Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Η κυβέρνηση εγκατέλειψε στην τύχη τους παιδικούς σταθμούς

Στην τύχη τους έχει αφήσει η κυβέρνηση τους πέντε Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ) και τον ένα βρεφονηπιακό, στο Πέραμα. Η έλλειψη προσωπικού, που οφείλεται στη μη κάλυψη των οργανικών θέσεων, έχει καταστήσει τη λειτουργία τους προβληματική. Ηδη, οι σταθμοί διώχνουν παιδιά και αρνούνται να δεχτούν άλλα, ενώ ο βρεφονηπιακός σταθμός έχει κλείσει. Τύχη που ενδεχομένως θα έχουν και οι ΚΠΣ, αν δεν καλυφθούν από την κυβέρνηση τα κενά, όπως ζητά ο αντιδήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκος, με έγγραφό του προς τον νομάρχη Πειραιά, τον αρμόδιο για θέματα Πρόνοιας αντινομάρχη και τον περιφερειάρχη Πειραιά.

Από τον Α ΚΠΣ λείπουν δύο νηπιαγωγοί, μία μαγείρισσα και μία καθαρίστρια. Στον Β ΚΠΣ λείπουν μία νηπιαγωγός και η διαχειρίστρια λόγω εγκυμοσύνης. Στον Γ ΚΠΣ λείπει μία νηπιαγωγός. Στον Δ τα πράγματα είναι οριακά και στον Ε δύο καθαρίστριες, δύο νηπιαγωγοί και ο διαχειριστής. Οι ελλείψεις στον βρεφονηπιακό σταθμό υποχρέωσαν το δήμο να τον κάνει μόνο παιδικό, αφού λείπουν δύο βρεφοκόμοι και δύο νηπιαγωγοί.

Ο Γ. Λαγουδάκος στο έγγραφό του τονίζει: "Η κατάσταση στο Πέραμα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι τραγική. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και οι αντιδράσεις και η αγανάκτηση των γονιών είναι τεράστια και ανεξέλεγκτη κατά των όσων φέρονται σαν αρμόδιοι". Αμεσο αποτέλεσμα της κατάστασης είναι το ωράριο λειτουργίας των σταθμών να περιορίζεται μέχρι τη μία το μεσημέρι, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στις εργαζόμενες μητέρες.

"Μία πρόχειρη λύση είναι η μετάταξη ή η απόσπαση προσωπικού από άλλες υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου και των υπηρεσιών", είναι η πρόταση που κάνει στη Νομαρχία και τον περιφερειάρχη ο αντιδήμαρχος Περάματος. Η απάντηση που πήρε από τον αντινομάρχη Πειραιά κ. Σπυρόπουλο ήταν να προχωρήσει ο δήμος στις αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών.

"Πρόθεση της Νομαρχίας είναι να αναλάβει ο δήμος τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, χωρίς ταυτόχρονα να έχει από την κεντρική εξουσία τους πόρους, οπότε θα υποχρεωθεί να φορολογήσει τους δημότες, ή να δώσει τη διαχείρισή τους σε ιδιώτη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ιδιωτικοποίηση των παιδικών σταθμών", δήλωσε στο "Ρ" ο Γ. Λαγουδάκος. Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος, με ομόφωνο ψήφισμά του, δηλώνει την αντίθεσή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περνάει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους.

Να σημειωθεί ότι το ετήσιο κόστος λειτουργίας των ΚΠΣ του Περάματος είναι 20 εκατομμύρια, από τα οποία το υπουργείο δίνει τώρα τα 17. Ποσό, που θα μεταφερθεί στις πλάτες των δημοτών, αν αλλάξει η ισχύουσα κατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η Νομαρχία μετά το έγγραφο του Δήμου Περάματος, από το γραφείο του αντινομάρχη απάντησαν ότι το θέμα του προσωπικού δεν είναι αρμοδιότητα της Νομαρχίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ