ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κανένας εφησυχασμός από τη μερική αναδίπλωση της κυβέρνησης
  • Αχιλ. Κανταρτζής: Υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες μένουν έξω από αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες
  • Διατηρείται η πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων
  • Στήριξαν τις κυβερνητικές επιλογές ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ

"Κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, παρά το γεγονός ότι διευρύνονται οι φορείς οι οποίοι υπάγονται σε αυτόν το νόμο γιατί υπάρχουν φορείς οι οποίοι μένουν έξω από τον ν. 2190, αλλά πολύ περισσότερο υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίες μένουν έξω από αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες".

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,μιλώντας στη Βουλή για τη "μερική αναδίπλωση", όπως τη χαρακτήρισε, στην οποία υποχρεώθηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση σχετικά με τη διεύρυνση των φορέων που θα υπάγονται πλέον στο "νόμο Πεπονή". Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου - το οποίο υπερψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ - υπογράμμισε ότι παραμένουν εξαιρέσεις για κατηγορίες εργαζομένων όπως το εργατοτεχνικό προσωπικό, το ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα προσληφθεί από τους δήμους και τις κοινότητες, ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις έργου. Συγκεκριμένα τόνισε:

"Δεν μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι καθιερώνει ένα αξιοκρατικό σύστημα, τη στιγμή που καθιερώνει το ρουσφέτι για τις προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, τομέας ο οποίος διευρύνεται. Δεν μπορεί να επαίρεται ότι καθιερώνει την αξιοκρατία, τη στιγμή που αφήνει ανέγγιχτες ουσιαστικά τις διατάξεις για τις συμβάσεις έργου, που όλοι γνωρίζουν ότι αφορούν και καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, αλλά ανοίγουν και παράθυρα για ρουσφετολογικές προσλήψεις.Σοβαρό επίσης ζήτημα είναι η "σαλαμοποίηση" των εργασιακών σχέσεων, μέσα από όλη αυτή την πολυδιάσπαση. Τακτικό προσωπικό αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, εποχιακό, με συμβάσεις έργου, ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Στην ουσία πού οδηγούν αυτά; Οδηγούν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στην υλοποίηση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ακριβώς επιτάσσουν και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου".

Μια άλλη σοβαρή πτυχή της συγκεκριμένης διάταξης αφορά τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού κάτι που - όπως κατήγγειλε ο Αχιλ. Κανταρτζής - αφορά ουσιαστικά τα σχολεία τα οποία θα ιδρύσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πράγμα που θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Ζήτησε δε η πρόσληψη των εκπαιδευτικών αυτών να γίνει με την επετηρίδα, της οποίας ζήτησε την επαναφορά.

Σχετικά με τις αστικές εταιρίες και τις διάφορες εταιρίες τις οποίες ιδρύει η Αυτοδιοίκηση ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτίμησε ότι στην πράξη δε θα καλύπτονται από το νόμο, καθώς "λόγω της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων οι εταιρίες αυτές ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μέσα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης".

Με αφορμή δε τις ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες η κυβέρνηση διακρίνεται ιδιαίτερα, ο Αχιλ. Κανταρτζής εύστοχα υπογράμμισε: "Πού θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, όταν με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων αφήνεται ανοιχτό το έδαφος για το ξεπούλημα σε ό,τι έχει απομείνει; Οι οργανισμοί των υπηρεσιών που θα συσταθούν, με τι κριτήρια θα συσταθούν; Με αυτά που επιβάλλουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι για περιστολή του κοινωνικού κράτους, δηλαδή για περιστολή των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, υγείας, παιδείας ή θα συσταθούν με βάση τα συμφέροντα της χώρας μας και των εργαζομένων, για ένα δημόσιο που θα παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, προς όφελος του λαού της, για διεύρυνση και αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες;".

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί.

Οι "φίλοι" του ανθρώπου

Οσο διογκώνεται το περιθώριο στο οποίο σπρώχνει τις λαϊκές μάζες το υπάρχον κοινωνικοπολιτικό σύστημα - καθώς και κάθε εκμεταλλευτικό σύστημα - υπάρχει ένα είδος που ανθεί. Πρόκειται για τους "φίλους" του ανθρώπου... Για τους γνωστούς "φιλάνθρωπους", που... συγκινούν με την ευαισθησία τους προς τους αναξιοπαθούντες, την οποία φροντίζουν να διαφημίζουν από τις πασαρέλες της δημόσιας προβολής. Τόση ανιδιοτέλεια... Το παιχνίδι είναι παλιό. Από την εποχή των πατρικίων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που τα αξιώματά τους και ο πλούτος τους αυξάνονταν ευθέως ανάλογα με τον αριθμό των πληβείων που "ευεργετούσαν", τελώντας υπό την κατοχή τους.

Ενα ακόμα "φιλανθρωπικό σόου" θα λάβει χώρα τις επόμενες μέρες, με τη χορηγία - δε γνωρίζουμε αν στην εν λόγω χορηγία ισχύει το καθεστώς μη φορολόγησης των "ευεργετών" - του τηλεοπτικού σταθμού του Λαμπράκη, του Βαρδινογιάννη, του Μπόμπολα, του Αλαφούζου και του Τεγόπουλου. Σε αυτό το πάνελ των "φίλων" του ανθρώπου, δε θα μπορούσαν να μη συμμετάσχουν η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και, φυσικά, η Μαρία Δαμανάκη. Ολοι, υπό την ενορχήστρωση της τηλεπαρουσιάστριας που ειδικεύεται από τις εκπομπές της στον υπνωτισμό πουλερικών, θα καλέσουν τους ακροατές τους να παράσχουν ένα "φιλοδώρημα" στα παιδιά με νοητική καθυστέρηση...

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για αυτό το είδος αντίληψης που πλασάρεται σαν κοινωνική πολιτική. Για την ποιότητα των ιδιωτών, που η "φιλανθρωπία" τους εκδηλώνεται πάντα έξω από τα εργασιακά γκέτο των οποίων προϊστανται. Για το γεγονός, πως η κάθε χρυσοφόρα επιχειρησιακή φλέβα που διευθύνουν έχει πάνω της τα σημάδια των ανθρώπινων ζωών, που χάθηκαν στα "κρεματόρια" των "φίλων" του ανθρώπου, είτε στη στεριά, είτε στη θάλασσα.

Ομως εδώ πρόκειται για κάτι ευρύτερο. Για μια ολόκληρη επιχείρηση αποπροσανατολισμού, που όσο το μάτι του διαβάτη εξοικειώνεται με τις εικόνες των παιδιών που ζητιανεύουν στα φανάρια, τις εικόνες των αστέγων της Ομόνοιας και των πεινασμένων του μετρό, εκείνη θεριεύει. Εχουμε να κάνουμε με την επιχείρηση που θέλει να διδάξει, με τη μέθοδο της πλύσης εγκεφάλου, το εξής απλό: Η ύπαρξη των κάθε λογής αναξιοπαθούντων είναι νομοτέλεια, ένα αναπόφευκτο κακό, σαν τους σεισμούς. Και όπως οποιοδήποτε άλλο ζήτημα και η βοήθεια προς αυτούς τους ανθρώπους είναι υπόθεση ιδιωτική. Υπόθεση πάρε δώσε. Κάνεις μια φιλανθρωπία και απαλλάσσεσαι από τα όποια εγκλήματα βαραίνουν την υπόλοιπη ζωή σου...

Βέβαια, οι φτωχοί είναι πολλοί και συνεχώς γίνονται περισσότεροι. Ε, τι να κάνουμε, όσοι είναι... τυχεροί - μέσα στην ατυχία τους - μπορεί να βρεθούν στο δρόμο κάποιας φιλεύσπλαχνης Νταϊάνας, κάποιας μητέρας Τερέζας ή έστω Μαριάννας ή κανενός δημάρχου που τονώνει το προφίλ του διοργανώνοντας αναστάσιμα συσσίτια...

Στο μεταξύ το κράτος τελειοποιεί τις σταυροφορίες αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων. Φτιάχνει και προϋπολογισμούς. Μόνο που σε αυτούς τους προϋπολογισμούς το κονδύλι για δαπάνες και επιχορηγήσεις προς τις περιπτώσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες μειώθηκε το 1997 κατά 24% (!) και από τα 128 εκατ. δραχμές το 1996, κατρακύλησε στα 98 εκατ. δραχμές φέτος... Στους ίδιους αυτούς προϋπολογισμούς το σύνολο των κοινωνικών δαπανών έχει καταβυθιστεί στα επίπεδα του 1993... Την ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα μέχρι το α' εξάμηνο του 1996, οι κάθε λογής "φιλάνθρωποι" έχουν καταθέσεις στην Ελβετία ύψους 14,9 δισ. δολαρίων. Η αύξηση σε σύγκριση με το 1988 ανέρχεται στο 250%...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Η ασυδοσία γίνεται νόμος

Καταψήφισε το νομοθέτημα το ΚΚΕ. Επιφυλάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΝ

"Εκσυγχρονιστικό" σχέδιο πλήρους ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των φυσικών πόρων, της εθνικής οικονομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του περιβάλλοντος, χαρακτηρίστηκε χτες από το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο σχετικά με τις "Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές" (ΒΕΠΕ), που κατατέθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο εν λόγω προτεινόμενος νόμος, που αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ΤΑ, "βαφτίστηκε" πάντως από τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ ως"προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες" για τη βιομηχανία.

Παρεμβαίνοντας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου, που το καθιστούν "αντιλαϊκό" και "αντιδραστικό", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:

  • Καταργείται ο ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός.
  • Καθιερώνονται οι ευκαιριακές χωροθετήσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Εγκαταλείπεται η δυνατότητα σχεδιασμού γενικού για συνολική ανάπτυξη της χώρας σε τοπικό επίπεδο.
  • Βασικές διαδικασίες, οι οποίες διασφάλιζαν το αποδεκτό περιβαλλοντολογικά των διαφόρων χρήσεων (διαδικασία προέγκρισης, έγκριση περιβαλλοντικών όρων κλπ.), καταργούνται.
  • Καταστρατηγείται η συνταγματική απαίτηση, που συμπυκνώνεται στην έκφραση του Ε Τμήματος του ΣτΕ "Απαξ δάσος, πάντα δάσος".
  • Οι πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξοβελίζονται και σχεδόν εκμηδενίζονται οι δυνατότητες παρέμβασής της.
  • Δίνονται προκλητικές ατέλειες και φοροαπαλλαγές στις ΑΕ, φορείς των ΒΕΠΕ.
  • Τα έργα υποδομής για την ανάπτυξη των εταιριών αυτών επιχορηγούνται από το δημόσιο σε ποσοστό 75% του επιχειρηματικού σχεδίου, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100%.

Καταλήγοντας, ο Νίκος Γκατζής δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής και επί των άρθρων το προτεινόμενο νομοθέτημα, προσθέτοντας πως "δε θα περπατήσει", αφού απέναντί του θα βρει τους φορείς της ΤΑ και το μαζικό κίνημα.

Κάνοντας λόγο για προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Τρυφωνίδης, επισήμανε ότι σωρεία προβλημάτων υπάρχουν στο αν και κατά πόσο το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί με αποφάσεις του να υποχρεώσει φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εναρμονιστούν με τις επιδιώξεις του, όσον αφορά τις βιομηχανικές περιοχές. Σημείωσε δε ακόμα ότι με το νόμο είναι δυνατόν ένας επενδυτής να εγκαταλείψει την επένδυση, έχοντας απομυζήσει το 60% της κοινοτικής επιχορήγησης, γεγονός που αποκλείει την ανάθεση του έργου σε άλλον επενδυτή. Με βάση αυτά, υποστήριξε ότι αν και η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί επί της αρχής του νομοσχεδίου δε θα το ψηφίσει, αν δε διορθωθούν αυτά τα σημεία. Οσον αφορά το Συνασπισμό, ο εκπρόσωπός του, Ε. Αποστόλου, δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για την ψήφο του, αφού δεν έχει καταστεί σαφές (;) τι πολιτικές θα ασκηθούν μέσα από το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Να σημειώσουμε ότι (κατά τη συνήθη πρακτική της) η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου κατέθεσε 3 τροπολογίες, σχετικά με την εισαγωγή ιδιωτών στα προγράμματα έρευνας του υπουργείου Βιομηχανίας, την αναπροσαρμογή των σχεδίων απορρόφησης του Β ΚΠΣ και φορολογικές αλλαγές στην έρευνα υδρογονανθράκων.

Ο "Ρ" στο φεστιβάλ της "Μundo obrero"

Αναχώρησε για τη Μαδρίτη η Γιάννα Καραγιώργη, δημοσιογράφος του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", για να πάρει μέρος στο φεστιβάλ της εβδομαδιαίας εφημερίδας του ΚΚ Ισπανίας "Mundo obrero".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ