Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταργείται και στο γυμνάσιο η "δεύτερη ευκαιρία"!

Σε παραπέρα όξυνση των φραγμών στη μόρφωση προχωρά η κυβέρνηση. Χτες το βράδυ με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αποκάλυψε ότι μετεξεταστέοι δε θα υπάρχουν ούτε στα Γυμνάσια, που αποτελούν μέρος της 9χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης! Για να αποδειχτεί και με αυτόν τον τρόπο ότι ο πραγματικός στόχος της αντιδραστικής μεταρρύθμισης, που προωθεί η κυβέρνηση, είναι το "φιλτράρισμα" που απαιτεί το νέο εργασιακό μοντέλο που επιτάσσει η "Λευκή Βίβλος".

Μπροστά στη θύελλα των αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε, η ηγεσία του υπουργείου, παράλληλα με τις καταγγελίες για "συμφέροντα που αντιμάχονται τις αλλαγές", επιχειρεί και έναν αποπροσανατολιστικό "πλειστηριασμό" για τον ελάχιστο βαθμό προαγωγής. Χτες, ο Γερ. Αρσένης παρέλασε σχεδόν από όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, για να διαφημίσει τη "μεγαλοψυχία" του απέναντι στους "αδύνατους" μαθητές. Οτι δηλαδή η κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας συνοδεύεται με μείωση από 13 σε 10 του ελάχιστου μέσου όρου βαθμολογίας προαγωγής στην επόμενη τάξη όσων "κόβονται" σε κάποια μαθήματα! Ο υπουργός Παιδείας γνωρίζει πολύ καλά ότι ο βαθμός είναι μέγεθος σχετικό και ο τρόπος και ο βαθμός αυστηρότητας της βαθμολόγησης είναι θέμα που ρυθμίζεται. Ετσι, μέσω της "μεγαλοψυχίας", επιχειρεί το χρύσωμα του χαπιού, ώστε η κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας να συναντήσει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες για "ενισχυτική διδασκαλία" στα σχολεία, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού και υποδομής. Βέβαια, γι' αυτά τα τελευταία, ο υπουργός δε βρίσκει λέξη να πει, αποδεικνύοντας έτσι ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για "βελτίωση" των σχολείων είναι εντελώς υποκριτικό. Αλλωστε, τους πραγματικούς στόχους της μεταρρύθμισης στην παιδεία δεν τους έχει επιλέξει η ίδια, αλλά είναι αυτοί που σαφέστατα διατυπώνονται στη "Λευκή Βίβλο για την Παιδεία".

Επίθεση κατά πάντων

Ενδεικτική των αντιδράσεων που υπάρχουν σε όλους τους χώρους της παιδείας, εξαιτίας των συνεχών μέτρων που παίρνει το αρμόδιο υπουργείο, ήταν η χτεσινή συμπεριφορά του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη, που μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, έκανε.... επίθεση κατά πάντων. Παρά το γεγονός ότι αντικείμενο της Επιτροπής ήταν το προτεινόμενο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών, ο υπουργός Παιδείας επέλεξε να κατηγορήσει όσους αντιδρούν στην πολιτική που εφαρμόζει, καθώς και να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των μετεξεταστέων. Οσον αφορά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρσή του, καταψηφίζοντάς το.

"Είδα με έκπληξη και ανησυχία τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, παρότι δεν τέθηκε για πρώτη φορά. Προτού δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση άρχισε μια σειρά καταγγελιών για την κατάργηση του συστήματος ανεξεταστέων", είπε ο Γερ. Αρσένης, λες και δεν άνοιξε ο ίδιος το θέμα, επιλέγοντας μάλιστα και τον τρόπο της συνέντευξης σε εφημερίδα! Είπε ακόμη ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς, αλλά και τα κόμματα, αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο για το θέμα! Ανέφερε επίσης ότι οι νέες ρυθμίσεις θα αρχίσουν να υφίστανται από το καλοκαίρι του 1999, συμπληρώνοντας πως "οι μαθητές της Β και Γ Λυκείου θα λειτουργήσουν κάτω από το παλιό σύστημα και θα έχουν τις επαναληπτικές εξετάσεις αν χρειαστεί. Οι μαθητές που πηγαίνουν τώρα στην Α Λυκείου μπορούν να έχουν και επαναληπτικές εξετάσεις μέχρις ότου εθιστεί το σύστημα στις καινούριες συνθήκες".

Μισθολόγιο πανεπιστημιακών

Τη στιγμή που στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας δε γίνονται μαθήματα και εξετάσεις, καθώς τα μέλη ΔΕΠ απέχουν από τα διδακτικά και εξεταστικά τους καθήκοντα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο, η κυβέρνηση επιμένει να προωθήσει το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την ετεροαπασχόληση των μελών ΔΕΠ.

Το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, για το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό δηλαδή των πανεπιστημίων, υπερψηφίστηκε χτες επί της αρχής με την ψήφο όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Απόστολος Τασούλας επισήμανε την αντίθεσή του στον επιδοματικό χαρακτήρα των μισθών των πανεπιστημιακών, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να "κλείσει" η ψαλίδα ανάμεσα στους υψηλόμισθους και τους χαμηλόμισθους. Επίσης αντιτέθηκε στη λογική της θεσμοθέτησης της παράλληλης εργασίας στα πανεπιστήμια και στον ιδιωτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ