ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σεκιουριτάδες" στον ΗΣΑΠ!
  • Σε ιδιωτική "αστυνομία" ανατίθεται η φύλαξη των σταθμών και του δικτύου
  • Πρόκειται για απόφαση που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους παράδοσης της αστυνόμευσης σε "ιδιωτικούς στρατούς"

Επικίνδυνο δρόμο για την "εισβολή" ιδιωτών στους τομείς ελέγχου και αστυνόμευσης δημόσιων χώρων ανοίγει η κυβέρνηση, με την απόφασή της να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία "σεκιούριτι" τη φύλαξη του σιδηροδρομικού δικτύου και των σταθμών του ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος). Μετά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα συγκροτήματα κατοικιών των πλούσιων προαστίων, οι ιδιωτικοί "στρατοί" εισβάλλουν πλέον και σε δημόσιους χώρους, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό. Αλλωστε, πολιτική της κυβέρνησης είναι η εκχώρηση βασικών τομέων της αστυνόμευσης σε ιδιώτες και γι' αυτό το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει έτοιμο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή, ενώ τα τελευταία χρόνια οργιάζει η παράνομη ή ημιπαράνομη δραστηριότητα πολλών εταιριών "σεκιούριτι". Στόχος είναι η αστυνόμευση περιοχών, χώρων, κτιρίων κλπ. να γίνεται από ιδιωτικές εταιρίες "ασφαλείας", για να μπορεί έτσι η Αστυνομία να ρίχνει το βάρος της στην καταστολή. Και βέβαια, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο αυτές οι ιδιωτικές εταιρίες να αναλαμβάνουν καθήκοντα καταστολής, ιδιαίτερα στην υπηρεσία μεγάλων επιχειρήσεων.

Η διοίκηση του ΗΣΑΠ πήρε εν κρυπτώ την απόφαση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην επιχείρηση, οι οποίοι πρόσφατα είχαν καταγγείλει τη μεθόδευση αυτή, για να τους απαντήσουν τότε οι αρμόδιοι ότι "δεν ελήφθη καμία απόφαση"!

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ καταγγέλλει τη διοίκηση του ΗΣΑΠ για την "πειρατική" απόφαση που πήρε, επισημαίνοντας ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στους ίδιους τους εργαζόμενους του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, με μετατάξεις προσωπικού, κάτι, άλλωστε, που έχουν εισηγηθεί από καιρό. Η διοίκηση της Ενωσης, εκτός των άλλων, καταγγέλλει ότι σε μια εποχή που γίνεται λόγος για μείωση των δαπανών στις αστικές συγκοινωνίες και για την ανάγκη μείωσης του προσωπικού, οι αρμόδιοι διοχετεύουν με μεγάλη ευκολία σημαντικά ποσά του δημοσίου σε ιδιωτικά συμφέροντα, για υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ. Οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και "πειρατική" την απόφαση να αναλάβουν ιδιώτες τη φύλαξη χώρων του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, η οποία εκτός από τον επικίνδυνο δρόμο που ανοίγει σε θέματα φύλαξης δημόσιων χώρων, θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς το κόστος της φύλαξης εκτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια δραχμές.

Εκλογές με ξεχωριστή σημασία στην ΕΘΕΛ

Ψηφίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στο ΔΣ της επιχείρησης και στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, καθώς και τους εκπροσώπους τους στα Συμβούλια των Αμαξοστασίων.

Οι σημερινές εκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, αφού απ' αυτές θα κριθεί αν θα προστεθούν κι άλλες "κυβερνητικές φωνές" στα κέντρα λήψης αποφάσεων του συγκοινωνιακού φορέα ή αν θα υπάρξουν "φωνές αντίστασης" στα κυβερνητικά σχέδια για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

Η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" (ΔΑΣ - υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) καλεί τους εργαζόμενους να προσέλθουν στις κάλπες και να στείλουν μήνυμα αντίστασης σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις δεν μπορεί να τα καταπατήσει κανείς.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ επισημαίνει πως είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι τα οικονομικά της ΕΘΕΛ πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η αβεβαιότητα για το "αύριο" της επιχείρησης και τις εργασιακές σχέσεις έχει γίνει ο μόνιμος εφιάλτης για όλους. Η οργάνωση της ΕΘΕΛ, τα δρομολόγια και οι χρόνοι διαδρομής έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό των οδηγών, αλλά οι ποινές ποινές. Τονίζει ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων να δώσουν μέσα από τις εκλογές τη δική τους απάντηση για όλα αυτά και με την ψήφο τους να στείλουν μήνυμα αντίστασης προς κάθε κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι τα δύο τρίτα των μελών στα παραπάνω όργανα διορίζονται από την κυβέρνηση και μόνο το ένα τρίτο ορίζεται από εκλογικές διαδικασίες. Για το θέμα αυτό, η ΔΑΣ απευθυνόμενη προς τους εργαζόμενους επισημαίνει: "Θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας η κυβέρνηση και η εργοδοσία να έχουν άλλους δύο του χεριού τους; Θα επιτρέψουμε να πάει χαμένη η ψήφος μας σε συνδυασμούς που μόνο στα λόγια είναι "επαναστάτες", ενώ στην πράξη λένε "ναι" σε όλα;".

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
"Στον αέρα" το πιλοτικό πρόγραμμα

Συζητήθηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ύστερα από προσφυγή 50 μελετητικών γραφείων, τα οποία ζήτησαν τη μη υπογραφή των συμβάσεων ανάθεσης των μελετών του δεύτερου πιλοτικού προγράμματος κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Τα 50 μελετητικά γραφεία στην προσφυγή τους επισημαίνουν ότι η ανάθεση των μελετών αυτών από την εταιρία "Κτηματολόγιο ΑΕ" έγινε παράνομα και αφού σημειώθηκε σωρεία παραβάσεων των νόμων και των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν τις αναθέσεις μελετών.

Το δικαστήριο μετά τις καταθέσεις των δύο πλευρών επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του, διέταξε όμως τη συνέχιση της απαγόρευσης της υπογραφής των συμβάσεων μέχρι τότε, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την εντολή αυτή ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της "Κτηματολόγιο ΑΕ" απειλούνται με πρόστιμα 5 εκατομ. δρχ. Μέχρι τότε και με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και της "Κτηματολόγιο ΑΕ" η διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου βρίσκεται "στον αέρα".

Μάρτυρες υπέρ της απόφασης ανάθεσης κατέθεσαν δύο δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης που εισηγήθηκε τις παράνομες αναθέσεις στο ΔΣ της "Κτηματολόγιο ΑΕ", απορρίπτοντας ενστάσεις που είχαν υποβάλει 220 συνολικά μελετητικά γραφεία! Οι ίδιοι μάλιστα προσπάθησαν να εκβιάσουν το δικαστήριο να απορρίψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων το αργότερο μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, ισχυριζόμενοι - κατ' εντολήν της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ προφανώς - ότι διαφορετικά θα χαθούν πιστώσεις δισεκατομμυρίων για την υλοποίηση του έργου.

Με αφορμή τις αιτιάσεις αυτές εκπρόσωποι των 50 μελετητικών γραφείων τόνιζαν χτες ότι "το πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου θα σταματήσει, εξαιτίας των παράνομων ενεργειών που διαπράττουν συστηματικά οι έχοντες την ευθύνη της υλοποίησής του και αυτό δε θα το επιτρέψουμε εμείς να γίνει, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη".

ΕΪΤΖ
Στα Ταμεία το κόστος νοσηλείας

Η καταμέτρηση των κρουσμάτων δεν αποδίδει την επιδημιολογική εικόνα και αλλάζει το σύστημα της παρακολούθησης

Στα ασφαλιστικά Ταμεία μετακυλίεται και το βάρος της νοσηλείας όσων έχουν προσβληθεί απ' τον ιό του ΕΪΤΖ. Το κράτος θα κρατήσει την υγειονομική κάλυψη των απόρων και των ανασφαλίστων, ενώ για τους αλλοδαπούς - αλλά και τους Ελληνες που το επιθυμούν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος της θεραπείας τους - τα αντιρετροϊκά φάρμακα θα υπάρχουν και στο εμπόριο.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης και επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) ενώ σήμερα το ΚΕΕΛ σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου θα καταλήξουν στις λεπτομέρειες της υπουργικής απόφασης που θα διαλαμβάνει τις παραπάνω ρυθμίσεις. Η απόφαση για τη μετακύληση του βάρους της κάλυψης στα ασφαλιστικά ταμεία, έγινε γιατί θεωρήθηκε πολύ υψηλό το κόστος των 3 δισ. δραχμών για το 1997 - καθώς είχε υπολογιστεί σε 1,2 δισ. δραχμές.

Σήμερα υποβάλλονται σε θεραπεία 1.382 οροθετικά άτομα και απ' αυτά τα 780 (ποσοστό 56,4%) παίρνουν τον τριπλό συνδυασμό αντιρετροϊκών φαρμάκων. Το 50% των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία είναι ασφαλισμένοι - δηλαδή 691 άτομα.

Ο Θ. Κοτσώνης είπε ότι η "μέχρι τώρα καταμέτρηση των κρουσμάτων ΕΪΤΖ δεν αποδίδει την παρούσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας" και ανακοίνωσε νέο σύστημα παρακολούθησης της επιδημίας με την εμπιστευτική δήλωση όλων των οροθετικών ατόμων στο ΚΕΕΛ και όχι μόνο των κρουσμάτων, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Επίσης θα συστηματοποιηθεί ο μαζικός ανώνυμος μη ταυτοποιήσιμος έλεγχος και απ' τα νεογνά θα επεκταθεί και σε άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα στα άτομα που επισκέπτονται τις κλινικές σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η ανώνυμη καταγραφή των κρουσμάτων ΕΪΤΖ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Ακατάλληλα εμφιαλωμένα νερά

Ακόμη έξι ακατάλληλα για πόση εμφιαλωμένα νερά εντόπισαν οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. Πρόκειται για το φυσικό μεταλλικό νερό "Μετέωρα Σταγών", τα εμφιαλωμένα νερά με την εμπορική ονομασία "ΤΕΜ" και "Ετανάπ" που παρασκευάζονται στα Χανιά Κρήτης και τα μεταλλικά νερά "Αγία Μαρίνα", "Πηγή" και "Στάμνα".

Μετά από έλεγχο του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας διαπιστώθηκε ότι το νερό "Μετέωρα Σταγών" δεν πληροί τις υγειονομικές διατάξεις, ενώ στα υπόλοιπα νερά εντοπίστηκαν βρομικά ιόντα σε μεγάλο ποσοστό.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας αναφέρεται ότι συνεχίζονται οι υγειονομικοί και μικροβιολογικοί έλεγχοι σε όλο το κύκλωμα εμφιάλωσης και διακίνησης εμφιαλωμένων νερών. Θα ξεκινήσει, δε, διάλογος με τα αρμόδια επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον καθορισμό των ανωτάτων επιτρεπτών ορίων βρομικών ιόντων στα πόσιμα νερά και την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 21.9.97 και ώρα 12.00 τελούμε

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Στον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου του Α Κοιμητηρίου Αθηνών

για την ανάπαυση της ψυχής του

ΘΕΟΔΩΡΟΥ Ι. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Η σύζυγός του Αναστασία.

Τα παιδιά του Νικόλαος και Ιωάννης.

Τα αδέλφια του: Σήφης και Ελένη Βαρδινογιάννη, Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Γιώργος και Αγάπη Βαρδινογιάννη, Ελένη και Γιάννης Κεφαλογιάννης, Αμαλία και Κυριάκος Σεραφειμάκης, Λήδα Βαρδινογιάννη, Μανουέλα Βαρδινογιάννη.

Τα ανίψια του.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό και θείο

ΚΩΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ

που πέθανε χτες, κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 1997 και ώρα 4.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δροσιάς.

Οι κόρες του Τζέσικα, Χριστίνα.

Τα αδέλφια του. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.

***

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ

εκηδεύσαμε χτες Δευτέρα 15.9.97 από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η σύζυγος: Φωτούλα.

Τα παιδιά: Βασίλης, Αρετή και Γιώργος.

Τα αδέλφια: Χρυσούλα και Στυλιανός Ράικος.

Τα αδέλφια της συζύγου: Μαρία Σαρέλα, Σπύρος και Ολγα Σαρέλα.

Τα ανίψια: Κώστας, Νίκος.

Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η ΝΕ ΛΕΣΒΟΥ της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ αύριο Τετάρτη 17-9-97 διοργανώνουν εκδρομή - προσκύνημα στον Αϊ Στράτη, για τους αγωνιστές που έπεσαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Το ταξίδι θα γίνει με το πλοίο "Αλκαίος", που σαλπάρει από το λιμάνι της Μυτιλήνης στις 8.00 πμ ακριβώς. Επιστροφή την άλλη μέρα Πέμπτη 18-9-97 στις 8.00 πμ με το "Σαπφώ" για Μυτιλήνη.
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με το Δήμο ΑΡΑΧΩΒΑΣ την Κυριακή 21-9-97 στις 11 πμ πραγματοποιούν την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών στην τριήμερη μάχη 8, 9, 10 του Σεπτέμβρη 1943 κατά των γερμανοφασιστών κατακτητών στη θέση "Σφάλα" Αράχωβας. Καλούνται συγγενείς, αντιστασιακοί και ο λαός της περιφέρειας να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Η μεταφορά από Λιβαδειά θα γίνει δωρεάν με πούλμαν, στις 10.15 πμ από την πλατεία Μπούσγου (1ο Γυμνάσιο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ