. Κοπτόμενη για την άσχημη επίδραση, που έχουν οι αυξήσεις των υπαρχόντων δημοτικών τελών αποκλειστικά και μόνο στο δείκτη του πληθωρισμού και όχι στο ισχνό εισόδημα των εργαζομένων, συνιστά "συγκράτησή" τους. Από την άλλη, όμως, και πέρα από τους αντιπληθωριστικούς στόχους της, παρακρατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια του θεσμού, επιμένει στην πενιχρή χρηματοδότησή του, μεταβιβάζει σ' αυτόν αρμοδιότητες χωρίς τα ανάλογα κονδύλια και "εγκαλεί" τους δημάρχους, επειδή δεν επιβάλλουν και άλλα τέλη για να λειτουργήσουν οι δήμοι.

Συγκεκριμένα, χτεσινό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", που επιβεβαιώθηκε από παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αναφέρει πως σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της κυβέρνησης εξετάστηκαν οι υψηλές αυξήσεις των δημοτικών τελών, που αποφασίζουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η επιρροή που αυτές έχουν στην πορεία του πληθωρισμού, καθώς εμφανίζονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται ανήσυχο, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και αναζητά τρόπους μείωσής του. Γι' αυτό και στρέφεται στα δημοτικά τέλη, εκτιμώντας πως οι αυξήσεις τους έχουν αρνητική επίπτωση στην προσπάθεια κάμψης του πληθωρισμού.

Ετσι, αποφασίστηκε, το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει συστάσεις στους δήμους για να μην προβούν σε μεγάλες αυξήσεις των τελών που επιβάλλουν. Επίσης, να συμφωνήσει με τους δήμους, ώστε να μην γίνουν ανατιμήσεις τελών στο '98. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταρτίσει σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι θα πρέπει να υποβάλουν εισηγήσεις για ανατίμηση των τελών τους στην Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων. Η Επιτροπή θα εγκρίνει, αν πρέπει να επιβληθούν οι προτεινόμενες από τους δήμους αυξήσεις, με κριτήριο πάντα την επίπτωσή τους στον πληθωρισμό.

Νέα χαράτσια

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η κυβέρνηση πέρα από τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό, καθόλου δεν κόπτεται για τον αντίκτυπο που έχουν τα δημοτικά τέλη στην τσέπη του δημότη. Απεναντίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος δε χάνει ευκαιρία να "καταγγείλει" τους αιρετούς, επειδή δεν εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους παρέχει ο νόμος 1828/89 για την επιβολή πρόσθετων δημοτικών τελών. Επειδή δεν επιβάλλουν επιπλέον χαράτσια στους δημότες, για να εξοικονομήσουν πόρους και να λειτουργήσουν οι δήμοι.

Επομένως, γίνεται κατανοητό ότι στόχος της "όψιμης ευαισθησίας" της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το ποσοστό αύξησης των ήδη υπαρχόντων δημοτικών τελών, ελέω πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά και αναφορικά με τους δήμους που αναζητούν τρόπους χρηματοδότησής τους, να τους στρέψει στην επιβολή και νέων τελών, που δε θα φαίνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αντί της αύξησης των παλαιών.

Κροκοδείλια δάκρυα

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της κυβερνητικής σύσκεψης, ο δήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Λάππας το χαρακτηρίζει ύποπτο, παραπλανητικό και αποπροσανατολιστικό. Σημειώνει πως η κυβέρνηση πασχίζει να στρέψει την προσοχή μακριά από τις ευθύνες της και να ρίξει όλα τα βάρη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επισημαίνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην ΤΑ, χωρίς να της αποδίδει, όμως, και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία των αρμοδιοτήτων αυτών. "Δεν ωθεί, έτσι, τους δήμους στην επιβολή πρόσθετης φορολογίας στους δημότες; Για παράδειγμα, όταν μιλά ο υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης για λειτουργία ολοήμερων νηπιαγωγείων, με συμμετοχή στα οικονομικά της λειτουργίας τους, κεντρικής διοίκησης, δήμων και δημοτών, δεν αναγκάζει τους ΟΤΑ να επιβάλουν και νέα, αυξημένα μάλιστα, τέλη, προκειμένου να βρεθούν πόροι για τη λειτουργία αυτών των νηπιαγωγείων;", αναρωτιέται.

Ο δήμαρχος τονίζει, ακόμα, πως την ευθύνη για την άσχημη οικονομική κατάσταση της ΤΑ την έχει η κυβέρνηση. Και αυτό, γιατί παρακρατά 920 δισεκατομμύρια δραχμές από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους, ενώ η επιχορήγησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό "ανέρχεται" στο εξευτελιστικό 2% του συνόλου των δαπανών του. O Γ. Λάππας προσθέτει, μάλιστα, πως η κυβέρνηση κατήργησε μια σειρά "φοροαπαλλαγών" της ΤΑ, αντιμετωπίζοντάς τη σαν κοινό επιχειρηματία, με αποτέλεσμα οι δήμοι να πληρώνουν ως και τέλη κυκλοφορίας για τα απορριμματοφόρα.

"Ας αφήσουν, λοιπόν, οι κυβερνώντες τα κροκοδείλια δάκρυα. Ας αποδώσουν στους δήμους τα δισεκατομμύρια που τους παρακρατούν και ας αυξήσουν την επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ας δώσουν σ' αυτόν τον ιστορικό θεσμό τα μέσα και τους πόρους που δικαιούται και χρειάζεται για να παίξει το ρόλο του και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού και του τόπου, ιδιαίτερα στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες", καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ