Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανοιχτή στήριξη στην κυβέρνηση

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσφερε χτες τη στήριξη του κόμματός του στο πρόγραμμα αναγκαστικής κατάργησης κοινοτήτων. Στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα και ο Σημίτης

"Αναγκαίες" χαρακτήρισε, χτες, τις αναγκαστικές καταργήσεις των κοινοτήτων ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Εκφράζοντας τη θέση του κόμματός του, έκανε για άλλη μια φορά σαφές ότι ουσιαστικά στηρίζει τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια για συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, ερήμωση των χωριών και επιπρόσθετο χαράτσωμα των δημοτών από δήμους - επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος,συνοδευόμεος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκη και το μέλος της ΠΓ του κόμματος Δ. Χατζησωκράτη,επισκέφτηκε, χθες, τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο,προκειμένου να συζητήσουν για θέματα Αυτοδιοίκησης και κυρίως για το κυβερνητικό πρόγραμμα των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων, "Ιωάν. Καποδίστριας".

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση με τις αναγκαστικές συνενώσεις "κάνει ένα βήμα" και πως "είναι αναγκαίο αυτό το βήμα". Εκφράζοντας, βέβαια, την αγωνία του ΣΥΝ να μην παρουσιάζεται σαν απλό δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ και να αρθρώνει αντιπολιτευτικό λόγο, ο Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε επιμέρους, διαδικαστικού τύπου παρατηρήσεις στην κυβέρνηση, συμφωνώντας, όμως, με την ουσία των σχεδιασμών της.

Των σχεδιασμών, δηλαδή, για δημιουργία μεγάλων δήμων, με στόχο την αμεσότερη προώθηση της επιπρόσθετης φορολόγησης των δημοτών, της ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών, της ερήμωσης της υπαίθρου και της συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού κατά πώς ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθούν οι εγχώριοι υποτακτικοί της.

Σ' αυτό το πλαίσιο, επισήμανε στον υπουργό και "τις ανορθόδοξες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί (με την πορεία των συνενώσεων). Δυστυχώς πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επιδίδονται στη γνωστή τακτική των πελατειακών σχέσεων και του παραγοντισμού". Πρόσθεσε πως "πρέπει να γίνουν συνενώσεις, αλλά με σωστό τρόπο" και κατέληξε πως "εμείς θέλουμε να λυθούν με αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν προκύψει".

Ερωτηθείς, τέλος, για τις δημοτικές εκλογές του '98 και την προωθούμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε πως όλοι όσοι "άρχισαν πριν την ώρα τους αυτήν την ιστορία της ονοματομαχίας και της ονοματολογίας, βλάπτουν ουσιαστικά και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αυτονομία και την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα πρόσωπα".

Ερχεται ο... ταξίαρχος

Το υπουργείο Εσωτερικών επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να"ενημερωθεί" από τον υπουργό και τους υφυπουργούς για το "έργο" τους. Ουσιαστικά, η επίσκεψη στοχεύει να αναδείξει, για άλλη μια φορά, την πρωθυπουργική στήριξη στο πρόγραμμα της αναγκαστικής ερήμωσης των χωριών. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αποδεικνύοντας, πάντως, το "εκσυγχρονιστικό" πνεύμα της κυβέρνησης, οι διοικούντες έχουν επιδοθεί σε προσπάθειες εξωραϊσμού του χώρου, με νέες μοκέτες να τοποθετούνται σε αίθουσες, τοίχους να βάφονται και γραφεία να απομακρύνονται από διαδρόμους. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες πολλά ακούγονται, στο υπουργείο, περί στρατοπέδου και φαντάρους που "γυαλίζονται" πριν την άφιξη του ταξιάρχου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ