ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις

Οι αιρετοί καταγγέλλουν τον Δ. Αβραμόπουλο για τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση και την αντιαυτοδιοικητική του πολιτική

Κλιμακώνεται ο αγώνας αιρετών και κατοίκων ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων. Οι προετοιμασίες για τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα στα τέλη του μήνα και για το συλλαλητήριο στις 9 του Οκτώβρη στην Αθήνα εντείνονται. Παράλληλα καταγγέλλεται ανοιχτά, πλέον, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος για την αντιαυτοδιοικητική του πολιτική και τη φιλοκυβερνητική του στάση. Και όλα αυτά, σε πείσμα του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και των πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ, που συμφωνούν πλέον ανοιχτά στην ερήμωση των χωριών.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της, η γραμματεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των αναγκαστικών συνενώσεων καταγγέλλει τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και δήμαρχο Αθηναίων για τις δηλώσεις του υπέρ των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων. Τον κατηγορούν για αντικοινοτική πολιτική και τονίζουν πως οι απόψεις του βρίσκονται σε αντίθεση με τις απόψεις του 90% των κοινοτήτων. Η επιτροπή επισημαίνει πως ο Δ. Αβραμόπουλος επικαλείται την απόφαση που πάρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, υπέρ των κυβερνητικών σχεδιασμών, "ενώ γνωρίζει καλά ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου δεν απηχούν τις θέσεις της πλειοψηφίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ενός κύκλου δημάρχων και της κυβέρνησης".

Επιπλέον, αποκρούει "τις δηλώσεις "νομιμοφροσύνης" ως προς το σχέδιο "Ιωάν. Καποδίστριας" του κ. Αβραμόπουλου και τα όποια "πολιτικάντικα παιχνίδια", που στόχο έχουν όχι μόνο τις κοινότητες, αλλά και την ίδια την Αυτοδιοίκηση".

Η Επιτροπή διαπιστώνει, ακόμα, πως το κίνημα των κοινοτήτων διευρύνει τους αγωνιστικούς του στόχους, πέρα από την απόσυρση του προγράμματος "Ιωάν. Καποδίστριας", ώστε να μην ερημωθεί η ύπαιθρος, να μην αυξηθεί η ανεργία των νέων, να μη συρρικνωθεί ο αγροτικός πληθυσμός και να αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το ένα τρισ. που οι κυβερνήσεις παράνομα παρακρατούν από τους θεσμοθετημένους υπέρ των ΟΤΑ πόρους.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντείνονται οι προετοιμασίες αιρετών και κατοίκων ενόψει των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα γίνουν σε όλη τη χώρα από 25 μέχρι 30 του μήνα, ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 του Οκτώβρη θα προχωρήσουν σε συλλαλητήριο, στην Αθήνα, με στόχο την απόσυρση του κυβερνητικού προγράμματος.

Χανιά

Συντονίζεται ο αγώνας των κοινοτήτων του Νομού Χανίων ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. Χτες, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δήμου Χανίων πλατιά σύσκεψη αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων μαζικών φορέων του νομού. Αντικείμενο της πετυχημένης σύσκεψης ήταν ο συντονισμός του αγώνα ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα και η σύνδεσή του με τον αγώνα που αναπτύσσεται πανελλαδικά.

Στη σύσκεψη αυτή εγκρίθηκε, ομόφωνα, ψήφισμα και εκλέχθηκε Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή αγώνα κατά του σχεδίου "Ιωάν. Καποδίστριας". Η Επιτροπή θα έρθει σε επαφή με τους αιρετούς και κατοίκους όλων των κοινοτήτων του νομού, με στόχο την οργάνωση παγχανιώτικου συλλαλητηρίου ενάντια στις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων. Παράλληλα, θα ζητήσει από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων να πάρει δημόσια θέση για το ζήτημα και από τη ΔΕ της ΤΕΔΚ να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των αιρετών του νομού για να εξεταστεί το θέμα.

Θεσσαλία

Η Λαρισαϊκή Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", καλεί τους αιρετούς του νομού, που αντιτίθενται στις αναγκαστικές συνενώσεις, να πάρουν μέρος σε συγκέντρωση που διοργανώνει το Σάββατο, 20 Σεπτέμβρη,στην αίθουσα της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ. Στην πρόσκληση της Επιτροπής αναφέρεται πως οι αιρετοί πρέπει να αντισταθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την ερήμωση της υπαίθρου και τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού από 22% σε 8%. Να ζητήσουν την άμεση καταβολή των 920 δισ. δραχμών που παρακρατά παράνομα η κυβέρνηση από τους ΟΤΑ. Να απαιτήσουν την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στην ΤΑ. Και να αποτρέψουν τη μετατροπή των ΟΤΑ σε φορομπήχτες που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στο μεταξύ, χτες οι κάτοικοι της Φαλάνης,χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα και άλλα μέσα μεταφοράς, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στη Λάρισα, ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Επιπλέον, στο Ζάρκο Τρικάλων η Συντονιστική Επιτροπή των μαζικών φορέων διοργανώνει συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στις 22 Σεπτέμβρη,στην Εθνική Οδό Λάρισας - Τρικάλων, στο οποίο καλεί να πάρουν μέρος όλους τους Ζαρκινούς, για να βροντοφωνάξουν - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - "όχι στο πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας", όχι στην αναγκαστική συνένωση, όχι στην εξαφάνιση της Κοινότητας Ζάρκου, όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, όχι άλλα βάρη στις πλάτες του λαού".

Ανοιχτή στήριξη στην κυβέρνηση

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσφερε χτες τη στήριξη του κόμματός του στο πρόγραμμα αναγκαστικής κατάργησης κοινοτήτων. Στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα και ο Σημίτης

"Αναγκαίες" χαρακτήρισε, χτες, τις αναγκαστικές καταργήσεις των κοινοτήτων ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Εκφράζοντας τη θέση του κόμματός του, έκανε για άλλη μια φορά σαφές ότι ουσιαστικά στηρίζει τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια για συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, ερήμωση των χωριών και επιπρόσθετο χαράτσωμα των δημοτών από δήμους - επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος,συνοδευόμεος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκη και το μέλος της ΠΓ του κόμματος Δ. Χατζησωκράτη,επισκέφτηκε, χθες, τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο,προκειμένου να συζητήσουν για θέματα Αυτοδιοίκησης και κυρίως για το κυβερνητικό πρόγραμμα των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων, "Ιωάν. Καποδίστριας".

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση με τις αναγκαστικές συνενώσεις "κάνει ένα βήμα" και πως "είναι αναγκαίο αυτό το βήμα". Εκφράζοντας, βέβαια, την αγωνία του ΣΥΝ να μην παρουσιάζεται σαν απλό δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ και να αρθρώνει αντιπολιτευτικό λόγο, ο Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε επιμέρους, διαδικαστικού τύπου παρατηρήσεις στην κυβέρνηση, συμφωνώντας, όμως, με την ουσία των σχεδιασμών της.

Των σχεδιασμών, δηλαδή, για δημιουργία μεγάλων δήμων, με στόχο την αμεσότερη προώθηση της επιπρόσθετης φορολόγησης των δημοτών, της ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών, της ερήμωσης της υπαίθρου και της συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού κατά πώς ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθούν οι εγχώριοι υποτακτικοί της.

Σ' αυτό το πλαίσιο, επισήμανε στον υπουργό και "τις ανορθόδοξες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί (με την πορεία των συνενώσεων). Δυστυχώς πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επιδίδονται στη γνωστή τακτική των πελατειακών σχέσεων και του παραγοντισμού". Πρόσθεσε πως "πρέπει να γίνουν συνενώσεις, αλλά με σωστό τρόπο" και κατέληξε πως "εμείς θέλουμε να λυθούν με αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν προκύψει".

Ερωτηθείς, τέλος, για τις δημοτικές εκλογές του '98 και την προωθούμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε πως όλοι όσοι "άρχισαν πριν την ώρα τους αυτήν την ιστορία της ονοματομαχίας και της ονοματολογίας, βλάπτουν ουσιαστικά και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αυτονομία και την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα πρόσωπα".

Ερχεται ο... ταξίαρχος

Το υπουργείο Εσωτερικών επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να"ενημερωθεί" από τον υπουργό και τους υφυπουργούς για το "έργο" τους. Ουσιαστικά, η επίσκεψη στοχεύει να αναδείξει, για άλλη μια φορά, την πρωθυπουργική στήριξη στο πρόγραμμα της αναγκαστικής ερήμωσης των χωριών. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αποδεικνύοντας, πάντως, το "εκσυγχρονιστικό" πνεύμα της κυβέρνησης, οι διοικούντες έχουν επιδοθεί σε προσπάθειες εξωραϊσμού του χώρου, με νέες μοκέτες να τοποθετούνται σε αίθουσες, τοίχους να βάφονται και γραφεία να απομακρύνονται από διαδρόμους. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες πολλά ακούγονται, στο υπουργείο, περί στρατοπέδου και φαντάρους που "γυαλίζονται" πριν την άφιξη του ταξιάρχου...

ΣΑΜΟΣ
Καίγεται ένα στολίδι του νησιού

Ενα από τα πιο όμορφα μέρη της Σάμου, η νοτιοδυτική της πλευρά, παραδόθηκε και αυτό στις φλόγες. Πάνω από 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης και ελαιόδεντρων καίγονται από προχτές. Η φωτιά, σύμφωνα με μία μαρτυρία, άρχισε τυχαία έξω από το Παλιοχώρι, από σπινθήρα αγροτικού μηχανήματος. Γρήγορα εξαπλώθηκε στην Πλάκα, τη ρεματιά του Αϊ - Γιάννη του Ελεήμονα και τη θέση Γκίοκα. Χτες το απόγευμα η φωτιά αναζωπυρώθηκε στη θέση Κλίμα και Κοκκινόβραχο και συνέχισε να μαίνεται ανεξέλεγκτη εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα αδυνατούν να πετάξουν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ως υπεύθυνος για την καταστροφή φέρεται ο Γιάννης Μουκαζής, 57 χρόνων, κάτοικος Ορμου Μαραθόκαμπου, ο οποίος παραδόθηκε στην Αστυνομία και στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι η φωτιά προήλθε από σπινθήρα χορτοκοπτικού μηχανήματος που χρησιμοποιούσε στο κτήμα του. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και η Δασική Υπηρεσία με έκτακτη ανακοίνωση χτες το απόγευμα απηύθυναν έκκληση σε όσους διαθέτουν μικρά οχήματα με ψεκαστήρα ή βυτίο νερού να μεταβούν στην περιοχή Λιμνιώνα όπου και ήλπιζαν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο.

"Φαρμάκι" ο... Καφφές

Κατά 60% ημερησίως και κατά 33,3% μηνιαίως αύξησε τα τέλη στα δημοτικά πάρκινγκ, ο δήμος Λάρισας. Ετσι, μια θέση παρκαρίσματος κοστίζει τώρα 400 δραχμές (από 250) την ημέρα και 8.000 (από 6.000) το μήνα. Ανάλογο είναι το"χαράτσωμα" και από την εταιρία ΣΕΤΕΞ που έχει αναλάβει την ελεγχόμενη στάθμευση στην πόλη.

Από τη "Σκύλλα" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στη "Χάρυβδη" της δημοτικής εξουσίας, ο άτυχος Λαρισαίος κάτοχος ΙΧ αυτοκινήτου, ο οποίος αντιμετωπίζει και το αφόρητο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης.

Βεβαίως, οι Λαρισαίοι δεν πληρώνουν ακριβά μόνον για να παρκάρουν τ' αυτοκίνητά τους. Ο δήμος Λάρισας είναι ο ακριβότερος της χώρας, καθώς ο δήμαρχος Χριστόδουλος Καφφές επιβάλλει κάθε χρόνο τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης και καθαριότητας, επέβαλε "χαράτσι" στους νέους που αθλούνται στα δημοτικά γυμναστήρια και στους γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αυτός ο δήμαρχος - που, βεβαίως, ενεργεί στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής που επιχειρεί να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε φορομπηχτικό μηχανισμό - θα ζητήσει εκ νέου την ψήφο των Λαρισαίων στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ε, ρε "φούμο" που έχει να πέσει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ