ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Αγωνιστική απάντηση στις δικαστικές διώξεις

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο σήμερα έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, όπου δικάζονται τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα το πρωί στην Αθήνα έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ

Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική διώξεων των αγροτικών αγώνων θα δώσουν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που γίνεται στη Λάρισα.

Αγρότες και εργαζόμενοι της Θεσσαλίας θα εκφράσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, που σήμερα δικάζονται ξανά,μετά από τις αγωγές που κατέθεσαν εναντίον τους ο ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, αξιώνοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 1,7 δισ. δραχμών, για διαφυγόντα κέρδη στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων. Επίσης σήμερα στις 10 το πρωί στην Αθήνα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης διοργανώνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ (Καρόλου 1 στην πλατεία Καραϊσκάκη). Παράλληλα, δεκάδες μαζικοί φορείς της χώρας και σωματεία εργαζομένων καταδικάζουν σε ανακοινώσεις και ψηφίσματά τους την πολιτική διώξεων των αγροτών, με αφορμή τη νέα δίκη των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Ακόμα την παύση των διώξεων των αγροτών και την παραγραφή των φερόμενων ως τελεσθέντων αδικημάτων, πρότεινε το ΚΚΕ με τροπολογία που επανακατέθεσε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τα φυτοφάρμακα και τη ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών.

Με τη μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, η αγροτιά και ο λαός της Θεσσαλίας θα καταδικάσει την τακτική ποινικοποίησης των αγώνων, που ακολουθεί η κυβέρνηση, με στόχο να τρομοκρατήσει τους αγρότες για να σταματήσουν τους αγώνες, ώστε να περάσει αλώβητα η αντιαγροτική πολιτική της. Το σημερινό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στην Κοιλάδα, τα Φάρσαλα, την Καρδίτσα, την Ελασσόνα, τον Τύρναβο και τα Τρίκαλα.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Μαχητικό αγροτικό συλλαλητήριο

Εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

Δυναμικό "παρών" έδωσαν χτες το πρωί οι αγρότες των Τρικάλων στο συλλαλητήριο που έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα. Μαζική συγκέντρωση έγινε επίσης το Σάββατο στον Τύρναβο, στην κεντρική πλατεία της πόλης και οι συγκεντρωμένοι αγρότες έδωσαν υπόσχεση τιμής να παραβρεθούν μαζικά στο σημερινό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα.

Στα Τρίκαλα, εκατοντάδες αγρότες από τα χωριά του νομού γέμισαν την κεντρική πλατεία της πόλης και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις αντιαγροτικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σήμερα το πρωί στις 8.00 από την πλατεία Δικαστηρίων θα ξεκινήσει η μαζική κάθοδός τους - με ναυλωμένα λεωφορεία - στη Λάρισα για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί έξω από τα δικαστήρια.

Σε τούτη τη μάχη όμως οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου δεν είναι μόνοι τους. Δίπλα τους, εκπαιδευτικοί, εργάτες, επαγγελματίες δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα. Το περιεχόμενο όλων αυτών των μηνυμάτων μετέφερε με την ομιλία της η Αλ. Αγγελοπούλου,μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας: "Είμαστε όλες εμείς που πέρσι βρεθήκαμε στα μπλόκα της οργής και του αγώνα δίπλα στους άντρες μας και τα παιδιά μας. Σήμερα το καθήκον μάς καλεί να αγωνιστούμε για την επίλυση αυτών των αιτημάτων. Ο αγώνας των αγροτών μάς αφορά όλους. Είναι ένας αγώνας επιβίωσης ενάντια στη φτώχεια, στην ανέχεια και τη χρεοκοπία".

Ο Φ. Σαλταγιάννης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Αλληλεγγύη", στην ομιλία του τόνισε: "Οι κυβερνώντες μέσα από τις δίκες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να καθυποτάξουν την αγροτιά. Μπροστά σε αυτή την πολύπλευρη επίθεση εμείς δηλώνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντισταθούμε".

Ο Σπ. Τσιοτινός,τέλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", αναφερόμενος στις ποινικές διώξεις σε βάρος των αγροτών, τόνισε: "Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση μάς εκδικείται για τους μεγαλειώδεις αγώνες μας, γιατί ξεσκεπάσαμε σε όλο τον ελληνικό λαό την καταστροφική αγροτική πολιτική. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει την αγροτιά. Πρώτα με την τρομοκρατία των ΜΑΤ και το ξεφούσκωμα των ελαστικών, στη συνέχεια με κλήσεις της Αστυνομίας "δι' υπόθεσίν σας" και τέλος ανασύροντας στην επιφάνεια χουντικούς νόμους για να στείλει ομήρους στα δικαστήρια 6.000 αγρότες". Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, κατέληξε ο Σπ. Τσιοτινός, ότι διάλεξε λάθος μονοπάτι. Μονοπάτι που ούτε καν το είχαν σκεφτεί προκάτοχοί της και των πιο δύσκολων και ανώμαλων περιόδων. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση πως το αγροτικό και το λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά του δικαιώματα. Καλούμε την κυβέρνηση να βάλει φρένο στον αντιδημοκρατικό κατήφορό της και να λύσει τα προβλήματα που μαστίζουν την αγροτιά. Να σταματήσει την ποινικοποίηση των αγώνων. Ζητάμε τη νομοθετική ρύθμιση του όλου θέματος για το καλό του τόπου. Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή σχετική πρόταση. Ζητάμε από όλους τους βουλευτές του νομού μας να την υποστηρίξουν".

Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία προς τη Νομαρχία Τρικάλων όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα.

"Κύμα" συμπαράστασης

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών και την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής ποινικοποίησης των αγώνων συνεχίζουν να εκφράζουν μαζικοί φορείς απ' όλη τη χώρα. Χτες:

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ σημείωσε ότι οι μαζικές διώξεις με το στήσιμο δεκάδων αγροτοδικείων υποκινούνται και κατευθύνονται από την κυβέρνηση και έχουν στόχο να εκφοβίσουν τους αγρότες και να τους κάνουν να δεχτούν αδιαμαρτύρητα την καταστροφή τους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές κάλεσε την κυβέρνηση "να αφήσει αυτή την επικίνδυνη για το λαό τακτική, γιατί ούτε οι αγρότες, ούτε οι εργάτες είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν την αντιλαϊκή πολιτική της".

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,σημείωσαν: "Στην αυταρχική επίθεση, απαντάμε με ένταση των προσπαθειών για την ανάπτυξη μαζικών και συντονισμένων αγώνων".

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος νομού Αττικής και Νήσων,τόνισε: "Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης δεν έχει στόχο μόνο τους αγρότες, άλλα ολόκληρο τον ελληνικό λαό και το λαϊκό κίνημα. Δηλώνουμε ότι με αγώνες θα "αχρηστέψουμε" αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης".

Ανακοινώσεις εκδόθηκαν επίσης: Από τον Αγροτικό Σύλλογο "Το Φανάρι", τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Κηρύκου Ικαρίας και το ΔΣ της ΕΑΣ Ξυλοκάστρου Κορινθίας.Την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ του Νομού Λάρισας που καλεί τους συνταξιούχους να παραβρεθούν σήμερα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας,τον Σύλλογο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Γάλακτος Λαρίσης και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αυτοκινήτων Ν. Λάρισας.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
"Χάδια" στον Μιμίκο χαστούκια στην ΑΓΝΟ

Να καλύψει τις ευθύνες της πολιτικής που ακολουθήθηκε για την επιχείρηση"Μιμίκος ΑΕ" και στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία "ΑΓΝΟ", επιχείρησε χτες η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος. Οπως είπε ο διοικητής της ΑΤΕ Χρ. Παπαθανασίου,η τράπεζα έχει καταρτίσει "σχέδιο διάσωσης" για την εταιρία "Μιμίκος", το οποίο συνδυάζεται με την αναζήτηση αγοραστών της επιχείρησης, η οποία χρωστάει 15,6 δισ. δραχμές στην ΑΤΕ και 3 δισ. σε άλλες Τράπεζες. Στο "σχέδιο διάσωσης" περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης του Μιμίκου με ποσό που μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. δραχμές, ώστε να ξεπληρωθούν έτσι, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΑΤΕ ενδιαφέρεται να πουλήσει τις μετοχές του Μιμίκου, για να εισπράξει έτσι τα οφειλόμενα και προσδοκά στην προσφορά ενός ενδιαφερόμενου αγοραστή που έχει επιχειρήσεις στη Νότιο Αφρική, ονόματι Λυμπερόπουλος.

Αντίθετα για την ΑΓΝΟ που έχει χρέη 22 δισ. δραχμές, ο διοικητής της ΑΤΕ, εξαπέλυσε, σωρεία κατηγοριών στη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας, για πλαστά τιμολόγια, κακοδιαχείριση και τη σύναψη ασύμφορης σύμβασης της ΑΓΝΟ με την ιδιωτική εταιρία "Δορκάς ΑΕ". Ασχέτως πάντως με το πόσο έχουν βάση τα παραπάνω, προκαλεί ερωτηματικά η στάση της διοίκησης της ΑΤΕ απέναντι στην ΑΓΝΟ, μετά και την τοποθέτηση 4 συμβούλων της τράπεζας στη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας. Γιατί πίσω από τέτοιου είδους δηλώσεις μπορεί να κρύβεται η επιθυμία για κλείσιμο ή πώληση της συνεταιριστικής ΑΓΝΟ, σε όφελος των ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών, που καραδοκούν.

Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση της ΑΤΕ και η κυβέρνηση, τα σπασμένα θα πληρώσουν ως συνήθως οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές και στην περίπτωση της ΑΓΝΟ και οι κτηνοτρόφοι.

Στο περίμενε οι αγρότες για τις αποζημιώσεις

Στην αναζήτηση κονδυλίων για την καταβολή των αποζημιώσεων βρίσκεται ακόμα η κυβέρνηση, επτά μήνες μετά, για μεγάλες ζημιές που προκάλεσε ο παγετός, οι θεομηνίες στις αγροτικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της κυβέρνησης ενέκρινε τη χορήγηση κονδυλίων ύψους 32 δισ. δραχμών, από τα οποία τα 21,5 δισ. θα δοθούν στον ΕΛΓΑ και 10,5 δισ., για τις περιπτώσεις που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, στα ΠΣΕΑ του υπουργείου Γεωργίας. Επίσης είπε ότι οι αποζημιώσεις για τους παγετούς της Ανοιξης θα δοθούν μέχρι 1 Νοεμβρίου και για τις χαλαζοπτώσεις του Αυγούστου μέχρι 15 Δεκεμβρίου... Για την αναζήτηση των πόρων, ώστε να εξασφαλιστούν τα 32 δισ. δραχμές συστάθηκε Επιτροπή από παράγοντες των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας και του ΕΛΓΑ. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι τα 21,5 δισ. που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση για να καλυφτεί το έλλειμα του ΕΛΓΑ είναι χρήματα που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να είχε ήδη καταβάλει το δημόσιο, με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΑ. Ακόμα όλα δείχνουν ότι οι πληγέντες από τις θεομηνίες αγρότες, θα περιμένουν για περισσότερο διάστημα, από όσο λέει ο υπουργός Γεωργίας και το σίγουρο είναι ότι τα ποσά που θα καταβληθούν για τις αποζημιώσεις δε θα καλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες.

Δυναμικό

Δυναμικό αγωνιστικό "παρών" έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας θα δώσει σήμερα η αγροτιά και ο λαός της Θεσσαλίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ