Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Ολυμπιακό" δάνειο 300 δισ.

Δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου, μετά τη χτεσινή, "εφ' όλης της ύλης", σύσκεψη με τον πρωθυπουργό

Την εκτίμησή του ότι η ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 από την Ελλάδα, θα απαιτήσει τη σύναψη δανείων από το εξωτερικό περίπου 300 δισ. δραχμών - που θα καλυφθεί με νέα φορολογία από τις επόμενες γενεές - επανέλαβε χτες ο διοικητής της Τράπεζες της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος,μετά το τέλος της εφ' όλης της ύλης σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη - με αντικείμενο τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το 1998, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο 3% - μετείχαν επίσης οι υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας Π. Θωμόπουλο και Ν. Γκαργκάνα.

Η χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια της προχτεσινοβραδινής σύσκεψης που είχε ο Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, για την οικονομική πολιτική και τον προϋπολογισμό του 1998. Λόγος γίνεται, βέβαια, για μια πολιτική, βασική κατεύθυνση της οποίας θα είναι πέρα από όλα τα άλλα η εφαρμογή ακόμη πιο "σφιχτής" εισοδηματικής πολιτικής, στο πνεύμα των προτάσεων της έκθεσης Σπράου.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις, που έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, μετά το τέλος της σύσκεψης, στη συνάντηση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας με τον πρωθυπουργό, έγινε συζήτηση γύρω από την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί, ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο επίπεδο του 3% στο επόμενο έτος. Ο ίδιος, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με το αν επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Σε ερώτηση, για το αν ο στόχος του 3% είναι εφικτός δήλωσε: "Θα προσπαθήσουμε. Νομίζω ότι είναι εφικτό για το επόμενο έτος". Παράλληλα, απέφυγε να κάνει λόγο για ανάγκη λήψης δέσμης μέτρων που θα εξυπηρετήσουν το συγκεκριμένο στόχο, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση με τον πρωθυπουργό είχε γενικό χαρακτήρα κυρίως στις κατευθύνσεις της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, χωρίς να υπάρχει εξειδίκευση για μέτρα.

Επίσης, στις δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτίμησε ότι θα υπάρξει μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού, μέχρι το τέλος του έτους σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, υποχώρηση, που, όπως ανέφερε, ενδέχεται να εμφανιστεί και το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ