Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κανένας εφησυχασμός από τη μερική αναδίπλωση της κυβέρνησης
  • Αχιλ. Κανταρτζής: Υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες μένουν έξω από αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες
  • Διατηρείται η πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων
  • Στήριξαν τις κυβερνητικές επιλογές ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ

"Κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, παρά το γεγονός ότι διευρύνονται οι φορείς οι οποίοι υπάγονται σε αυτόν το νόμο γιατί υπάρχουν φορείς οι οποίοι μένουν έξω από τον ν. 2190, αλλά πολύ περισσότερο υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίες μένουν έξω από αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες".

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,μιλώντας στη Βουλή για τη "μερική αναδίπλωση", όπως τη χαρακτήρισε, στην οποία υποχρεώθηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση σχετικά με τη διεύρυνση των φορέων που θα υπάγονται πλέον στο "νόμο Πεπονή". Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου - το οποίο υπερψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ - υπογράμμισε ότι παραμένουν εξαιρέσεις για κατηγορίες εργαζομένων όπως το εργατοτεχνικό προσωπικό, το ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα προσληφθεί από τους δήμους και τις κοινότητες, ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις έργου. Συγκεκριμένα τόνισε:

"Δεν μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι καθιερώνει ένα αξιοκρατικό σύστημα, τη στιγμή που καθιερώνει το ρουσφέτι για τις προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, τομέας ο οποίος διευρύνεται. Δεν μπορεί να επαίρεται ότι καθιερώνει την αξιοκρατία, τη στιγμή που αφήνει ανέγγιχτες ουσιαστικά τις διατάξεις για τις συμβάσεις έργου, που όλοι γνωρίζουν ότι αφορούν και καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, αλλά ανοίγουν και παράθυρα για ρουσφετολογικές προσλήψεις.Σοβαρό επίσης ζήτημα είναι η "σαλαμοποίηση" των εργασιακών σχέσεων, μέσα από όλη αυτή την πολυδιάσπαση. Τακτικό προσωπικό αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, εποχιακό, με συμβάσεις έργου, ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Στην ουσία πού οδηγούν αυτά; Οδηγούν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στην υλοποίηση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ακριβώς επιτάσσουν και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου".

Μια άλλη σοβαρή πτυχή της συγκεκριμένης διάταξης αφορά τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού κάτι που - όπως κατήγγειλε ο Αχιλ. Κανταρτζής - αφορά ουσιαστικά τα σχολεία τα οποία θα ιδρύσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πράγμα που θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Ζήτησε δε η πρόσληψη των εκπαιδευτικών αυτών να γίνει με την επετηρίδα, της οποίας ζήτησε την επαναφορά.

Σχετικά με τις αστικές εταιρίες και τις διάφορες εταιρίες τις οποίες ιδρύει η Αυτοδιοίκηση ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτίμησε ότι στην πράξη δε θα καλύπτονται από το νόμο, καθώς "λόγω της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων οι εταιρίες αυτές ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μέσα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης".

Με αφορμή δε τις ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες η κυβέρνηση διακρίνεται ιδιαίτερα, ο Αχιλ. Κανταρτζής εύστοχα υπογράμμισε: "Πού θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, όταν με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων αφήνεται ανοιχτό το έδαφος για το ξεπούλημα σε ό,τι έχει απομείνει; Οι οργανισμοί των υπηρεσιών που θα συσταθούν, με τι κριτήρια θα συσταθούν; Με αυτά που επιβάλλουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι για περιστολή του κοινωνικού κράτους, δηλαδή για περιστολή των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, υγείας, παιδείας ή θα συσταθούν με βάση τα συμφέροντα της χώρας μας και των εργαζομένων, για ένα δημόσιο που θα παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, προς όφελος του λαού της, για διεύρυνση και αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες;".

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ