Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Η ασυδοσία γίνεται νόμος

Καταψήφισε το νομοθέτημα το ΚΚΕ. Επιφυλάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΝ

"Εκσυγχρονιστικό" σχέδιο πλήρους ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των φυσικών πόρων, της εθνικής οικονομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του περιβάλλοντος, χαρακτηρίστηκε χτες από το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο σχετικά με τις "Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές" (ΒΕΠΕ), που κατατέθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο εν λόγω προτεινόμενος νόμος, που αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ΤΑ, "βαφτίστηκε" πάντως από τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ ως"προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες" για τη βιομηχανία.

Παρεμβαίνοντας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου, που το καθιστούν "αντιλαϊκό" και "αντιδραστικό", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:

  • Καταργείται ο ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός.
  • Καθιερώνονται οι ευκαιριακές χωροθετήσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Εγκαταλείπεται η δυνατότητα σχεδιασμού γενικού για συνολική ανάπτυξη της χώρας σε τοπικό επίπεδο.
  • Βασικές διαδικασίες, οι οποίες διασφάλιζαν το αποδεκτό περιβαλλοντολογικά των διαφόρων χρήσεων (διαδικασία προέγκρισης, έγκριση περιβαλλοντικών όρων κλπ.), καταργούνται.
  • Καταστρατηγείται η συνταγματική απαίτηση, που συμπυκνώνεται στην έκφραση του Ε Τμήματος του ΣτΕ "Απαξ δάσος, πάντα δάσος".
  • Οι πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξοβελίζονται και σχεδόν εκμηδενίζονται οι δυνατότητες παρέμβασής της.
  • Δίνονται προκλητικές ατέλειες και φοροαπαλλαγές στις ΑΕ, φορείς των ΒΕΠΕ.
  • Τα έργα υποδομής για την ανάπτυξη των εταιριών αυτών επιχορηγούνται από το δημόσιο σε ποσοστό 75% του επιχειρηματικού σχεδίου, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100%.

Καταλήγοντας, ο Νίκος Γκατζής δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής και επί των άρθρων το προτεινόμενο νομοθέτημα, προσθέτοντας πως "δε θα περπατήσει", αφού απέναντί του θα βρει τους φορείς της ΤΑ και το μαζικό κίνημα.

Κάνοντας λόγο για προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Τρυφωνίδης, επισήμανε ότι σωρεία προβλημάτων υπάρχουν στο αν και κατά πόσο το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί με αποφάσεις του να υποχρεώσει φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εναρμονιστούν με τις επιδιώξεις του, όσον αφορά τις βιομηχανικές περιοχές. Σημείωσε δε ακόμα ότι με το νόμο είναι δυνατόν ένας επενδυτής να εγκαταλείψει την επένδυση, έχοντας απομυζήσει το 60% της κοινοτικής επιχορήγησης, γεγονός που αποκλείει την ανάθεση του έργου σε άλλον επενδυτή. Με βάση αυτά, υποστήριξε ότι αν και η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί επί της αρχής του νομοσχεδίου δε θα το ψηφίσει, αν δε διορθωθούν αυτά τα σημεία. Οσον αφορά το Συνασπισμό, ο εκπρόσωπός του, Ε. Αποστόλου, δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για την ψήφο του, αφού δεν έχει καταστεί σαφές (;) τι πολιτικές θα ασκηθούν μέσα από το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Να σημειώσουμε ότι (κατά τη συνήθη πρακτική της) η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου κατέθεσε 3 τροπολογίες, σχετικά με την εισαγωγή ιδιωτών στα προγράμματα έρευνας του υπουργείου Βιομηχανίας, την αναπροσαρμογή των σχεδίων απορρόφησης του Β ΚΠΣ και φορολογικές αλλαγές στην έρευνα υδρογονανθράκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ