ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Ολυμπιακό" δάνειο 300 δισ.

Δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου, μετά τη χτεσινή, "εφ' όλης της ύλης", σύσκεψη με τον πρωθυπουργό

Την εκτίμησή του ότι η ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 από την Ελλάδα, θα απαιτήσει τη σύναψη δανείων από το εξωτερικό περίπου 300 δισ. δραχμών - που θα καλυφθεί με νέα φορολογία από τις επόμενες γενεές - επανέλαβε χτες ο διοικητής της Τράπεζες της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος,μετά το τέλος της εφ' όλης της ύλης σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη - με αντικείμενο τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το 1998, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο 3% - μετείχαν επίσης οι υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας Π. Θωμόπουλο και Ν. Γκαργκάνα.

Η χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια της προχτεσινοβραδινής σύσκεψης που είχε ο Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, για την οικονομική πολιτική και τον προϋπολογισμό του 1998. Λόγος γίνεται, βέβαια, για μια πολιτική, βασική κατεύθυνση της οποίας θα είναι πέρα από όλα τα άλλα η εφαρμογή ακόμη πιο "σφιχτής" εισοδηματικής πολιτικής, στο πνεύμα των προτάσεων της έκθεσης Σπράου.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις, που έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, μετά το τέλος της σύσκεψης, στη συνάντηση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας με τον πρωθυπουργό, έγινε συζήτηση γύρω από την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί, ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο επίπεδο του 3% στο επόμενο έτος. Ο ίδιος, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με το αν επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Σε ερώτηση, για το αν ο στόχος του 3% είναι εφικτός δήλωσε: "Θα προσπαθήσουμε. Νομίζω ότι είναι εφικτό για το επόμενο έτος". Παράλληλα, απέφυγε να κάνει λόγο για ανάγκη λήψης δέσμης μέτρων που θα εξυπηρετήσουν το συγκεκριμένο στόχο, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση με τον πρωθυπουργό είχε γενικό χαρακτήρα κυρίως στις κατευθύνσεις της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, χωρίς να υπάρχει εξειδίκευση για μέτρα.

Επίσης, στις δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτίμησε ότι θα υπάρξει μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού, μέχρι το τέλος του έτους σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, υποχώρηση, που, όπως ανέφερε, ενδέχεται να εμφανιστεί και το Σεπτέμβρη.

ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Δε φταίνε τα οπωρολαχανικά για τον πληθωρισμό

Οι πωλητές λαϊκών αγορών καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που αναζητά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με ένταση των ελέγχων σε βάρος τους

Από τους αγρότες και το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους επιχειρεί η κυβέρνηση να βελτιώσει τους δείκτες της οικονομικής της πολιτικής και μάλιστα με εκβιαστικούς μεθόδους, ενώ την ίδια στιγμή η κερδοσκοπία των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων μένει άθικτη. Πολύ συχνά τον τελευταίο μήνα και συγκεκριμένα από τη στιγμή που σύσσωμη η κυβερνητική επιτροπή κατέληξε ότι για τον πληθωρισμό ευθύνονται τα οπωρολαχανικά, οι πωλητές των λαϊκών αγορών βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με τις "ομάδες ελέγχου" που έχει ξαμολήσει ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης.

Η μέθοδος αυτή κρίνεται εκβιαστική και απαράδεκτη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η οποία και την καταγγέλλει με υπόμνημά της προς τους αρμόδιους υπουργούς, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και άλλους σχετικούς φορείς. Οπως σημειώνεται στο σχετικό υπόμνημα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χτες, "ο κλάδος των επαγγελματιών πωλητών έχει συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη του εθνικού στόχου (οικονομική σύγκλιση), θυσιάζοντας μέρος του ήδη συρρικνωμένου εισοδήματος των πωλητών, ενώ άλλοι κλάδοι που ουσιαστικά εναντιώθηκαν σε αυτήν την προσπάθεια όχι μόνο δε συνέβαλαν, αλλά έκαναν ακριβώς το αντίθετο, ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς".

Οι πωλητές λαϊκών αγορών καταγγέλλουν επίσης την πολιτεία, επειδή - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - δεν έλαβε κανένα μέτρο να κατοχυρώσει το εισόδημα των νόμιμων πωλητών και ανέχεται την άνθηση του παραεμπορίου και την καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός δήμων να εκδίδει παράνομες άδειες λαϊκών αγορών. Τέλος, δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο στις περιπτώσεις που θα επιβληθούν ποινές για άλλα παραπτώματα, αλλά ουσιαστικά το κίνητρο θα είναι το ζήτημα του τιμάριθμου.

Μικρο - με γαλα

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: Σειρά δημοπρασιών ομολόγων σταθερού επιτοκίου 5ετούς, 7ετούς και 10ετούς διάρκειας διενεργήθηκαν χτες, με άνοιγμα(re - opening) των εκδόσεων της 21 - 3 - 1997 για τα 5ετή και 7ετή, καθώς και με άνοιγμα της έκδοσης 19 - 6 - 97 για τα 10ετή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι προσφορές που υποβλήθηκαν συνολικά υπερκάλυψαν 2,6 φορές περίπου το προς δημοπράτηση ποσό. Για τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου 5ετούς διάρκειας με τοκομερίδιο 9,2%, υποβλήθηκαν ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 91 δισ. δρχ. Για τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου 7ετούς διάρκειας με τοκομερίδιο 8,9%, υποβλήθηκαν ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 99,5 δισ. δρχ. Οι ανταγωνιστικές προσφορές έγιναν δεκτές με επιτόκιο από 8,97% μέχρι 9,66%.

ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ: Τη χορήγηση σπουδαστικού συναλλάγματος, για την κάλυψη δαπανών φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό, με απλές διαδικασίες - ακόμη και με τηλεφωνική εντολή - προσφέρει η τράπεζα XIOSBANK. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η XIOSBANK προσφέρει άμεση αποστολή εμβασμάτων σε όλες τις χώρες του κόσμου, τόσο μέσω του δικτύου της όσο και μέσω συνεργασιών με άλλες τράπεζες στο εξωτερικό. Τα έξοδα του εμβάσματος, είναι 4.500 δραχμές για πάγια εντολή και 5.500 δραχμές για απλό έμβασμα, με δωρεάν άνοιγμα και τήρηση σπουδαστικού κεφαλαίου.

ΕΛΛΗΝΟΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της αντίστοιχης Ρουμανικής Ενωσης υπεγράφη μεταξύ των δυο μερών, μετά από σειρά διμερών επαφών. Στο Μνημόνιο οι δυο πλευρές δηλώνουν την επιθυμία τους για επέκταση της συνεργασίας στα τραπεζικά θέματα, ειδικότερα δε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών αναλαμβάνει να στηρίξει ποικίλα προγράμματα για την εκπαίδευση στελεχών ρουμανικών τραπεζών σε θέματα αγορών κεφαλαίου, τραπεζικού μάρκετινγκ, ελέγχου τραπεζών, πιστωτικών κινδύνων κτλ., καθώς και να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον εκσυγχρονισμό του ρουμανικού συστήματος. Στο μεταξύ, διευθυντικά στελέχη της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών έχουν ήδη επισκεφτεί τις αντίστοιχες Ενώσεις Τραπεζών της Βουλγαρίας, της Σερβίας και των Σκοπίων με σκοπό την εκπαίδευση των τραπεζικών στελεχών και την παροχή σχετικής τεχνογνωσίας. Στο άμεσο μέλλον προγραμματίζονται ανάλογες επισκέψεις στη Σλοβενία, την Κροατία, τη Μολδαβία, την Αλβανία και την Ουγγαρία.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Μικρή μείωση από σήμερα

Φθηνότερες κατά 1 δραχμή το λίτρο έναντι της προηγούμενης βδομάδας θα πωλούνται από σήμερα οι βενζίνες, ενώ μειωμένη κατά 0,80 δρχ./λίτρο θα είναι για τους καταναλωτές και η τιμή λιανικής πώλησης του ντίζελ. Με βάση τις μεταβολές αυτές, οι νέες ενδεικτικές τιμές των βενζινών σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης διαμορφώνονται ως εξής:

  • Λεκανοπέδιο Αττικής και Θεσσαλονίκης, 227,80 δρχ./λίτρο η σούπερ και 206,80 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Α Ζώνη, 227,70 δρχ./λίτρο η σούπερ και 211,70 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Γ Ζώνη με ΦΠΑ 18%, 232,70 δρχ./λίτρο η σούπερ και 216,70 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη, ενώ με ΦΠΑ 13%, 222,70 δρχ./λίτρο η σούπερ και 207,70 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
Φοροέλεγχοι, αλλά στους αγρότες

Ο χορός της επίθεσης που έχει αρχίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και το βίαιο ξεκλήρισμά τους από τη γη, καλά κρατεί. Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την ευαισθησία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και τη φοροδιαφυγή με συστηματικούς ελέγχους στους αγρότες και τα μικρομάγαζα, αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο τους πραγματικά υπεύθυνους για την έξαρση του πληθωρισμού και της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών, σε σύνολο 1.220 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τα συνεργεία περιφερειακών διευθύνσεων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο τελευταίο δίμηνο στη διακίνηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, διαπιστώθηκαν 12.609 παραβάσεις. Σε 34 περιπτώσεις ακολουθήθηκε αυτόφωρος διαδικασία, επειδή τα αγροτικά προϊόντα διακινούνταν χωρίς συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ