Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Εξαγγελίες σε βάρος της τσέπης των γονιών

Τη δημιουργία 162 ολοήμερων νηπιαγωγείων, τα οποία θα λειτουργήσουν φέτος σε αστικά κέντρα της χώρας εξήγγειλε για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην "1η Ενημερωτική Επιμορφωτική Συνάντηση Νηπιαγωγών για το ολοήμερο νηπιαγωγείο". Και αυτό το χρόνιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση δημαγωγικά, καθώς η επέκταση του θεσμού θα σημαίνει νέα βάρη για τους εργαζόμενους.

Τα 162 ολοήμερα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν φέτος σε αστικά κέντρα, στα οποία υπάρχουν και παιδαγωγικά τμήματα πανεπιστημίων, με την προοπτική ο θεσμός μέσα στην επόμενη τετραετία να επεκταθεί, όπου οι γονείς και οι δήμοι διαθέτουν τα κονδύλια για τη λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστική ως προς αυτό η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: "Μετατρέπονται σταδιακά τα λειτουργούντα νηπιαγωγεία σε ολοήμερα νηπιαγωγεία, εφόσον διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών σε διδακτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή".

Οι "προϋποθέσεις" αυτές θα διασφαλιστούν με τη χρηματοδότηση είτε άμεσα από τους γονείς (όπως έγινε στην εφαρμογή της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών στα δημοτικά) είτε έμμεσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς το κονδύλιο που προβλέπεται από το υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων ισχύει μόνο για φέτος.

Πάντως, τη στιγμή που ο υπουργός Παιδείας κάνει τις εξαγγελίες για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία, εκατοντάδες νηπιαγωγοί και δάσκαλοι ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας, καθώς με ευθύνη του υπουργείου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία των αποσπάσεων 1.000 περίπου εκπαιδευτικών και των τοποθετήσεων των διευθυντών στα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ